Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stáva sa vám TOTO v noci? Vinník, kvôli ktorému vám MOZOG zostarne až o 2 ROKY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spánok je pre telo dôležitejší, ako si myslíte. Výhody z neho čerpá tiež jeden z najdôležitejších životných orgánov. Ak ho nemáte dostatok, trpí telo vrátane mozgu.

Každý vie, aké to je, nevyspať sa. Prebdená noc tak bude mať za následok vyčerpanosť na druhý deň a taktiež podráždenosť. Ak sa prehadzujete takmer každú noc, hrozia dokonca aj srdcové choroby, cukrovka a demencia. To hrozí pri spánku, ktorý netrvá ani 7 hodín. Bohužiaľ, má to dopad dokonca aj na mozog, čo potvrdzuje štúdia publikovaná v Journal of Neuroscience, ako sa píše na mirror.co.uk.

Sledované mozgy

Vedci z Nemecka, Švajčiarska a Dánska zistili, že jedna noc bez spánku môže viesť k starnutiu mozgu u niektorých ľudí až o dva roky. V rámci štúdie boli analyzované údaje MRI od 134 zdravých účastníkov - vo veku od 19 do 39 rokov, ktorí mali všeliaký spánok. Patrili sem tí, ktorí buď vôbec nespali, teda 24 hodín boli bdelí, mali oddych len čiastočne, to sú tri hodiny v posteli za noc a nakoniec účastníci trpeli chronickým nedostatkom oddychu, vrátane piatich hodín spánku za noc počas piatich nocí. Existovala aj kontrolná skupina, kde účastníci dosiahli osem hodín spánku za noc. Každý jeden účastník však mal za sebou noc, kedy spal 8 hodín. 

Záchrana po prebdenej noci

Mozgy účastníkov boli sledované každú noc, pričom sa vypočítal zdanlivý vek tohto orgánu. Tí v skupine s úplnou depriváciou spánku vykazovali zvýšený vek mozgu o jeden až dva roky. Tieto zmeny by sa však dali napraviť zotavovacím spánkom.

Stáva sa vám TOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia vysvetlila: Je zaujímavé, že po jednej noci zotavovacieho spánku sa vek mozgu akoby napravil. Preukázali sme tiež súvislosti medzi zmenou veku mozgu po úplnej deprivácii spánku a premennými spánku meranými počas noci na zotavenie.”

Zaujímavé bolo, že vek dôležitého orgánu sa nezmenil po tom, čo počas jednej noci účastníci spali len tri hodiny a tiež, keď mali 5 hodín spánku počas piatich nocí. Isté je, že úplna strata spánku mení morfológiu mozgu, čo sa týka starnutia u mladých účastníkov a že sa tieto zmeny dajú zvrátiť dostatočným oddychom. 

Spánok je základom pre udržanie normálnych fyzických a psychických funkcií človeka. Ukázalo sa, aký dôsledok má nedostatočný spánok na mozog, čo sa týka starnutia," uviedli výskumníci.

Viac o téme: MozogSpánokStarnutieInsomnia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9