Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MUDr. Marek Vician bol online: Pýtali ste sa na všetko o chirurgickom zmenšení žalúdka!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: PR článok)

Extrémne obézni ľudia majú o 10 rokov kratší, a navyše aj horší život s množstvom zdravotných komplikácií. Nádejou pre tých, ktorí nedokážu schudnúť vlastnou vôľou, či zmenou životného štýlu, môže byť bariatricko-metabolický zákrok, ktorý vďaka chirurgickému zmenšeniu žalúdka upraví stravovacie návyky a zníži pocit hladu.

Dokonca môže dôjsť aj k vyliečeniu (remisii) cukrovky 2. typu alebo zníženiu krvného tlaku. 

MUDr. Marek Vician, PhD.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR článok)
Pri príležitosti Svetového dňa obezity odpovedal na všetky súvisiace otázky MUDr. Marek Vician, PhD. z Chirurgickej kliniky SZU, Univerzitná nemocnica Bratislava, vo štvrtok 5. marca 2020 od 10:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Na Slovensku sa problém extrémnej obezity týka takmer 100 000 ľudí. Hoci za extrémne obézneho sa považuje človek s BMI nad 40, rizikové sú už hodnoty BMI nad 35 pri súčasnom výskyte ďalších závažných ochorení ako napríklad srdcovo-cievne ochorenia, diabetes mellitus 2.typu, vysoký krvný tlak alebo dlhodobé bolesti kĺbov a chrbtice.

Menší žalúdok, menšie porcie, menej zdravotných komplikácií

Riešením, ktoré môže extrémne obéznym ľuďom pomôcť významne schudnúť a zlepšiť ich zdravotný stav a kvalitu života, je jeden z bariatricko-metabolických operačných výkonov na žalúdku – chirurgické zmenšenie objemu žalúdka.

Pozrite si animáciu, ktoré ilustruje priebeh operačného výkonu:

Resekcia žalúdka

„Napríklad pri metóde nazývanej sleeve resekcia (rukávovité zúženie) laparoskopickou operáciou cez 4 – 5 malých vpichov do brušnej dutiny pozdĺžne odstránime až 80 % žalúdka. Odoberieme tak aj väčšiu časť buniek produkujúcich tzv. hladové hormóny, ktoré sú zodpovedné za pocit hladu. Objem žalúdka sa zmenší asi na 150 ml, pričom hlavné funkcie zostávajúcej časti žalúdka a tráviaceho traktu (vstrebávanie dôležitých vitamínov alebo minerálnych látok) ostávajú nezmenené. Človek so zmenšeným žalúdkom začne prijímať menej potravy a tiež sa rýchlejšie zasýti," vysvetľuje MUDr. Marek Vician, PhD. Spolu so zmenou životného štýlu tak môže dôjsť k významnej redukcii hmotnosti a k zmierneniu závažnosti pridružených chorôb. „Máme pacientov, ktorým sa 1 rok po sleeve resekcii žalúdka upravili hodnoty cukru v krvi, znížil sa krvný tlak a ustúpili bolesti kĺbov a chrbtice,“ dopĺňa MUDr. Vician.

Súčasne však upozorňuje, že operáciou to nekončí a je potrebné, aby pacient dodržiaval predpísanú životosprávu.

MUDr. Marek Vician bol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR článok)

Príbeh pacientky

Dnes 50-kilová Silvia z Bratislavy absolvovala zákrok pred 13 rokmi.

„Keď som prestala s plávaním, kilá išli hore, až som sa dostala na hodnotu 140 kíl. Nakopla ma reportáž o Diegovi Maradonovi, ktorému tiež zmenšovali žalúdok. Musela som zásadné zmeniť životný štýl a upraviť životosprávu, no bolo to najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Cítim sa mladšie a zdravšie ako vtedy pred operáciou,“ priznáva Silvia.

  „Moment, keď mi lekárka povedala, že ak nič nezmením o 3 mesiace si budem musieť pichať inzulín, mi otvoril oči. Od kolegyne som sa dozvedela o bariatrii a začala konať,“ hovorí svoju skúsenosť pani Vilma a dodáva: „Po roku som schudla 35 kíl, cítim sa zdravo a hlavne sa mi zlepšila hladina cukru v krvi. Vďaka tomu si nemusím pichať inzulín.“ 

Viac informácií a kontakty na príslušné nemocnice vykonávajúce bariatricko-metabolické zákroky nájdete na webstránke www.liecbaobezity.sk.

Viac o téme: ObezitaOnline rozhovorPR článok
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

05.03.2020 12:04 - otázka od Slávka
Môže zákrok podstúpiť pacient s kardiostimulátorom?
Môže. Posúdenie patrí do kompetencie internistu a kardiológa, tak ako pred každou inou operáciou.
05.03.2020 11:56 - otázka od Rišo
Aká je správna diéta po tejto operácii. Ako často a aké porcie môže pacient jesť. Sú nejaké vylúčené potraviny.
Princípom operácie je zmenšenie žalúdka na objem približne 150 ml. Pacient prijíma potravu v malých dávkach viackrát za deň (6-7 krát). Detailnejšie informácie nie je možné zhrnúť do pár viet. Skladba stravy sa dá porovnať so stravovaním menších detí, s vylúčením mastných, vyprážaných a vysoko-kalorických jedál. Nesmieme pritom zabudnúť aj na obmedzenie príjmu nápojov a potravy s vysokým obsahom cukru. Strava pacienta po sleeve resekcii žalúdka môže byť dostatočne pestrá. Po tomto type operácie nie je potrebné dopĺňať vitamíny, minerály alebo iné potrebné živiny vo forme potravinových doplnkov.
05.03.2020 11:43 - otázka od Lenka
Môže žalúdok dorásť alebo sa opäť zväčšiť?
Žalúdok nemôže dorásť, avšak nemožno vylúčiť jeho opätovné rozšírenie, roztiahnutie pri dlhodobom prijme veľkých objemov potravy.
05.03.2020 11:40 - otázka od Marcela
Dobrý deň, od akého veku je možné podstúpiť tento zákrok? Môj 16-ročný syn má viac ako 100 kg a napriek snahe nedokáže s tým nič urobiť.
Bariatricko-metabolické výkony vykonávame len u pacientov v dospelom veku, teda od 18 rokov.
05.03.2020 11:32 - otázka od Renáta
Aký je najťažší pacient, ktorého ste operovali. Je vôbec nejaký limit vo váhe, kedy už operáciu nie je možné vykonať?
V našich podmienkach je limitom nosnosť operačného stola. Vždy je však dobré, keď pacient s hmotnosťou nad 200 kg pred operáciou schudne, čím sa vytvoria aj lepšie podmienky pre hladký priebeh samotnej operácie a ľahšie sa adaptuje na zmenu životného štýlu a stravovacieho režimu.
05.03.2020 11:27 - otázka od Laco
Je to zložitý zákrok? Aké sú riziká a komplikácie?
Sleeve resekcia žalúdka je rovnako náročný operačný výkon ako všetky iné laparoskopické operácie v brušnej dutine. Väčšie riziká sú spojené práve s obezitou, ktorá má vplyv aj na priebeh anestézie a prebúdzanie pacienta po operácii. Môžu sa objaviť komplikácie ako krvácanie z reznej línie na žalúdku alebo netesnosť zošitia v oblasti reznej línie. Aby sme riziká znížili na minimum, musí byť pacient pred operáciou komplexne vyšetrení a dostatočne na operáciu pripravený.
05.03.2020 11:13 - otázka od Denisa
Musim zajst k svojmu obvodnemu lekarovi ak chcem ist k vam na operaciu?Dakujem za odpoved
Áno. S výmenným lístkom od obvodného lekára môžete navštíviť našu ambulanciu: Nemocnica akad. L. Dérera - Univerzitná nemocnica Bratislava, Limbova 5, Bratislava - Kramáre. Ambulancia č. dverí 111. Ordinačné hodiny sú v piatok 8.30 - 11.00 hod. Kontakty na príslušné centrá sú aj na webstránke www.liecbaobezity.sk.
05.03.2020 11:13 - otázka od Ludmila
Pán doktor, ako vás môžem kontaktovať ak mám záujem o túto operáciu?
S výmenným lístkom od obvodného lekára môžete navštíviť našu ambulanciu: Nemocnica akad. L. Dérera - Univerzitná nemocnica Bratislava, Limbova 5, Bratislava - Kramáre. Ambulancia č. dverí 111. Ordinačné hodiny sú v piatok 8.30 - 11.00 hod. Kontakty na príslušné centrá sú aj na webstránke www.liecbaobezity.sk.
05.03.2020 11:12 - otázka od Lea
Dobrý deň, v minulosti môj známy podstúpil bandáž žalúdka. Je tento zákrok, o ktorom hovoríte v článku iný? Aké sú rozdiely a čo je lepšie? Môže si pacient vybrať?
Bandáže žalúdka sa celosvetovo vykonávajú už len v minimálnom množstve. Výhodou sleeve resekcie žalúdka je odstránenie 80% žalúdka, a s tým aj odstránenie väčšej časti buniek produkujúcich tzv. hladové hormóny, ktoré sú zodpovedné za pocit hladu. Naviac, pri bandáži žalúdka je v brušnej dutine trvale omiestnený cudzí predmet - prstenec bandáže, k čomu pri sleeve resekcii nedochádza. Výber vhodného operačného výkonu vyžaduje odborné posúdenie a je v kompetencii lekára.
05.03.2020 11:08 - otázka od Lukáš
Kolko kilogramov môže človek zhodiť za jeden rok, aby to bolo ešte zdravé? Je normálne mať také úbytky váhy ako vidíme napr. v relácii Extrémne premeny?
Extrémne rýchly úbytok hmotnosti nemusí telo dobre tolerovať. Aj tu platí všetko s mierou. Problémom môže byť napríklad aj vznik kožných previsov - keď sa koža nedokáže včas adaptovať na úbytok hmotnosti.
05.03.2020 11:04 - otázka od Fero
Dobrý deň, ako dlho už existuje bariatrická chirurgia a ako dlho sa jej venujete vy sám?
Bariatrická chirurgia sa vo svete vyvíja od roku 1960. My sa na našom pracovisku venujeme bariatrickej chirurgii viac ako 15 rokov.
05.03.2020 10:59 - otázka od Marcel
Dobrý deň, čítal som, že odstránením časti žalúdka sa dá vyliečiť aj diabetes, je to pravda?
Máte pravdu. Preto v praxi hovoríme o bariatricko-metabolickej chirurgii, lebo po odstránení časti žalúdka a následnom znížení hmotnosti, dochádza aj k zlepšeniu metabolických ochorení, napríklad diabetes mellitus 2. typu a metabolický syndróm.
05.03.2020 10:57 - otázka od Lubomira Kacicova
Dobry den prajem. Je tato operacia hradena poistovnou alebo si pacient musi nieco doplacat? A akym vysetreniam sa musi pacient podrobit, aby mohol podstupit operaciu? Dakujem. Pekny den
Zákrok je plne hradený zdravotnou poisťovňou, podlieha však schvaľovaciemu konaniu zo strany poisťovne. Po úvodnej konzultácii v našej ambulancii odosielame pacienta na nasledovné vyšetrenia:  Endokrinologické - vylúčenie endokrinnej príčiny obezity  Obezitologické (diabetologické) vyšetrenie, či boli vyčerpané všetky dostupné možnosti konzervatívnej liečby.  Interné vyšetrenie - zváženie zdravotných rizík spojených s výkonom laparoskopickej operácie  Spirometria  ECHOkardiografia  ORL vyšetrenie  Psychologické vyšetrenie - schopnosť dodržiavať špeciálny dietetický režim  USG - vylúčenie cholelitiázy  GFS - vylúčenie inej patológie v oblasti žalúdka Po absolvovaní všetkých týchto vyšetrení, príde pacient opäť do našej ambulancie. Ak z medicínskeho hľadiska nie je prekážka k operácii, musíme požiadať poisťovňu o schválenie úhrady. Po schválení úhrady zo strany zdravotnej poisťovne môžeme stanoviť termín operácie.
05.03.2020 10:46 - otázka od Lukas
Ako rychlo sa po tomto zakroku dostane clovek do normalnej formy? Je potrebna dlha PNka kym sa vsetko zahoji?
V nemocnici ponechávame pacienta 4-5 dní. V domácom ošetrení trvá doliečenia cca 7 - 10 dní, tak ako aj pri iných laparoskopických operáciách. Pracovná neschopnosť môže následne závisieť od typu a náročnosti vykonávaného povolania.
05.03.2020 10:44 - otázka od Martina
Dobry den, je potrebne nejake odporucanie od obvodneho lekara alebo vam staci doslova zaklopat na dvere? Robi sa tento vykon v kazdej nemocnici?
S výmenným lístkom od obvodného lekára môžete navštíviť našu ambulanciu: Nemocnica akad. L. Dérera - Univerzitná nemocnica Bratislava, Limbova 5, Bratislava - Kramáre. Ambulancia č. dverí 111. Ordinačné hodiny sú v piatok 8.30 - 11.00 hod.
05.03.2020 10:43 - otázka od Jaroslav
Dobry den, ako je to s uhradou za bariatricky zakrok? Hradi si to pacient sam alebo poistovna?
Ako som spomínal. Zákrok je plne hradený zdravotnou poisťovňou, podlieha však schvaľovaciemu konaniu zo strany poisťovne.
05.03.2020 10:42 - otázka od Mária
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, kde je možné sa objednať na operáciu a či je potrebné aj nejaké iné vyšetrenie, alebo doporučenie. Priateľ má operovanú driekovú chrbticu, má tam 6 šroubov a nedarí sa mu schudnúť. Má 126 kg, plávať nemôže, pretože má odtrhnutý sval na ľavom ramene a čaká na operáciu. Ďakujem a prajem pekný deň
S výmenným lístkom od obvodného lekára môžete navštíviť našu ambulanciu: Nemocnica akad. L. Dérera - Univerzitná nemocnica Bratislava, Limbova 5, Bratislava - Kramáre. Ambulancia č. dverí 111. Ordinačné hodiny sú v piatok 8.30 - 11.00 hod. Kontakty na príslušné centrá sú aj na webstránke www.liecbaobezity.sk.
05.03.2020 10:39 - otázka od Simon
Mozete napisat cenu za operaciu? Dakujem
Zákrok je plne hradený zdravotnou poisťovňou, podlieha však schvaľovaciemu konaniu zo strany poisťovne.
05.03.2020 10:38 - otázka od Milan
Dobry den, ako dlho sa clovek zotavuje po zakroku?
V nemocnici ponechávame pacienta 4-5 dní. V domácom ošetrení trvá doliečenia cca 7 - 10 dní, tak ako aj pri iných laparoskopických operáciách.
05.03.2020 10:37 - otázka od Iveta
Kto moze podstupit operaciu? Je to limitovane, napr. podla toho, kolko mam kil?
Dobrý deň, na bariatrický zákrok je indikovaný človek s BMI nad 40, resp s BMI nad 35, ak je obezita sprevádzaná komplikáciami ako napríklad cukrovka a vysoký krvný tlak.
05.03.2020 10:34 - otázka od Palo M.
Dobryyy.. lepsie je ale zmenit stravu a pohyb ako ist na zasah do tela akym je operacia nie? Co si o tom myslite?
Áno, zmena životného štýlu a stravy je základným predpokladom. Bariatricko-metabolický výkon je indikovaný až v prípade, keď zlyhajú všetky nechirurgické pokusy o zníženie hmotnosti. Ide o ľudí, ktorí už žiadnym iným spôsobom schudnúť nevedia.
05.03.2020 10:32 - otázka od Mária G.
Je tento zákrok vhodný aj pre vyššie vekové kategórie? Mám 67 rokov. V 60 tke som schudla cca 40 kg, vážila som 60 kg. Dnes mám 93 kg. Aj predtým som viackrát redukovala váhu. Neviem si váhu udržať. Vždy som bola pohybovo aktívna, niekedy viace inokedy menej. Moje chuťové bunky sú veľmi aktívne aj keď už pociťujem plnosť žalúdka. Takže neustále sa s tým borím. Teraz som sa zasa vydala na cestu redukcie váhy, stále som nerezignovala. Ďakujem za Váš názor, prípadne radu.
Dobrý deň, veková hranica pre bariatrický zákrok je 60 rokov. Vo vašom prípade odporúčam zamerať sa na úpravu stravy so zameraním na zdravú výživu.
05.03.2020 10:20 - otázka od Robo
Dobrý deň, kto je vlatne považovaný za extrémne obézneho? Je to od 100 alebo viac kg?
Nedá sa to prepočítať na kg, pretože do toho vstupuje aj výška každého človeka. Za extrémne obézneho (obezita III. stupňa) sa považuje človek, ktorý má BMI (body mass index) nad 40. Nebezpečnou je tiež závažná obezita (obezita II. stupňa) s BMI nad 35, ak je sprevádzaná komplikáciami ako cukrovka, vysoký krvný tlak a ochorenia kĺbov a chrbtice. Na internete nájdete viacero BMI kalkulačiek, kde si ľahko overíte svoje BMI.
05.03.2020 10:05 - otázka od Kamila
Dobrý deň, koľko takýchto výkonov sa robí na Slovensku ročne.
V minulom kalendárnom roku sa na Slovensku urobilo viac ako 250 bariatrických výkonov. Každým rokom vidíme stúpajúci trend záujmu o túto formu riešenie extrémnej obezity. Som rád, že aj vďaka pacientom, ktorí zdieľajú svoje príbehy v médiách postupne opadávajú predsudky a strach.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9