Patrí mlieko do kávy? Pravda o tom, či tým zabíjame kofeínový nápoj a naše telo!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-07 17:00:00

Káva s mliekom je večná polemika! Je to zdravé a v pohode? Zabíjame tým len kávu alebo zároveň aj naše telo ? Do akej miery je problémom samotné mlieko a do akej kvalita aj ďalších ingrediencií vášho latte? Opäť raz záleží… Nielen od výberu kávy, ale aj od vášho kávového presvedčenia a pohľadu na svet.

Káva očami rôznych ľudí

Neviem, či ste sa niekedy zúčastnili nejakej kávovej diskusie, ale asi okrem výživy nepoznám horšie mínové pole. Množstvo zakorenených presvedčení, subjektívnych názorov, vedeckých štúdií, pokulhávajúca metodika, slovenské štandardy…

Čítajte tiež: Dá srdce do kondície: Nebráňte sa novej chuti tejto potraviny!​

Jedna partia tvrdí, že kyslá káva je  pravé orechové, druhá partia sa zase bije za tmavo praženú klasiku espressa. Mliekom zabíjate kávu tvrdí jedna skupina, druhí sa zase vyžívajú v latte art a nevedia si svoj deň predstaviť bez zážitku chuti lahodného kávového nápoja s mliekom.

Z môjho pohľadu by sme však mohli radšej aplikovať motto “Ži a nechaj žiť!”

Ak sa niekto zaujíma, radšej edukovať. Netlačiť však subjektívnu predstavu pitia len a len espressa,  alebo na druhej strane filtrovanej aciditnejšej kávy, lebo len tým vraj spoznáte skutočnú chuť kávy.

Pozrime sa radšej s nadhľadom na rôzne typológie “kávových osobností”, ktoré by nam mohli pomôcť k lepšiemu vzájomnému pochopeniu.  

  • Moderná žena

Emociálnejšie zmýšľajúci človek, ktorý sa veľmi zaujíma o kvalitu konzumovaného jedla. Problém je však, že často ju najviac ovplyvňuje jej okolie a  je pre ňu dôležité nájsť si správne inšpirácie, kamošky, jednoducho dobrú partiu. Kávu vníma buď ako zdravú alebo ako len malú neresť, pričom už vie – nepriberiem zo samotnej kávy.

Nad zelenou kávou sa pousmeje –  zázraky nerobí a navyše to ani nechutí. Skôr, či neskôr sa vracia k svojim obľúbeným chutiam a nápojom prevažne mliečneho charakteru. Najviac si pochutí na “Latte Art” kapučíne so zdravším koláčikom, ideálne bez múky. Vedia ju osloviť aj inovatívne nápoje ako káva s kokosovým olejom, mandľovým mliekom, či kávové shaky na studeno.

  • Aktívny muž

Kriticky zmýšľajúci človek, tiež so záujmom o kvalitu jedla. Nie je perfekcionista ani extrémista. Vie o neideálnom svete. V rámci možností sa snaží zabezpečiť si najlepšie pre seba a rodinu. Pozná základný kávový lístok, rád si dá dobré espresso. Doma si väčšinou zabezpečí dobrý automat pre nadpriemerný štandard. 

Kávu si dá podľa chuti aj s mliekom, maslom, či MCT, ale aj čistú. Záleží mu skôr na správnom zaradení do životosprávy – aby sa mu dobre pracovalo, športovalo, učilo a realizovalo.

  •  Hipster

Ťažšia povaha. Uvedomme si  na druhej strane, že práve vďaka nim máme na Slovensku viac kvalitnej kávy, lepšiu osvetu a aktuálne novinky.

Určite nie je hipster ako hipster!

Problém je však vtedy, keď stretnete takého, ktorý vidí len svoju jednodruhovú vysokohorskú kávu z Guatemalskej plantáže. Na kávovník mu fúka severný vietor, ktorý jej dáva ten špeciálny citrusový nádych – pre väčšinu ľudí jednoduho kyslú kávu. Alebo začína s presviedčaním, že espresso je nudná káva a kto ešte nepochopil, tak nevie, čo je káva.

Keď mu poviete slovo “Picollo” až ho strasie a máte zaručenú 15 minútovú prednášku o vašom vyslovenom “Faily”.

  • Kávový Barbar

Človek, ktorý kávu jednoducho nerieši! Niekde sa naučil buchnúť ju dvakrát až štyrikrát za deň.

Uprednostňuje rýchle voľby – instant, automaty, prinajlepšom kapsule.

Najobľúbenejšou kombináciou je “veľké presso s mliekom a cukrom”, slávny „slovenský bazén“ a teda 150ml dvojité espresso z automatu, alebo ešte „talianske eXpreso“ s cigaretkou. Keď mu poviete, že takáto káva mu asi najlepšie nerobí, ignoruje s prístupom, že telo má ísť do hrobu zhumpľované alebo o tom, že jemu to tak chutí a basta. Slovo ekológia, alebo lokálne praženie mu nič nehovoria, dokonca sa vie bez problémov opýtať, či kávu na Slovensku aj pestujete.  

  • Rozhľadený znalec kávy

Človek s prehľadom o súčasnom dianí – jasne rozlišuje svet komerčnej a výberovej kávy. Ku káve pristupuje s jasnými kritériami kvality a akceptuje širokú škálu kávových nápojov.

Nesúdi čo je najlepšie, skôr vyhodnocuje štandard, ktorý je mu ponúknutý. Vie oceniť inováciu a konštruktívne podať kritiku. Riadi sa heslom – život je príliš krátky na to, aby sme pili zlú kávu a váži si každú svoju šálku.

Preto si aj do práce radšej donesie aeropress a doma investuje do pákového stroja, kvalitnej kávy a mlieka.  

Môj pohľad na kávu s mliekom

Zo skúseností formulujem 3 hlavné myšlienky pre diskusiu o zabíjaní kávy mliekom. 

1. Zdravé a chutné latte, či kapučíno je priamo závislé od kvality ingrediencií a spôsobu prípravy.

Ako sa hovorí, „garbige in – garbige out“. A teda v preklade výrobárom veľmi dobre známe pravidlo, že kvalita výstupu je priamo úmerná kvalite surovín na vstupe.

Asi už tušíte, nebavíme sa o bežnej prepraženej, zatuhnutej káve, na ktorej frčí väčšina ľudí v kanceláriách. Rovnako sa nebavíme o priemerných komerčných zmeskách s hraním na taliansku kávu a pritom sú plné defektov a nepríjemnej prerážajúcej robustovej pachuti.

A čo instant? Stručne. Produkt nezodpovedá káve, ale len istému kávovinovému nápoju, ktorý ma tiež ďaleko od výberovej kávy. Podľa rovnakej logiky vám asi dôjde,kde majú  miesto rôzne kapsulkové kapučinka.

Z mojich skúseností, v rámci štúdia výživy a poznatkov zo súčasného fungovania potravinárskeho priemyslu, je podľa mňa nereálne bez subvencií vyrábať plno-výživné mlieko za supermarketové ceny.

Ak ale dokážete zohnať „domáce“, alebo čerstvé „bio“ mlieko a nemáte laktózovú alebo caseínovú intoleranciu, tak by som ho v adekvátnom množstve 1-2 mliečnych nápojov úplne v pohode zaradil do zdravej životosprávy.

Určite by bolo skvelé vidieť viacero kaviarní zlepšovať kvalitu a tak ako napríklad v Melbourne, San Fransciscu, či Berlíne ako top miestach kávového sveta, vidieť všetky lepšie kaviarne používať  „Organic and Fresh milk“, po našom „BIO a čerstvé mlieko“.

Kvalita bežného mlieka podľa mňa naozaj klesá. Možno je to subjektívny pohľad a vnímanie chute, ale vidím dosť veľký rozdiel. Porovnám aj „NEBIO“ mlieko z Rakúska s našim bežným pasterizovaným mliekom, ktoré dostať u nás. Ak si chcete byť v rodine úplne istý vylepšenou životosprávou, odporúčam mlieko radšej iba do kávy.

Pretože množstvo aj keď neideálneho mlieka nie je až tak signifikantné, keďže sa bavíme o (1,5-3 dcl. denne).  

Rovnaký princíp môžete aplikovať aj pri mojej obľúbenej káve s maslom a MCT. Tu sa totiž vynára tiež veľmi veľa rôznych názorov. Problém je najmä v tom, že to ako vám sadne a ako využijete jej potenciál, záleží od komplexného zaradenia do vášho protokolu životosprávy.

Aj preto to miliónu ľudí na svete super vyhovuje a ďalší milión ľudí si nedokáže predstaviť, že by tým dokonca mohla zdravo a efektívne nahradiť raňajky.

2. Zdravé a chutné latte priamo závisí od správnej prípravy a pomerov

V prvom rade si treba uvedomiť štandardy kávových nápojov, napr. kapučíno, latte, či machiato. V realite vašej domácej prípravy alebo života v práci asi nebudete riešiť takého detaily. Každý si robí kávu ako mu chutí. Ak raz niekomu chutí takzvaný „slovenský bazén“ veľkého espressa s nízkotučným mliekom na štýl XXL, tak ho darmo budeme lámať na originálne kapučíno v pomere 1/3 kávy – 2/3 mikropeny.

Avšak neviem ako vám, ale mne naozaj vadí, keď navštívim štýlovú kaviareň a chcem si užiť atmosféru kapučíno, koláčik a čítanie … a dostanem prepálené a úplne zlé našľahané mlieko s horkou tiež väčšinou prepálenou kávou. Jednoducho kaviareň, či reštika absolútne nemá základné štandardy a my na Slovensku to zvykneme len akceptovať.

Ešteže sa časy sa menia a nová vlna výberovej kávy sa postupne prediera aj na Slovensko. Minimálne v Bratislave, BB, Žiline, či v Košiciach nájdeme  ľudí, čo sa káve venujú na vyššej úrovni a s osobným záujmom. Potom sú aj výsledky a z vlastného pozorovania jasne vidno, že človek aj keď má menej, tak si za kávu ochotne priplatí aj o 50 centov viac, keď to má stáť za to!

3. Proteíny mlieka viažu istú časť antioxidantov, avšak nie viac ako 30%

Môžeme sa pustiť do milióna štúdií a hľadať detaily ako mlieko zabíja antioxidanty v káve. Pozrime sa na všetko radšej s nadhľadom. Aj keď caseín na seba viaže istú časť antioxidantov, stále z kávy dostaneme odhadom aspoň 70 %. Pozor! Nejde o konkrétne čísla, ale o princíp.

Ak máte kvalitnú a zdravo praženú kávu, dostanete v nej antioxidanty, polyfenoly a flavonoidy na 100% v Espresse, na 90 % v alternatíve a cca. na 70% v miečnych nápojoch. Z tohto pohľadu je podľa mňa skôr dôležité a vybrať kvalitu, aby vám chutila. 

Ak sa z nápoja tešíte a váš mozog to vníma ako zážitok pre povzbudenie, koniec koncov získate viac.

Lúčim sa s prianím dobrej voľby pri výbere vašej kávy a aby ste každý deň zažili svoj zážitok. Chuťový, ale aj energický, či mentálny!

O odborníkovi

Podnikateľ, inovátor, biohacker a dobrodruh. Tak sa dá charakterizovať Dušan Plichta, ktorý svoju vášeň pre chutné jedlo a vylepšovanie životosprávy premenil do značky Powerlogy. Ide o koncept funkčných potravín čistej chuti, ktoré dodávajú kvalitnú energiu pre telo aj mozog. Vďaka inovatívnemu prístupu zlepšuje stravovacie návyky mnohým domácnostiam na Slovensku i v Českej republike. Viac sa o Dušanovi dočítate na www.dusanplichta.com

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie mlieko nápoj

2020-11-07 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Dušan Plichta radí

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia