FOTOREPORTÁŽ z Nórska: Nazrite do "zákulisia" výroby kvalitného rybieho oleja!

13.11.2018

Neďaleko polárneho kruhu na ostrovoch Vesterály, ktoré patria k najkrajším oblastiam severného Nórska sa nachádza miesto, kde sa vyrába jeden z najkvalitnejších rybích olejov. Neveríte? Pozrite sa s nami do "zákulisia" výroby rybieho oleja, kde sú zdravie, kvalita a rešpekt k prírode tými najdôležitejšími hodnotami!


Pred viac ako 40 rokmi bol po prvýkrát zistený pozitívny prínos týchto látok pre ľudské telo. Reč je o omega-3 mastných kyselinách, ktoré sú preukázateľne prospešné pre zdravie srdca, mozgu a očí. Potvrdilo to viac ako 30 000 štúdií, z ktorých okolo 3 000 bolo klinických a prebehli pod lekárskym dohľadom.

Čítajte tiež: Neznámy vitamín P, bez ktorého by sme nemohli normálne fungovať: Čo sa za ním skutočne skrýva?

Hoci najprirodzenejšie ako dostať do tela dostatok omega-3 je zjesť 200-300 gramov tučných rýb 2-3-krát týždenne, existuje ešte jeden spôsob. Dodať svojmu telu prísun zdraviu prospešných látok vo forme kapsúl s rybím olejom. Presvedčte sa na vlastné oči, že sú rovnako kvalitné, ako keby ste jedli ryby zo severného mora!

Prinášame vám fotoreportáž z jednej z najväčších spoločností, zaoberajúcou sa chovom rýb, ktorá zodpovedá za výrobu tisícok ton lososového oleja ročne.

Ideálna krajina pre chov rýb

Nórsko má dlhoročnú tradíciu vo výrobe vysoko kvalitných omega-3 mastných kyselín. Môže za to čisté more, ale aj podnebie v severných častiach krajiny, ktoré ovplyvňuje teplý Golfský prúd, pričom sa po celý rok strieda mierne a slnečné leto s chladnejšou a tmavšou zimou. Táto klíma je priam ideálna pre chov lososov!

Naše kroky smerovali priamo do spoločnosti Nordlaks, ktorá prevádzkuje desiatky morských sádok zameraných na chov lososov a pstruhov. Práve tu v areáli firmy v sladkej vode začína život všetkých lososov a pstruhov.

Lososy pod drobnohľadom

Ryby vyžadujú veľkú starostlivosť hlavne v prvých fázach života, kedy sú mimoriadne citlivé. Vyrastá z nich tzv. smolt, inak povedané "rybí tínedžeri" s hmotnosťou 100 g, ktorí sú pripravení na premiestnenie do slanej vody v morských sádkach. 

Keď sa dostanú do morských sádok, každá z nich je ihneď monitorovaná a sleduje sa ich správanie. Že je o nich nadmieru postarané svedčí miestnosť, vybavená počítačovou technikou, v ktorej zamestnanci na veľkých monitoroch sledujú zábery nasnímané podmorskými kamerami umiestnenými pod vodou a na hladine rybích sádok. Tak pozorujú správanie rýb a dokážu napríklad odhadnúť, kedy spustiť alebo ukončiť kŕmenie. Dôležité je, aby o každú rybu bolo postarané a aby boli všetky dostatočne nakŕmené. Toto moderné operačné stredisko pre sledovanie a riadenie kŕmenia rýb vzniklo v roku 2014. Nepretržite v ňom prebieha monitoring všetkých morských sádok. Prekvapilo nás, ako to celá firma myslí vážne a podrobne sleduje každú jednu rybu!

Zamestnanci vedia o pôvode každej ryby, kde a za akých podmienok vyrastala. Taktiež sú informovaní o tom, čo jedla. Dokonca je každá z nich ručne očkovaná proti najčastejšie sa vyskytujúcim chorobám. Tak sa eliminuje potreba antibiotík, hormónov a iných liečiv. Žiadne GMO (geneticky modifikované organizmy)! V opačnom prípade by nemohla byť kvalita rybieho oleja, pochádzajúca z týchto rýb, prvotriedna. Navyše, pochádza z udržateľných a 100% dohľadateľných zdrojov. 

Vychované lososy putujú do výrobne, kde už prebieha produkcia rybieho oleja. Opäť sme boli svedkami toho, ako precízne zamestnanci vo výrobni pracujú s rybami a akú presnú postupnosť má samotné spracovanie rybieho oleja!

Rybí olej na Slovensku

Rybí olej od Nordlaks odoberá distribučná firma Noble Harvest, ktorá ho potom ako doplnok stravy dodáva okrem iného aj do spoločnosti NaturaMed Pharmaceuticals.

"Od spoločnosti Nordlaks sme vlani odobrali necelých 17 ton lososového oleja a v rovnakom roku dodali našim zákazníkom takmer 120 miliónov kapsúl s rybím olejom," hovorí Jan Řepa, PR and Customer Care Manager NaturaMed Pharmaceuticals.

​Pri hľadaní dodávateľa padla podľa neho voľba na Nordlaks hlavne z dvoch dôvodov.

"Tým prvým je transparentnosť chovu. Nordlaks má život každého lososa podrobne monitorovaný. Dokážu nám povedať, čím bol kŕmený, v akých vodách a ako dlho žil. Druhým dôvodom je veľký dôraz na čerstvosť. Spracovanie živého lososa v rybí olej trvá v priemere 75 minút od jeho vylovení. Vzniká tak čerstvý produkt, ktorý sa vyrába pri nízkych teplotách kvôli ochrane nutričné ​​hodnoty. Tento postup zachováva v rybom oleji prirodzený obsah antioxidantov a vitamínov, "opisuje Jan Řepa, PR and Customer Care Manager NaturaMed Pharmaceuticals.


Ďalšie fotografie z reportáže nájdete vo fotogalérii!

Fotogaléria


Tagy:
výroba losos Nórsko rybí olej

13.11.2018  |  Foto: ČTK  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Diskusia