Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kedy je najvhodnejší čas na teplý kúpeľ? Jeho správne načasovanie navodí skvelý spánok!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Relax vo vani s teplou vodou je pre mnohých tým najlepším spôsobom, ako uvoľniť svaly aj myseľ, a zároveň telu dobiť baterky. Odborníci však upozorňujú, že večerný kúpeľ by mal mať správne načasovanie. Najmä vtedy, keď sa chcete dobre vyspať.

Podobne ako teplý kúpeľ vo vani, aj sprcha pred spaním dokáže divy. Podľa odborníkov prispievajú obe formy k uvoľneniu, lepšiemu prekrveniu tela a miernemu poklesu telesnej teploty, čo následne vedie k rýchlejšiemu navodeniu spánku, ale aj kvalitnejšiemu odpočinku, uvádzajú zahraničné médiá.

Čítajte viac: Neberte chrápanie na ľahkú váhu: PRÍZNAK, ktorý sa môže skončiť aj smrťou!

Americkí výskumníci z Texaskej univerzity v Austine na základe svojej nedávnej štúdie prišli na to, že ľudia, ktorí si doprajú sprchu alebo teplý kúpeľ jednu až dve hodiny pred spaním, si v noci najlepšie oddýchnu. Očistný rituál by však nemal trvať viac než hodinu a voda by nemala byť príliš horúca ani príliš studená, odporúčajú odborníci. V opačnom prípade sa podporný efekt vytráca. Odporúčajú, aby sa pohybovala v rozmedzí od 40 do 42 stupňov Celzia. Podrobnosti o výskume zverejnil magazín Sleep Medicine Reviews.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Experti na skupine dobrovoľníkov skúmali, za aký čas po kúpeli dokázali zaspať, či bol ich spánok dostatočne kvalitný a kedy sa prebúdzali. Zistili, že objektívne najspokojnejší so svojím spánkom boli tí ľudia, ktorí sa každý večer pred spaním osprchovali alebo okúpali. Nie však tí, ktorí do kúpeľne odchádzali tesne pred uložením sa do postele. 

Viac o téme: SprchaSpánokKúpeľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9