Päť druhov nápojov, ktorými nikdy nezapíjajte lieky: Nečakané vedľajšie účinky!

Zdroj: gettyimages.com
Málokto pri užívaní liekov myslí na to, že ich účinnosť môžu ovplyvňovať aj druhy nápojov. Tekutina, ktorou tabletky zapíjame, je podobne dôležitá ako časový interval, v ktorom je potrebné liek užívať.
Mlieko
Ak užívate antibiotiká, mliekom ich radšej nezapíjajte, informuje nemecký magazín Stern.de. Zložky niektorých z nich sa totiž dostávajú do kolízie s mliečnymi výrobkami či samotným mliekom – napríklad dyxocyklín, ciprofloxacín a norfloxacín. Tieto antibiotiká reagujú s vápnikom a k ich vylúčeniu z tela dochádza bez toho, aby mali liečivý účinok. Podľa všeobecných rád by ste po konzumácii mliečnych výrobkov mali počkať aspoň dve hodiny, než užijete antibiotikum.
Čítajte viac: Nevinný zvyk, ktorým si koledujete o veľa: Nebezpečenstvo prehĺtania tabletiek bez vody!
Minerálka
Hoci môže minerálna voda pôsobiť bezpečne, lekári ňou neodporúčajú zapíjať lieky. Môže totiž obsahovať vápnik, ktorý, podobne ako pri mlieku, znižuje účinok liečivej látky. Najlepšie urobíte, keď lieky zapijete len čistou vodou z vodovodu.
Ovocné šťavy
Niektoré ovocné šťavy dokážu zintenzívniť, iné zas ochromiť pôsobenie liekov – hlavne šťavy z grapefruitu, granátového jablka a brusníc (vrátane dužiny). Opatrní buďte najmä pri užívaní liekov na spanie, vysoký krvný tlak či tíšenie bolesti. Ovocie alebo ovocné šťavy by ste nemali prijímať zhruba dve hodiny pred a po užívaní liekov, aby nedošlo k nežiaducej interakcii.
Alkohol
Väčšine z nás by lieky nenapadlo zapíjať alkoholom, ale nájdu sa aj nešťastné výnimky. Pivo alebo víno v kombinácii s antibiotikami môže mať nebezpečné vedľajšie účinky. Napríklad látky cefotetán alebo metronidazol inhibujú enzým, ktorý ej zodpovedný za odbúravanie alkoholu. Ak nedochádza k efektívnemu metabolizmu alkoholu, v organizme dochádza k hromadeniu toxínov, čo sa prejavuje bolesťou hlavy, nevoľnosťou, zvracaním až srdcovou arytmiou.
Čaj a káva
Oba nápoje obsahujú triesloviny s antioxidačnými vlastnosťami. Hoci sú zdraviu prospešné, ich nevýhodou je, že dokážu interagovať s niektorými látkami v liekoch alebo výživových doplnkoch. Napríklad železo, dôležitý minerál, stráca na sile, keď ho kombinujete s kávou či čajom. Vďaka trieslovinám sa zhromažďuje v žalúdku a telo ho nedokáže adekvátne využiť.
Fotogaléria
nápoj užívanie liekov zapíjanie liekov