Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najlepšia vec, akú môžete urobiť pri bolesti hrdla: Tento liek máme všetci doma!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Skúšate poraziť bolesť v krku pomocou špeciálnych pastiliek, ktoré ste si zakúpili v lekárni? Alebo vám lekár predpísal antibiotiká? Podľa odborníkov to nemusí mať želaný efekt.

Obľúbené pastilky z lekární na bolestivo zapálené hrdlo bývajú podľa odborníkov len málo účinné a pacienti urobia lepšie, ak počas choroby siahnu po paracetamole alebo ibuproféne (samozrejme, pred jeho užitím si najprv dôkladne prečítajte príbalový leták a oboznámte sa s možnými nežiaducimi účinkami). V mnohých prípadoch je zbytočné aj užívanie antibiotík, pretože zároveň zvyšujú rezistenciu baktérií voči liekom. Veľakrát sú totiž pacienti nakazení vírusom, ktorý antibiotiká nedokážu liečiť. Chybu často robia aj lekári, keď antibiotiká predpisujú bez uváženia.

Čítajte viac: Zabijak baktérií? Táto polievka je vraj oveľa silnejšia ako antibiotiká

Výraznú úľavu od bolesti podľa odborníkov neposkytujú ani prípravky s obsahom lokálneho anestetika, nesteroidného protizápalového liečiva alebo antiseptika. Najlepším spojencom liečby je totiž čas, oddych, dostatok tekutín, vitamíny, prípadne pitie bylinných čajov. Prostredníctvom paracetamolu možno regulovať zvýšenú teplotu a takisto zmierniť bolesť.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Antibiotiká by lekári mali predpisovať pri bakteriálnej infekcii, ktorá sa zvyčajne prejavuje vysokou horúčkou, hnisavými mandľami a silne zapáleným hrdlom bez výrazného nutkania na kašeľ alebo bez kašľa, uvádza Telegraph.co.uk.

Viac o téme: AntibiotikáPastilkyBolesť hrdlaBolesť v krku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9