Ako odlíšiť chrípku od prechladnutia? Tieto vírusy na nás číhajú s príchodom chladných dní

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-07 06:00:00

V zimnom období nás do postele vháňajú najmä prechladnutia a chrípka. Ich spoločným menovateľom nie je len zvýšená teplota, nádcha či kašeľ, ale aj prejavy, ktoré môžu vyústiť do vážnych zdravotných komplikácií. Prečítajte si, ako sa im dá vyhnúť.

Ak si chcete chrániť zdravie a zoceľovať imunitu aj počas zimných mesiacov, mali by ste sa vyhýbať rizikovým faktorom. Medzi ne patria fajčenie, nedostatočne vetrané priestory, strava s nízkym obsahom zeleniny a ovocia, nedostatok spánku, pohybu, slabý pitný režim a nízka úroveň hygieny. Ak zo seba nechcete urobiť vďačný terč vírusov, venujte pozornosť aj výberu oblečenia a prispôsobte ho vonkajším teplotám, radí Úrad verejného zdravotníctva SR.

Čítajte viac: Prechladnutie môže skončiť aj smrťou: Pneumokoky strašia najmä starších

Rozdiel medzi prechladnutím a chrípkou

„Niektorí považujú chrípku za banálne ochorenie, môže však spôsobiť aj závažné stavy, napríklad zápal pľúc alebo srdcového svalu, či dokonca úmrtie. Chrípka je rýchlo sa šíriace a vysoko nákazlivé ochorenie. Chrípkové vírusy často menia svoje vlastnosti a takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusu. Vírus sa šíri najmä vzduchom pri kašľaní a kýchaní, ale aj kontaminovanými rukami a predmetmi,“ vysvetľuje hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý zároveň pripomína, že najúčinnejšou ochranou pred chrípkou je očkovanie.

Ako spoznáme chrípku?

Chrípka má pomerne rýchly nástup, jej príznaky nás akoby náhle „prepadnú“. Prejavuje sa vysokými teplotami (nad 38 stupňov Celzia), bolesťami kĺbov, svalov, chrbta a hlavy (často za očami). Sprevádza ju suchý dráždivý kašeľ, zimnica a po 48 hodinách sa môže objaviť nádcha a bolesť hrdla. „Chrípku je potrebné vyležať! Antibiotiká na ňu nezaberajú, odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie teploty. Únavu a malátnosť môžete pociťovať ešte niekoľko dní či týždňov po ústupe chrípky,“ spresňuje Mikas.

Očkovanie proti chrípke by ste mali absolvovať na začiatku chrípkovej sezóny – v októbri alebo v novembri, aby si telo stihlo včas vytvoriť ochranné protilátky. „Na Slovensku sa používajú iba neživé vakcíny, v očkovacej látke teda nie sú vírusy chrípky, ale iba časti vírusu. Niekedy sa po zaočkovaní môže objaviť vyššia teplota, zimnica, únava, či bolesti svalov. Tieto ťažkosti do dvoch dní samé ustúpia,“ dopĺňa.

Za prechladnutím sú rôzne typy vírusov

Častejšie než chrípke v zime čelíme rôznym respiračným ochoreniam, ktoré by sa dali kategorizovať ako „prechladnutie“. ÚVZ SR objasňuje, najčastejšie ide o rinovírusy, adenovírusy, respiračno-syncyciálny vírus, baktérie Mycoplasma pneumoniae a iné. Priebeh prechladnutia môžu komplikovať bakteriálne infekcie, ktoré spôsobujú zápaly prínosových dutín, ucha, alebo dolných dýchacích ciest.

Prechladnutie má pozvoľný priebeh, telesná teplota pri ňom nebýva vyššia ako 38 stupňov Celzia, bolesti kĺbov a svalov sú zriedkavé, vyskytuje sa kašeľ, nádcha aj bolesť hrdla.

Rinovírusy

Najčastejšou príčinou nádchy, ktorá bežne trvá sedem až desať dní, sú rinovírusy. Nebezpečné sú najmä pri oslabenej imunite, astme alebo pri ochoreniach pľúc a dýchacích ciest. Vtedy môžu vyvolať aj závažné ochorenia, napríklad zápal pľúc. Prevenciou je časté umývanie rúk (pretože rinovírusy pretrvávajú na rukách), časté vetranie a vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami.

Adenovírusy

Prevenciou adenovírusov je hygiena rúk, časté vetranie a vyhýbanie sa kontaktu s chorými. Prejavujú sa v podobe nádchy, bolesti hrdla, zápalu priedušiek, pľúc, spojiviek, močového mechúra, žalúdka, čriev, hnačky, horúčky, ale i neurologických ochorení.

Respiračný syncyciálny vírus – RSV

Vírus napáda pľúca a dýchacie cesty, prejavuje sa miernymi príznakmi pripomínajúcimi nádchu, prechladnutie, alebo chrípku. Závažné ťažkosti môže spôsobiť novorodencom, dojčatám a starším ľuďom, varuje ÚVZ SR.

Mycoplasma pneumoniae

Baktéria Mycoplasma pneumoniae spôsobuje ochorenia horných a dolných dýchacích ciest u detí aj dospelých. Medzi prejavy nákazy patrí horúčka, bolesť hlavy, kašeľ, u detí mladších ako päť rokov i nádcha, chrčanie alebo sipot. Mycoplasma pneumoniae môže spôsobiť zápal pľúc a komplikácie postihujúce nervový systém.

„Liečba prechladnutia vírusového pôvodu je symptomatická, na priechodnosť nosovej dutiny sa užívajú nosové kvapky, lieky na zmiernenie kašľa, prípadne aj na zníženie horúčky. Dôležité je piť dostatočné množstvo tekutín. Príznaky prechladnutia zvyknú ustúpiť do dvoch až piatich dní. Pri ochoreniach spôsobených baktériami lekár rozhodne o potrebe podávať antibiotiká,“ dopĺňa Mikas.

Fotogaléria


Tagy:
chrípka prechladnutie

2017-10-07 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia