Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovák (†76) zomrel pri ochutnávke burčiaku: Smrtiace riziko odhalí stará, ale účinná metóda

Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Ochutnávka burčiaka v obci Dulovce skončila minulý týždeň tragédiou. Štyria muži doplatili na zradnú silu omamného moku. V pivnici sa nadýchali plynov z kvasiacej hroznovej šťavy, omdleli a jeden z nich za nešťastnú ochutnávku zaplatil životom. Chemik Filip Květoň z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) vysvetlil, kedy môže byť kvasený nápoj nebezpečný.

 

Najstaršieho z mužov, 76-ročného majiteľa pivnice, sa už nepodarilo zachrániť, ostatní zo štvorice museli byť hospitalizovaní. Podľa slov hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Boženy Bruchterovej sa tragédia odohrala minulý týždeň vo štvrtok večer, keď išiel 76-ročný muž do svojej pivnice. „Prišlo mu nevoľno a na pomoc mu pribehol 68-ročný muž, ktorý bol u neho práve na návšteve. Chcel ho vytiahnuť z miestnosti, to sa mu však nepodarilo. „Vznikla panika, obidvom sa im usilovali pomôcť 41-ročný pán a 16-ročný chlapec zo susedných domov. Aj tí však zostali v miestnosti v bezvedomí,“ opísala priebeh nešťastia Bruchterová. Na miesto boli okamžite vyslané záchranárske zložky, ktoré mužov z pivnice vytiahli a previezli do nemocnice. 

Čítajte viac: Ako spoznáte kvalitný burčiak od podvodného? Všímajte si tieto znaky!

Polícia upozorňuje občanov, aby nepodceňovali silu kvasiaceho moku. „Každoročne dochádza v tomto období k zbytočným tragickým úmrtiam. Pri kvasení burčiaka prichádza k uvoľňovaniu oxidu uhličitého. V menších a uzavretých miestnostiach kvasenie vytvára silnú koncentráciu a jeho následné vdychovanie môže privodiť stav bezvedomia. Bezvládny človek sa nakoniec z dôvodu nedostatku kyslíka udusí,“ upozornila Bruchterová.

Test pomocou horiacej sviečky

„Oxid uhličitý (CO2) vzniká pri kvasení (fermentácii) ako vedľajší produkt pri výrobe etanolu. Ide o prirodzený proces, ktorým si kvasinky zabezpečujú ochranu pred kontamináciou octovými baktériami alebo vláknitými hubami (plesňami). CO2 je bezfarebný, nehorľavý, ťažší ako vzduch, čím klesá k zemi. Nie je jedovatý, jedovatý je oxid uhoľnatý - CO, ktorý pri kvasení nevzniká. Avšak, CO2 je nedýchateľný a ak sa nakumuluje vo vyšších koncentráciách (v uzavretých miestnostiach ako pivnice), z nevetranej miestnosti sa vytláča kyslík a dochádza k strate vedomia, až smrti. V minulosti sa zisťovalo množstvo CO2 v pivniciach jednoduchou, ale účinnou metódou - horiacou sviečkou. Sviečka sa držala nižšie a ak zhasla, bol to signál k opusteniu pivnice z dôvodu výskytu oxidu uhličitého,“ ozrejmil chemik Filip Květoň z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

Viac o téme: Oxid uhličitýBurčiakOchutnávka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9