Ako spoznáte kvalitný burčiak od podvodného? Všímajte si tieto znaky!

Ilustračné foto: TASR/Martin Baumann
Zdroj: TASR/Martin Baumann
2018-09-14 06:00:00

Koncom leta sa s predajom burčiaku môžete stretnúť v takmer každej slovenskej obci. Nie je však burčiak ako burčiak. Nápoje sa totiž môžu vo viacerých ohľadoch líšiť. Viete rozpoznať kvalitný burčiak od pančovaného alebo kazového?

Český magazín dTest.cz informuje, že čiastočne skvasený hroznový mušt, čiže burčiak, by mal obsahovať minimálne jednom percento alkoholu. Vo väčšine prípadov obsahuje štyri až šesť percent alkoholu, čo zodpovedá približne polovici alkoholu obsiahnutom vo víne.

Čítajte viac: Doktorka vysvetlila, prečo je burčiak elixírom zdravia

Po zbere vínnej révy mušt kvasí v sudoch alebo tankoch pri teplote 15 až 30 stupňov Celzia jeden až dva týždne. V žiadnom prípade by sa nemal riediť vodou, ako to niektorí podvodní predajcovia robia.

Farba ako dôležitý indikátor

Ako spoznáte nekvalitný burčiak? Zamerajte sa napríklad na jeho farbu. Nápoj z bieleho vína by mal mať sýtožltý až medovo zlatistý odtieň. Nemal by však byť nahnednutý, čo by mohlo odhaľovať riedenie jablčným muštom či taký burčiak, ktorý pochádza z plesnivých bobúľ alebo je príliš starý. Takisto sa vyhnite burčiaku s príliš svetlým a jemne hrdzavým odtieňom, pretože to môže poukazovať na riedenie vodou.

Aj vôňa veľa napovie

Ak nájdete na dne pohára či fľaše usadeniny, je to normálne. Dobrý burčiak by mal tiež obsahovať bublinky oxidu uhličitého, ktoré pri otváraní fľaše unikajú von a syčia. Kvalitný burčiak by mal podľa odborníkov aj lahodne voňať. Ak zapácha po kvasinkách či hnilobe, radšej ho nepite.

Nesmie kvasiť na slnku

Znalci neodporúčajú konzumovať burčiak, ktorý bol dlho vystavený v teple na priamom slnku, pretože vyššia teplota urýchľuje kvasné procesy. V ideálnom prípade by mal byť kupovaný burčiak vychladený a starý maximálne tri dni.

Fotogaléria


Tagy:
burčiak skvasený hroznový mušt

2018-09-14 06:00:00  |  Foto: TASR/Martin Baumann, Michal Svítok  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia