Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poznáme liek na spomalenie Alzheimerovej choroby už dávno?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

S antibiotikami sa v poslednej dobe spájajú najmä negatívne asociácie – ich nadmerné užívanie je dôsledkom bakteriálnej rezistencie, narúšajú mikroflóru a môžu zhoršovať prejavy niektorých ochorení. Jeden z posledných výskumov však poukazuje aj na ich svetlú stránku.

Podľa štúdie Chicagskej univerzity by antibiotiká mohli mať schopnosť spomaľovať vývoj Alzheimerovej choroby. Tento efekt sa im totiž podarilo preukázať na samcoch myší, ktorým do stravy dlhodobo pridávali antibiotiká. U samíc však nefungoval.

Čítajte viac: Zdrvujúce zistenie o chorobe, ktorá vykráda mozog: Ohlasuje sa už 30 rokov dopredu!

U hlodavcov došlo k zmenám v črevnom mikrobióme a simultánne aj k zníženiu zápalových prejavov v mozgu a zníženiu tvorby amyloidných plakov, ktoré blokujú správne funkcie nervových buniek a spúšťajú príznaky neurodegeneratívneho ochorenia.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci predpokladajú, že k zlepšeniu zdravotného stavu prispela zmena črevných baktérií, ktorú vyvolalo užívanie antibiotík. Keď výskumníci preliečeným myšiam aplikovali formou fekálnej transplantácie črevné baktérie iných myší neliečených antibiotikami, prejavy Alzheimerovej choroby sa u zvierat opäť zhoršili.

Či môže mať užívanie cielených skupín antibiotík podobný vplyv aj na ľudí, to vedci zatiaľ netušia. Antibiotiká by však mali užívať len pacienti, ktorých zdravotný stav si to vyžaduje, zhodujú sa lekári. V opačnom prípade pomáhajú prehlbovať bakteriálnu rezistenciu a môžu v tele napáchať viac škody než úžitku. Výsledky výskumu boli publikované v odbornom magazíne Journal of Experimental Medicine.

 

Viac o téme: AntibiotikáAlzheimerova chorobaAmyloidné plaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9