Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdrvujúce zistenie o chorobe, ktorá vykráda mozog: Ohlasuje sa už 30 rokov dopredu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Alzheimerova choroba je pre vedcov a lekárov čoraz tvrdším orieškom. Podľa najnovšej štúdie sa prvé neurodegeneratívne zmeny signalizujúce ochorenie objavujú už tri desaťročia pred jeho vzplanutím. V praxi to znamená, že by mohla byť diagnostikovateľná už v pomerne mladom veku.

 

Neurochemické a anatomické zmeny v mozgu môžu poukázať na rozvoj Azheimerovej choroby už 34 rokov dopredu, hovorí štúdia, ktorá vyšla v odbornom magazíne Frontiers in Aging Neuroscience. V čase, keď choroba vzniká, ľudia ešte na sebe nebadajú žiadne jej príznaky.

Čítajte viac: Neuveriteľný efekt dvoch známych antioxidantov: Zázrak, ktorý sa ukrýva v týchto potravinách!

Podľa odhadov má Alzheimerovu chorobu viac než 35 miliónov ľudí po celom svete a experti predpokladajú, že každé dve desaťročia sa ich počet zdvojnásobí, uvádza portál Medicalnewstoday.com.

Dve formy demencie

Len nedávno výskumníci s ohromením médiám tlmočili svoj nový objav v súvislosti s týmto ochorením – zistili, že existujú dva hlavné typy demencie. Okrem pôvodnej, ktorá sa prejavuje hromadením beta-amyloidných plakov a tau proteínov v mozgu, existuje ešte aj forma LATE, pri ktorej sa v mozgu kumuluje iný typ proteínov – TDP-43. Obe formy majú podobné príznaky, ale LATE má neskorší nástup a pomalší priebeh ako Alzheimerova choroba a postihuje rozdielne časti mozgu.

Prvé príznaky sa objavujú desaťročia dopredu

Vedci z Univerzity Johna Hopkinsa v Baltimore študovali lekárske záznamy 290 ľudí vo veku najmenej 40 rokov. Väčšina z nich mala prvostupňového príbuzného s Alzheimerovou chorobou, čiže aj zvýšené riziko výskytu tohto neurodegeratívneho stavu. Odborníci mali v sledovanom období (od roku 1995 do roku 2013) k dispozícii vzorky mozgovomiechového moku a závery vyšetrení z magnetickej rezonancie. Účastníkov zároveň každých päť rokov podrobovali kognitívnym testom.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Kým na začiatku štúdie boli výsledky vyšetrení dobrovoľníkov v norme, ku koncu sledovaného obdobia malo 81 percent z nich prejavy Alzheimerovej choroby. O 11 až 15 rokov neskôr u nich potom choroba definitívne prepukla. Vedci si však prvé poškodenia mozgu všimli už 34 rokov pred jej nástupom! V mozgoch dobrovoľníkov sa začali hromadiť škodlivé tau proteíny už tri desaťročia pred diagnózou.

Vedci touto štúdiou upozornili na potrebu lepších diagnostických testov. Smutnou správou však je, že neexistujú terapeutické prostriedky, ktoré by prepuknutie a postup Alzheimerovej choroby dokázali zastaviť. Jedinou nádejou je intenzívna podpora vedy a klinického výskumu.

Viac o téme: Alzheimerova chorobaTau proteíny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9