Zlom vo výskume mozgu: Našli chýbajúci článok demencie, Alzheimerova choroba ako omyl?!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-07 06:00:00

Vedci aj lekári budú musieť redefinovať chápanie demencie. Mnohým pacientom totiž mylne diagnostikovali iné ochorenie. To, čo mnohí z nich považovali za Alzheimerovu chorobu, boli v skutočnosti prejavy nového, doteraz nepovšimnutého typu neurodegeneratívneho ochorenia.

 

Výskumníci objavili nový typ demencie. „LATE“ alebo „TDP-43 encefalopatia“, sa síce príznakmi podobá Alzheimerovej chorobe, ale ide o samostatnú formu ochorenia mozgu. Podrobnosti opísali v odbornom magazíne Brain.

Čítajte viac: Tajný spúšťač ochorenia, ktoré pozvoľna vykráda mozog? Tohto obyvateľa má v tele každý z nás!

Demencia je pojem, ktorý zastrešuje rôznorodé problémy s myslením a pamäťou, píše BBC. Z viacerých foriem demencie je najznámejšia Alzheimerova choroba, ktorá bola dlho považovaná aj za najrozšírenejšiu. Avšak, ukazuje sa, že až tretina pacientov mohla byť mylne zdiagnostikovaná. Late síce pripomína demenciu, ale má neskorší nástup a pomalší priebeh, pričom postihuje iné časti mozgu než Alzheimerova choroba. Spravidla sa týka ľudí nad 80 rokov. Experti odhadujú, že sa vyskytuje prinajmenšom u každého piateho človeka v tejto vekovej skupine.

Čítajte viac: VIDEO Ako odlíšiť bežné zabúdanie od Alzheimerovej choroby? Všímajte si tieto PRÍZNAKY!

Ako dopĺňa CNN, je pravdepodobné, že v prípade starších ľudí sa oveľa častejšie vyskytuje LATE ako Alzheimerova choroba. Lekári tiež predpokladajú, že sa obe diagnózy môžu vyskytovať aj súčasne a navzájom interferovať s dôsledkom rýchlejšieho poklesu kognitívnych schopností, než keby mozog postihla len jedna forma demencie. Obe ochorenia však spája spoločný problém – vedci zatiaľ nepoznajú presnú príčinu ich vzniku.

Najväčší rozdiel

Nový objav nielenže prepíše učebnice medicíny, ale vedcom tiež skomplikuje hľadanie lieku na Alzheimerovu chorobu. Príznaky oboch deurodegeneratívnych ochorení môžu byť podobné, ale presnú diagnózu vedia experti určiť až po smrti. A to je najväčší kameň úrazu. Kým pri Alzheimeroevj chorobe sa v mozgu hromadia beta-amyloidné plaky a tau proteíny, pri LATE sa v mozgu kumuluje iný typ proteínov – TDP-43. Ak teda v minulosti testovali účinnosť nádejných liekov na Alzheimerovu chorobu na konkrétnych pacientoch, časť z týchto osôb mohla mať v skutočnosti iné ochorenie, a liek tým pádom nemohol byť efektívne otestovaný. Je však tiež otázne, či je LATE jediná z doteraz neznámych neurodegeneratívnych chorôb, ktoré napádajú mozog.

V najbližšom období bude preto najdôležitejším krokom hľadanie diagnostického vzorca, ktorý by pomohol odlíšiť Alzheimerovu chorobu od LATE. Ďalšou úlohou bude snaha o personalizovanú liečbu ochorenia.

Fotogaléria


Tagy:
demencia Alzheimerova choroba LATE TDP-43 encefalopatia

2019-05-07 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia