Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Láska na prvý pohľad existuje: Telesný dôkaz, ktorý všetko prezradí už za jedinú SEKUNDU!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Príťažlivého partnera vieme spoznať už za jedinú sekundu, tvrdia vedci z Newyorskej univerzity, ktorí skúmajú vplyv okúzlenia krásou na ľudský organizmus.

Podľa newyorských vedcov sme schopní už v priebehu sekundy rozpoznať, či sa nám niekto páči alebo nie. Skúsenosť krásy v nás vyvoláva merateľný pocit eufórie, podobný reakcii vyvolanej konzumáciou cukru. Láska je skrátka „emočne sladká“.

Čítajte viac: Tvár odhaľuje intímne tajomstvo, tvrdí veda: Jediný znak prezrádza, aký máte sexuálny život

Keď človek spozoruje niekoho krásneho, vyvolá to v ňom intenzívny pocit potešenia. Láska je teda akýsi hedonistický záblesk, vysvetlil pre Dailymail.com profesor psychológie Denis Pelli z Newyorskej univerzity, ktorý skúma zamilovanosť. Výsledky štúdie zverejnil magazín Current Biology.

Láska na prvý pohľad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa slov Pelliho je krása subjektívny vnem, ale jej vlastnosti sa riadia určitými pravidlami. Nejde o žiadny nadpozemský druh potešenia, ale intenzívny prežitok krásy. Ako dodala Aenne Brielmannová, ktorá na výskume spolupracuje s Denisom Pellim, tento vnem si zaslúži bližšie skúmanie podobne, ako vzťah medzi nákupným správaním a reakciami v mozgu.

Keď vidíme niečo krásne alebo niekoho príťažlivého, v orbitofrontálnej mozgovej kôre, ktorá súvisí s reguláciou emócií, sa zvýši mozgová aktivita. Táto reakcia vzniká bleskovo, spúšťa sa v priebehu jedinej sekundy. Hoci podnety, ktoré mozog vyhodnotí ako krásne, môžu podliehať rozdielnym, subjektívnym parametrom, všeobecnými kritériami krásy sú symetria a zaoblenie.

Viac o téme: KrásaLáska na prvý pohľad
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9