Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najjednoduchšia metóda, ako vzkriesiť libido: Zmení váš život za dverami spálne!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Sťažujete sa na neustálu únavu z nedostatku spánku? Existuje jeden dobrý dôvod, prečo by ste mali v noci spať odporúčaných osem hodín.

Ženy, ktorým chýba spánok, môžu podľa výskumníkov pociťovať nechuť k sexuálnym aktivitám. Platí to aj naopak a nielen u žien. Ako uvádza Daily Mail, muži s deficitom spánku doplácajú na nedostatok odpočinku zvýšenou hladinou stresového hormónu kortizolu a poklesom testosterónu.

Čítajte viac: Vstávate kvôli práci skoro ráno? Koledujete si o katastrofálne zmeny v organizme!

Podľa sexuálnej terapeutky Laurie Mintzovej sú spánok a sex úzko prepojené. Osemhodinový spánok nielenže zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrácie, ale je tiež jedným z tajomstiev dobrej imunity a kvalitného sexuálneho života. Ľudia, ktorí si doprajú veľa spánku, majú podľa terapeutky aj viac orgazmov. Jednoducho povedané, vedú aktívnejší sexuálny život. Spánok totiž pomáha udržiavať zdravú hladinu pohlavných hormónov.

Paralýza intímneho života

Vplyv spánku na kvalitu a intenzitu sexuálneho života potvrdzujú aj vedecké výskumy. Znížené libido je problémom mnohých žien unavených z práce či výchovy detí. Podľa Mintzovej by sa takéto ženy nemali držať pravidla „nočného sexu“. Intimitu môžu spontánne vyhľadávať aj počas dňa.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

U mužov má zvýšená hladinu kortizolu v krvi vyplývajúca z nedostatku spánku silný vplyv na libido a v kombinácii s nižšou hladinou testosterónu paralyzuje intímny život. Kortizol prispieva k zvyšovaniu hmotnosti, podieľa sa na ubúdaní svalovej hmoty a oslabuje imunitný systém. Testosterón má opačný efekt, no nedostatok spánku jeho účinok znižuje.

Podľa terapeutky je aj sex jednou z možností, ako docieliť pokojný spánok. Počas sexuálnej aktivity sa v tele uvoľňuje hormón oxytocín, nazývaný aj hormón lásky. Navodzuje pocit ospalosti a svojím pôsobením pomáha znižovať hladinu kortizolu. Je teda skvelým pomocníkom navodenia relaxu.   

Viac o téme: SexSpánokLibido
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9