Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kde žijú najtučnejší ľudia na svete? Aktuálny zoznam krajín, ktoré sa prejedli na prvé priečky!

Najobéznejšie krajiny sveta.
Najobéznejšie krajiny sveta. (Zdroj: thinkstock.com)

Obyvatelia ktorých krajín nepohrdnú nezdravým jedlom? Ak si myslíte, že na prvom mieste v rebríčku je USA, ste na omyle. Existujú aj iné krajiny, kde obyvatelia kašľú na zdravý životný štýl!

Obezita je nielen obyčajným problémom, ale epidémiou, ktorá "nakazila" množstvo ľudí na svete! Pozrite sa na aktuálny rebríček krajín, ktorý uvádza webový portál Therichest.com.

10. Trinidad a Tobago

Trinidad a Tobago je štát v Karibskom mori, kde trpí obezitou približne 30% obyvateľov z celkového počtu. Obezita je problémom najmä u detí, keďže sa fastfoody začali rozmáhať na potravinárskom trhu. BMI v tejto krajine je v priemere 26,6 u mužov a 30,6 u žien, čo je už nadváha.

9. Venezuela

Na deviatom mieste skončila Venezuela, kde bojuje s obezitou 30,8-percent obyvateľov z celkového počtu. Mnohí z nich trpia hypertenziou a cukrovkou, ktorú im spôsobila choroba. BMI je vo Venezuele 27,8 u mužov a 27,7 u žien.

8. USA

Možno vás prekvapí umiestnenie USA, ktoré by mnohí dali bez mihnutia oka na prvé miesto!  Približne 31,8% z celkového počtu obyvateľov žijúcich v tejto krajine je obéznych, pričom priemerná hodnota BMI je 28,5 u mužov a 29,0 u žien.

7. Mexiko

Mexiko začalo mať problém s obezitou od roku 1980, kedy narástol počet spracovaných potravín na mexickom trhu. Približne 32,8% Mexičanov trpí touto chorobou.

6. Juhoafrická republika

Na šieste miesto sa prejedla Južná Afrika so svojimi 33,5-percentami obyvateľov z celkového počtu. Krajina sa zrejme inšpirovala západným životným štýlom, inak by sa dalo vysvetliť, prečo došlo k veľkému nárastu obchodov s rýchlym občerstvením. Priemerná hodnota indexu telesnej hmotnosti je 24,3 u mužov a 28,2 u žien.

5. Spojené arabské emiráty

Do prvej päťky najtučnejších krajín sa zaradili Spojené arabské emiráty, kde má problém s váhou približne 33,7% obyvateľov. Priemerné BMI u mužov sa odhaduje na 27,0 a u žien 29,0.

4. Jordánsko

Celkový počet obéznych ľudí v tejto krajine je približne 34,3% z celkového počtu obyvateľov. Priemerná miera indexu telesnej hmotnosti v Jordánsku je 27,2 s priemerným BMI 26,1 u mužov a 28,3 u žien.

3. Egypt

Z pribúdajúcich kíl si obyvatelia v Egypte veľkú hlavu nerobia. Svedčí o tom egyptská história, kde panovníci, ako napr. Amenhotep III a Ramzes II, trpeli obezitou a spokojne si žili a konzumovali nezdravé jedlá i naďalej. V súčasnosti majú problémy s hmotnosťou hlavne ženy, ktoré cvičenie doslova ignorujú a je pre nich tabu. Obezita dnes tvorí 34,6% z celkového počtu obyvateľov.

2. Saudská Arábia 

Čudovali by ste sa, ale cvičenie je v konzervatívnej Saudskej Arábii pre ženy zakázané! Len muži môžu legálne cvičiť. Že by to malo na svedomí vzrastajúcu obezitu? Obezita ľudí žijúcich v Saudskej Arábii tvorí asi 35,2% z celkového počtu obyvateľov.

1. Kuvajt

Aj keď ide o prvé miesto, rozhodne sa z toho táto krajina nebude tešiť! Kuvajt je víťazom v zozname najtučnejších krajín sveta. Percento obéznych ľudí v Kuvajte je až 42,8% a celkové priemerné BMI 29,5. V Kuvajte trpí obezitou okolo 250-tisíc ľudí a až 50-tisíc z nich potrebuje operáciu!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9