Sú kliešte naozaj agresívne? Prekvapí vás aktuálny počet nakazených encefalitídou!

Niektoré kliešte sú nebezpečné, môžu prenášať kliešťovú encefalitídu.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-08 06:00:00

Pre kliešte sme stále atraktívne obete! Svedčí o tom počet nakazených kliešťovou encefalitídou za obdobie od januára do júla 2014. Pozrite sa, koľkí museli bojovať s nepríjemným ochorením a v ktorých oblastiach vyčíňali krvilačné kliešte.


Mnohých vylákali teplé dni do prírody či mestských parkov, kde číhali okrem iného aj kliešte. Na začiatku jari sa predpokladalo, že kvôli teplej zime začne aktivita kliešťov o niečo skôr ako vlani. Navyše, odborníci upozorňovali na vyššiu agresivitu parazitov a tým aj väčšiu pravdepodobnosť, že nakazených kliešťovou encefalitídou bude viac. Podľa európskej štatistiky približne 2 percentá kliešťov sú nositeľmi tohto závažného ochorenia. Napriek tomu tento rok bojovalo s ochorením desiatky ľudí.

Prípady aj v zime

Počet ochorení na kliešťovú encefalitídu na Slovensku za rok 2014 podľa mesiacov
Január 3
Február 0
Marec 1
Apríl 16
Máj 35
Jún 16
Júl 10
Spolu 81

Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva nenávidení nosiči vírusu kliešťovej encefalitídy vyčíňali hlavne v máji, apríli a júni. Máj bol najhorší, vtedy čelilo vírusu 35 ľudí. Zaujímavé je, že v januári, kedy ešte panuje zimné počasie, boli zaznamenané 3 prípady, zatiaľ čo vo februári ani jeden. S veľkou pravdepodobnosťou za to môže mierna zima bez snehu, ktorá priala aktivite kliešťov.

Kde je najviac nakazených?

Počet ochorení na kliešťovú encefalitídu na Slovensku za rok 2014 podľa miest
Bratislava 4
Trnava 3
Trenčín 22
Nitra 11
Žilina 23
Banská Bystrica 8
Prešov 7
Košice 3


Kritickými oblasťami bola Žilina a Trenčín, ktoré sa aj minulé roky nachádzali medzi oblasťami s najväčším počtom nakazených. V bezpečí však neboli ani ostatní obyvatelia v Nitre a Banskej Bystrici. Najmenší výskyt kliešťovej encefalitídy bol zaznamenaný v Trnave, Košiciach a Bratislave.

Celkový počet nakazených 81 však ani zďaleka nie je konečný. Zatiaľ nie sú známe prípady za mesiac august. Navyše, sezóna kliešťov v septembri ešte úplne skončila.

O aké ochorenie ide?

Kliešťová encefalitída je nebezpečné akútne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Spôsobuje zápal mozgových blán a zápal mozgu. Hlavným prenášačom je kliešť, ktorý dokáže preniesť tento vírus na rôznych hostiteľov prostredníctvom satia ich krvi. Príznakom sú vysoké horúčky, malátnosť a bolesť hlavy. Ochorenie prebieha v dvoch vlnách, pričom prvá fáza pripomína normálnu chrípka. Pacient teda spočiatku nemusí vedieť, že trpí závažným ochorením. Človek sa môže nakaziť vírusom aj prostredníctvom konzumácie nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-08 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia