Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TEST pomarančových džúsov absolútne zaskočil: Najväčší omyl spotrebiteľov!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Každý spotrebiteľ by bez váhania povedal, že pomarančový džús je najzdravší vtedy, keď je čerstvý. Laboratórny experiment španielskych expertov však nejedného vyvedie z omylu! Z ich zistenia vás zaleje studený pot. Na odšťavovač zabudnite!

 

Prijme ľudské telo viac živín z čerstvého, pasterizovaného alebo mrazeného džúsu? Na túto otázku sa sústredili výskumníci zo španielskej Sevillskej univerzity, ktorí sa zamerali na obsah karotenoidov v pomarančovom džúse v závislosti od jeho skladovania a čerstvosti.

Čítajte viac: Odborník na výživu Peter Minárik vyšiel s pravdou von: Toto je dôležité pri konzumácii ovocia a zeleniny!

Karotenoidy sú rastlinné pigmenty s priaznivými účinkami na zdravie. Ľudský organizmus ich z potravy premieňa na vitamín A, ktorý je predpokladom ostrého zraku. Prispievajú tiež k ochrane pokožky pred škodlivým ultrafialovým žiarením. Spomedzi karoteonidov vynikajú fytoény a fytofluény s antioxidačným pôsobením. Sú napríklad prevenciou rakoviny prsníka, prostaty a aterosklerózy. Okrem rajčín a mrkvy sa tieto zlúčeniny nachádzajú aj v pomarančoch.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Prekvapivé zistenie

Vedci pomocou špeciálneho mikroskopu analyzovali bunkové štruktúry v čerstvých, pasterizovaných a mrazených pomarančových šťavách. Mrazené pomarančové šťavy porovnávali na základe toho, či boli rozmrazované pri izbovej teplote, v mikrovlnke alebo chladničke.

Paradoxne, najzdravšie sú podľa výskumníkov tie pomarančové džúsy, ktoré boli pred konzumáciou hlbokozmrazené a rozmrazené buď pri izbovej teplote, alebo v mikrovlnnej rúre. Hoci bola koncentrácia karotenoidov v hlbokozmrazených pomarančových šťavách čo do množstva a veľkosti bunkových častíc nižšia, absorpcia živín v čreve bola po ich konzumácii vyššia. Naopak, karotenoidom najviac škodí pasterizácia, preto sú pasterizované džúsy najchudobnejším zdrojom živín spomedzi vymenovaných možností, tvrdia vedci v štúdii zverejnenej v magazíne Journal of Functional Foods. Ak teda chcete siahnuť po skutočne zdravom džúse, pite taký, ktorý bol pred konzumáciou hlbokozmrazený.

Viac o téme: ŠťavaPomarančový džúsKarotenoidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9