Varovanie lekárov o detoxikácii: Populárna očista tela ako veľké klamstvo?!

Zdroj: thinkstock.com
2018-02-20 06:00:00

Očistiť sa od škodlivých látok a schudnúť! Mnoho ľudí sa púšťa do rôznych detoxikačných kúr za účelom posilnenia zdravia a krásy, naštartovania chudnutia a odstránenia toxínov z tela. Zdravotní experti však varujú, že trendové očisty tela sú nielen neúčinné, ale aj nebezpečné!

Obzvlášť v tomto období, kedy sa väčšina púšťa do novoročných detoxov, zdvíhajú lekári varovný prst. Očisty môžu byť škodlivejšie, ako si myslíte! Niektoré nielenže nefungujú, ale dokonca sú aj potenciálne život ohrozujúce, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Detoxikačné diéty

Jednou z najpopulárnejších detoxikačných programov je tzv. "master cleanser", ktorým si údajne prešli rôzne celebrity vrátane Beyonce, Gwyneth Paltrow a Jared Leto. Ide o diétu, založenú na detoxikácii pomocou citrónov. Diétny program trvá 10 dní a jedlá sú v ňom nahradené nápojmi, ktoré obsahujú len citrónovú šťavu, vodu, kajenskú papriku a javorový sirup. Táto zmes má odstrániť toxíny, pomôcť pri chudnutí a rozžiariť pokožku a vlasy.

Čítajte tiež: Nečakané zistenie o rakovine hrubého čreva: Skrytá príčina, o ktorej nemusíte vedieť!

Ďalšou populárnou metódou detoxikácie je trojdňová jablčná octová diéta, v ktorej ľudia pijú dve polievkové lyžice jablčného octu zmiešaného s vodou pred každým jedlom. Údajne sa vďaka tomu ľudia cítili viac sýti, boli menej hladní a vyhli sa tak prípadnému maškrteniu.

Detoxikačné diéty bývajú tiež vo forme surovej stravy, ľudia konzumujú denne surové potraviny ako kapustu, orechy, semená, sušené ovocie, kokosové orechy, avokádo, olivový olej a kozie syry.

Očista hrubého čreva

Zbaví vás škodlivých látok a iných nešpecifikovaných toxínov, ktoré sa ukladajú v hrubom čreve! Aspoň sa to tak hovorí. Napriek tomu ide o veľmi obľúbenú metódu detoxu, ktorá môže zahŕňať výplachy čriev za pomoci kávy a preháňadlá.

Črevný výplach pomocou kávy, t.j. kávový klystír dokonca potvrdzuje aj Gwyneth Paltrow! Ide o vstrekovanie horúcej kávy do dolného čreva cez konečník. Tak sa zbavíte množstvo toxínov z obličiek a pečene, vrátane tých, ktoré spôsobujú rakovinu. Preháňadlá prichádzajú zase v rôznych formách vrátane tabletiek, žuvacích tabletiek a tekutín - obsahujú chemikálie, ktoré uvoľňujú stolicu a zvyšujú pohyby čriev. Obsahujú veľa soli, ktorá absorbujú vodu. Tým sa voda vtiahne do čriev, čím sa urýchlia pohyby v orgáne, ako povedala Susan Besser, poskytovateľ primárnej starostlivosti v Mercy Medical Center. Väčšinou ich odporúčajú lekári na zmiernenie zápchy, ale mnohí ich používajú na očistenie ich hrubého čreva.

Sú zbytočné, telo si pomôže samé

Pokiaľ detox nie je predchodcom zdravšieho jedla, jednorazové očisty tela nespravia pre vás nič. Nezbavia vás toxínov z tela, ako upozorňujú experti.

"Väčšina detoxikácií nemá dlhodobé výhody, pokiaľ sa neplánujete aj naďalej zdravo stravovať," povedal Dr Lauren Streicher, docent na Northwestern University.

Aj doktor Besser tvrdí, že je to nezmysel, telo je totiž schopné sa samé dokonalo detoxikovať bez potreby nejakých špeciálnych detoxikačných kúr: "Každá časť tela sa očisťuje a oživuje."

Pečeň, gastrointestinálny systém a obličky sú niektoré z mnohých orgánov, ktoré samé odstraňujú toxíny. Gastrointestinálny systém dokáže odfiltrovať odpad, čo je dôvod, prečo hrubé črevo nie je potrebné vyčistiť! Keď potravina prechádza tráviacim traktom, živiny sú absorbované v horných črevách. Potom sa odpad presunie do hrubého čreva a dostane sa von z tela.

"Ľudia si mysli, že tým, že vylúčia všetko z hrubého čreva sa zbavia toxínov," povedal Dr Besser.

Obličky filtrujú toxíny z krvi do moču, zatiaľ čo pečeň detoxikuje takým spôsobom, že zmení chemickú povahu mnohých toxínov, čím sa uľahčí ich eliminácia z tela. 

"Ak obličky nefungujú správne  a nerobia si svoju prácu tak, ako potrebujú, je nutná dialýza, nie jablčný ocot," dodal Dr Streicher.

Aj pľúca dokážu odstrániť toxíny.

"Pľúca dokážu vyčistiť vzduchu hneď, ako sa tam dostane," povedal Dr Besser.

Ľudia vlastne vydychujú odpad, resp. škodlivé látky.

Napriek tomu si mnohí pochvaľujú detoxikačné kúry a tvrdia, že sa po nich cítia skvele a plní energie. Dr. Streicher však upozorňuje, že tento pocit nepochádza z detoxikácie samotnej, ale z toho, že ľudia nekonzumujú spracované jedlo.

"Myšlienka, že detox nás zbaví toxínov z tela, nie je presná," vysvetlil. "Dôvod, prečo sa ľudia cítia lepšie po detoxikácii je to preto, že do svojho systému neukladajú nevyžiadaný odpad z jedla."

Mnohí ľudia prijmú veľa spracovaných potravín alebo potravín obsahujúcich vysoký obsah sodíka, tuku a cukru. To však neznamená, že by sa mali vrhnúť na nejaký detox, stačí sa len vyhnúť kionzumácii týchto druhov potravín alebo ich aspoň obmedziť.

Prečo sú detoxy škodlivé?

Okrem toho, že detoxikácia je neúčinná, môže byť aj nebezpečná. Dr Besser povedal, že preháňadlá sú škodlivejšie ako iné detoxické diéty. Laxatíva stimulujú tráviaci trakt a urýchľujú pohyby čriev. Môže sa to urýchliť natoľko, že sa živiny z potravy neabsorbujú v hornom čreve. A pretože preháňadlo môže spôsobiť hnačku, má tiež potenciál dehydratovať ľudí a spôsobiť slabosť, rozmazané videnie, mdloby, poškodenie obličiek. Dr Streicher varuje na riziká kávových klystírov, ktoré prevažujú nad výhodami. Keďže káva je horúci nápoj, v konečníku môže spôsobiť popáleniny. Hrozí aj poškodenie čriev!

Ani detoxikácia prostredníctvom džúsov z ovocia a zeleniny nie je práve najlepšia, prijmete len veľa cukru a nedostatok živín. Hrozí preťaženie tela cukrom.

Ak ide o detoxikáciu pomocou očisty a určitej stravy, neexistujú zdravotné riziká, ak sa vykonávajú len pár dní. V prípade, že detoxikácia trvá dlhodobo, človek neprijíma dostatok vitamínov a minerálov, ktoré potrebuje pre správne fungovanie organizmu.

Fotogaléria

2018-02-20 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia