Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sú pre vás tuky stále postrachom? Zistite, ako to s nimi v skutočnosti je!

Poznáte najčastejšie mýty o tukoch? Ak áno, spoznajte skutočnú pravdu o tom, čo je zdravé a čo nie.
Poznáte najčastejšie mýty o tukoch? Ak áno, spoznajte skutočnú pravdu o tom, čo je zdravé a čo nie. (Zdroj: thinkstock.com)

Aj po vytriezvení z beztukového šialenstva v deväťdesiatych rokoch sa v roku 2015 nachádzame stále v období, kedy tuk v ľuďoch vyvoláva obavy a zmiešané pocity.

Možno by ste aj vy zmenili názor, keby ste vedeli, že ten “dobrý“ tuk upravuje hladinu cholesterolu, zlepšuje pamäť a udržiava našu pokožku zdravú a mladú.

Čomu veriť a čo je naozaj mýtus? 

Prečítajte si 5 najčastejších mýtov o tuku a objavte výhody konzumácie “dobrého“ tuku.

  • Mýtus č. 1: Ak budete jesť viac tuku, priberiete

Skutočná pravda je toto: ak budete jesť viac kalórií ako spálite, vtedy priberiete. Tuk vám v skutočnosti pomáha zostať dlhšie sýty, čiže menšie množstvá dobrého tuku vám môžu pomôcť v prevencii voči prejedaniu.

Aktívna žena by mala denne skonzumovať 45 – 65 g a aktívny muž 50 – 70 g tuku. Nanešťastie slovenská realita je: muž okolo 140 g a žena okolo 90 g tuku denne. Všetko o tom, ako využiť tuk pri chudnutí, sa dočítate všetko v knihe „teraz to zíde!“

  • Mýtus č. 2: Maslo je zdravšie a výhodnejšie ako margarín

Chyba! Maslo = nasýtený tuk.

Všetky zdravotnícke organizácie na svete odporúčajú znížiť príjem nasýtených tukov na minimum. Väčšina mäkkých margarínov na našom trhu obsahuje omnoho menej nasýtených tukov, žiaden cholesterol a žiadne až zanedbateľné množstvo tzv. transmastných kyselín (ktoré boli v minulosti najsilnejším argumentom proti margarínom).

Sú určite zdravšou variantou ako maslo, len si treba na etikete dôkladne prečítať, či sú určené výlučne na studenú kuchyňu alebo aj na varenie a pečenie. 

  • Mýtus č. 3: Všetky tuky zvyšujú cholesterol a upchávajú vaše cievy

Iba niektoré tuky zvyšujú zlý (LDL, VLDL) cholesterol – tie zlé tuky a iné zase zvyšujú dobrý (HDL) cholesterol – tie dobré tuky.

Medzi zlé tuky patra nasýtené (živočíšne) tuky a transmastné kyseliny (väčšina pekárenských výrobkov, hranolky, fastfood).

Medzi dobré tuky patria kvalitné rastlinné oleje, orechy, semená, avokádo, olivy a mastné morské ryby. Myslíme také mastné morské ryby, ktoré nie sú plné ťažkých kovov ako napr. pangasius.

  • Mýtus č. 4: Avokádo a orechy sú mastné, treba sa im preto vyhýbať

Napriek tomu, že množstvo kalórií, ktoré poskytujú jednotlivé (zlé aj dobré) tuky je podobné, rozdiely v zdravotnom účinku sú veľké. Na ceste k dobrému zdraviu sa avokádu a orechom naozaj vyhýbať nemusíte. Denne jedna hrsť orechov alebo olejnatých semien a pár plátkov avokáda určite vašim cievam len prospeje.

  • Mýtus č. 5: Ryby s nižším obsahom tuku sú lepšie ako mastné ryby

Je to presne naopak. Čím mastnejšia ryba, tým lepšie. (Ale to nemá byť mastná od vyprážania alebo fritézy! ).

Mastné ryby, ako napríklad losos, tuniak alebo sardinky, obsahujú omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA. Podobné esenciálne mastné kyseliny môžete získať aj z vlašských orechov a mletého ľanového semena

Čítajte tiež: Pálenie záhy nepodceňujte: Kedy ide o maličkosť a kedy o závažný problém?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9