Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Škodí nám kokosový olej alebo pomáha? Odhaľte pravdu

Kokosový olej je zdraviu prospešný, môžete ho bez obáv konzumovať!
Kokosový olej je zdraviu prospešný, môžete ho bez obáv konzumovať! (Zdroj: thinkstock.com)

Nasýtené tuky sa všade skloňujú iba v negatívnych súvislostiach. Ale majú nasýtené tuky zo živočíšnej potravy rovnaký účinok na zdravie ako tie rastlinné? Podľa výsledkov viacerých výskumov nie.

Rozdiel je v dĺžke molekuly

Typickým príkladom rastlinného oleja s vysokým podielom nasýtených tukov je kokosový olej. Dokonca obsahuje nasýtených tukov viac ako maslo! Rozdiel je ale v dĺžke molekuly mastných kyselín. Kým živočíšne nasýtené mastné kyseliny majú dlhý reťazec, tie rastlinné sú len strednej dĺžky = v organizme sa správajú inak.

Zvyšuje dobrý cholesterol

Mastné kyseliny strednej dĺžky sú odolnejšie voči oxidácii, sú rýchlo transportované do pečene, ktorá ich spracuje = nesmerujú do tukového tkaniva na odloženie „na horšie časy“. A čo je zaujímavé, v štúdiách sa potvrdilo, že kokosový olej nielenže nezvyšuje LDL cholesterol, ale dokonca zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol – to nedokážu ani rastlinné oleje s vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín. Preto sa zdá, že kokosový olej a kokosový tuk netreba považovať za nepriateľa ciev a srdca – môže pôsobiť kardioprotektívne.

PS: Nie, to nie je dôvod zjesť hneď v tejto chvíli štyri tyčinky, ktoré obsahujú kokos. Stačí, ak sa prestanete báť strúhaného kokosu v raňajkovej kaši.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9