V súčasnosti už snáď nie je nikoho, kto by nemal doma mikrovlnku. Mnohí si zvykli na to, ako nám uľahčuje život. Jednoducho si v nej ohrejeme jedlo či pripravíme mnohé pokrmy. Veľa sa však hovorí o škodlivosti plastových nádob, v ktorých si zohrievame jedlo v mikrovlnke. Je pravda, že sa pri použití mikrovlnnej rúry z plastových nádob a obalov potravín uvoľňujú škodlivé látky, ktorú môžu po preniknutí do jedla spôsobovať rakovinu?
Sú pod bezpečnou hranicou
Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už roky kolujú príbehy o škodlivosti chemikálií v plastoch, ktoré prenikajú do jedál počas úpravy v mikrovlnných rúrach. Existuje niekoľko dôkazov, že látky používané na výrobu určitých plastov môžu prechádzať do niektorých jedál. Avšak FDA hladiny prienikov týchto látok vyhodnotila a zistila, že sú značne pod bezpečnou hranicou.
FDA dôkladne preveruje materiály používané na výrobu plastov určených pre potravinárstvo, vrátane plastov vhodných na použitie v mikrovlnnej rúre. Takéto plasty sú zaradené do kategórie tzv. látok prichádzajúcich do kontaktu s potravinami. FDA ich musí uznať za bezpečne použiteľné na daný účel ešte pred tým, ako sa takéto výrobky dostanú na trh.
Sú dôkazy o dioxínoch?
Iné tvrdenia naznačujú, že plasty obsahujú dioxíny, čiže skupinu znečisťujúcich látok, ktoré americká Agentúra pre ochranu životného prostredia považuje za „pravdepodobné ľudské karcinogény“. Avšak podľa FDA neexistujú dôkazy o tom, že by umelohmotné nádoby a obaly mali obsahovať dioxíny.
Tieto zásady by sa mali dodržiavať
Na zaručenie bezpečného používania plastových nádob a obalov pri úprave jedál v mikrovlnnej rúre odporúča FDA dodržiavať tieto zásady:
- Používajte nádoby a materiály špeciálne označené ako vhodné do mikrovlnnej rúry. V mikrovlnke by ste nemali používať žiadne tégliky na margarín ani plastové tácky z reštaurácií, nakoľko tieto sa môžu zdeformovať alebo roztopiť. Aj obaly jedál určených na prípravu v mikrovlnnej rúre je potrebné po ich použití vyhodiť, sú totiž určené len na jednorazové použitie.
- Skontrolujte etiketu na obale jedál. Ak na nej nenájdete inštrukcie ohľadne použitia v mikrovlnke, radšej použite iný tanier alebo nádobu, o ktorej viete, že je na ohrev jedla v mikrovlnnej rúre vhodná.
- Ak jedlo v mikrovlnke zakrývate, používajte sklenené alebo keramické veká, plastové fólie vhodné do mikrovlnnej rúry, voskový alebo pergamenový papier alebo biele papierové obrúsky určené na použitie v mikrovlnke.
- Plastové fólie vhodné do mikrovlnky by sa však nemali priamo dotýkať jedla. Etikety na niektorých plastových fóliách odporúčajú minimálne 2,5 cm medzeru medzi plastom a jedlom počas jeho zohrievania v mikrovlnnej rúre.