Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z trápenia z lásky môžete ochorieť: Pozrite si dôkaz

Ak sa človek trápi v láske, môže ľahko ochorieť.
Ak sa človek trápi v láske, môže ľahko ochorieť. (Zdroj: sxc.hu )

Nový výskum, ktorého výsledky boli uverejnené online a objavili sa v čísle časopisu Psychological Science potvrdil, že dlhodobé trápenie vo vzťahu (nedostatok lásky, neistota, neúcta) môže poškodiť naše zdravie. Neutekajte preto pred problémami a riešte ich. Zdravie predsa máte len jedno.

Produkujú viac stresového hormónu

V štúdii sledovali 85 manželských párov, ktorých vzťah trval priemerne 12 rokov a vek účastníkov štúdie bol okolo 39 rokov. Každý účastník štúdie vyplnil dotazník za účelom vyhodnotenia miery stresu a úzkosti, v ktorom zodpovedal podrobné otázky o svojom vzťahu a kvalite spánku. Páry tiež odovzdali krv aj sliny na vyšetrenie hladiny kortizolu (stresového hormónu) a počet T buniek (pre určenie stavu imunity).

Výsledky potvrdili úzke prepojenie nervového, endokrinného a imunitného systému. Ľudia s vyššou mierou neistoty a úzkosti produkovali asi o 11 % viac kortizolu a mali o 11 – 22 % nižší počet T-lymfocytov. Tieto dva nálezy veľmi pravdepodobne spolu súvisia, pretože je známe, že kortizol bráni produkcii T-lymfocytov.

Chráňte si zdravie

Nie, nechceme vás nabádať na okamžitý rozvod. Ak ste ale už dlhodobo vo vzťahovej situácii, ktorá je deštruktívna voči vášmu zdraviu, riešte ju aktívne – pasivita váš stav zhoršuje. A venujte ešte väčšiu pozornosť ochrane svojho zdravia:

  • Každý deň sa venujte nejakej fyzickej aktivite aspoň pol hodinu – niečo zábavné, nie stresujúce.
  • Pravidelne a zdravo sa stravujte – telo potrebuje v strese viac vitamínov B, vitamínu C, zinku, selénu, vitamínu E, horčíka a pod.
  • Naučte sa relaxovať – okrem prechádzky, modlitby, meditácie či jógy si môžete vybrať aj nejakú relaxačnú techniku, ktorá vám bude vyhovovať (relaxačné dýchanie, autosugescia a pod.).
  • Odpúšťajte a neduste sa negatívnymi emóciami – jediný, koho dokážete zmeniť, ste vy.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9