Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najlepšie potraviny jesene: Vďaka nim nebudú mať vírusy šancu

Tekvica patrí medzi jesenné potraviny, ktoré sú veľmi zdravé.
Tekvica patrí medzi jesenné potraviny, ktoré sú veľmi zdravé. (Zdroj: sxc.hu )

Využite to, čo nám ponúka jeseň a nadopujte svoje telo sezónnymi potravinami! Je tu obdobie prechladnutí a chrípok, kedy máme oslabenú imunitu, no vás sa to týkať nemusí. Stačí zaradiť do jedálnička tieto potraviny a vírusy nebudú mať šancu. Vedeli ste, že nás napr. tekvica chráni proti rakovine a huby môžu odvrátiť prechladnutia, chrípky, infarkty a mozgové príhody?

Tekvica

Tekvica sa pestuje už viac ako 5 000 rokov. Najčastejšie sa využíva predovšetkým počas Halloweenu ako dekorácia v byte alebo dome. Vyrezávanie tekvíc tiež oddávna patrí k Sviatku všetkých svätých, resp. Dušičkám. No je škoda sa na ne len pozerať. V skutočnosti totiž obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, preto by mala byť súčasťou nášho jedálnička.

Tekvica je výnimočná v tom, že znižuje riziko rakoviny. Konzumovať by ju mali hlavne fajčiari, keďže ich chráni pred rakovinou pľúc. Vedci tiež potvrdzujú, že môže byť schopná pomôcť spomaliť proces starnutia.

Niektoré štúdie ukazujú, že tekvica a jej semienka, ktoré sa predávajú bežne v mnohých obchodoch so zdravou výživou, môžu blokovať rakovinu. Bránia vírusom a chemickým látkam spôsobujúcim rakovinu, ktoré sú aktívne v črevnom trakte. Tekvicová dužina tiež chráni organizmus pred rakovinou, keďže jej oranžová farba je plná zlúčenín, ktoré sa nazývajú karotenoidy. Tie bojujú proti voľným radikálom, t.j. rakovinotvorným látkam v našom tele, ktoré sa vytvárajú v dôsledku znečistenia ovzdušia, fajčenia a nezdravého stravovania. Karotenoidy sú tiež veľmi dobre známe tým, že chránia pred starnutím.

Aby toho nebolo málo, výskum na Middlesex University nedávno ukázal, že látky v tekvicových semenách deaktivujú enzýmy, ktoré spôsobujú zväčšenie prostaty a tak pomáhajú pri prevencii rakoviny prostaty.

Jablká

Jablká sú spájané s pevným zdravím už odjakživa, čo potvrdzujú moderné štúdie. Toto chutné ovocie je výborné pre naše srdce, je skvelou diétnou potravinou a bojuje proti prechladnutiu, vírusom i rakovine. Konzumovať ich môžu dokonca aj diabetici. Talianski, francúzski a írski vedci zistili, že konzumácia jabĺk znižuje hladinu cholesterolu, čo je jeden z hlavných príčin ochorení srdca a mŕtvice. Tajnou zbraňou je pektín – rozpustná vláknina, ktorú obsahujú jablká. V kombinácii s vitamínom C pomáha odstraňovať cholesterol z krvi.

Jablká majú nízky glykemický index. Prírodný cukor, ktorý obsahujú, sa uvoľňuje veľmi pomaly a postupne do nášho krvného obehu. Preto si ich môžu dopriať i diabetici, ktorí musia byť opatrní vo výbere potravín na konzumáciu, aby ich hladiny cukru v krvi boli vyvážené. Ak držíte diétu, jablká máte povolené. Cítime sa totiž po nich plnšie a pomáhajú odvrátiť hlad. Navyše, majú nízky obsah tukov, na chudnutie sú priam stvorené.

Oplatí sa ich konzumovať hlavne vtedy, keď je ich sezóna. Bojujú totiž proti prechladnutiu, chrípke a problémom s hornými dýchacími cestami, čo spôsobuje vitamín C. Jablko obsahuje 25 percent odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. Čerstvé jablká ochraňujú pred rakovinou, pretože obsahujú tzv. chlorogenovú kyselinu, ktorá blokuje tvorbu tohto zákerného ochorenia.

Huby

Práve je ich sezóna, tak prečo ich nevyskúšať? Huby v sebe skrývajú veľmi účinné biologicko-aktívne látky. Majú priaznivé účinky pri liečbe niektorých ochorení. Pomáhajú imunitnému systému, ktorý je zvyčajne na jeseň oslabený a zvyšujú odolnosť organizmu voči rôznych chorobám. Dodávajú energiu, zlepšujú kvalitu spánku, ale i psychickú pohodu.

Chcete vedieť o ďalších zdravotných výhodách húb na ľudský organizmus? Prečítajte si článok, čo dokážu huby spraviť s naším zdravím!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9