Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pozrite sa, čo vás čaká na ultrasonografii

Nemáte sa čoho báť, ultrasonografia je bezpečná a bezbolestná metóda vyšetrenia.
Nemáte sa čoho báť, ultrasonografia je bezpečná a bezbolestná metóda vyšetrenia.

Ultrasonografia - USG je moderná neinvazívna diagnostická metóda v medicíne, využívajúca fyzikálne vlastnosti ultrazvuku. Slúži najmä na zobrazovanie svalov a vnútorných orgánov. Okrem ich veľkosti je možné zobraziť aj jednotlivé štruktúry, patologické zmeny alebo lézie.

Čo sa vyšetruje ultrasonografiou?

• Kostry, väzivá, svaly, nervové dráhy, povrch kostí.
Srdce.
• Plod počas gravidity.
• Orgány v brušnej dutine.
• Prietok krvi a jeho možné prekážky.
• Poloha a stav močovo pohlavného ústrojenstva.
• Používa sa na rýchlu orientáciu o stave a polohe orgánov.

Kedy je vyšetrenie hradené a kedy nie?

Na  vyšetrenie USG dáva pacientov praktický lekár alebo lekár špecialista v odôvodnených prípadoch. USG vyšetrenia zároveň bývajú obvykle v rámci preventívnych prehliadok a sú hradené zo zdravotného poistenia.

V prípade osobného záujmu o toto vyšetrenie, pacient si ho zaplatí sám. Platí to i v prípade, ak je daný typ USG vyšetrenia definovaný ako nadštandard, a ak si pacientky berú výsledky vyšetrenia domov.

Cena vyštrenia USG závisí od časti tela, ktoré si chcete dať vyšetriť. Pri vyšetrení brucha zaplatíte okolo 56 eur, hrudníka 20 eur, štítnej žľazy 36 eur a prsníkov 10 eur.

Čím sa pacient preukáže?

Na USG vyšetrenie, hradené zo zdravotného poistenia, sa pacient preukazuje platným zdravotným poistením (kartička poistenca), žiadankou o vyšetrenie potvrdenou odosielajúcim lekárom, výmenným lístkom a termínom vyšetrenia. Samoplatitelia sa preukazujú žiadankou a platným termínom vyšetrenia.

Ako prebieha vyšetrenie?

Na vyšetrenie je potrebné sa objednať a dodržať pokyny objednávajúceho personálu pracoviska. Pred plánovaným USG vyšetrením sa informujte, či je potrebné sa určitým spôsobom pripraviť. Inak nevyžaduje žiadnu prípravu – pacient si len odloží odev podľa pokynu lekára, aby boli vyšetrované orgány dostupné.

Keď si idete dať vyšetriť brucho (pečeň, žlčník, pankreas, obličky, slezina, cievy), je dobré jeden deň pred vyšetrením držať diétu s výlučnou konzumáciou jedál, ktoré nespôsobujú plynatosť. Pri vyšetrení malej panvy (mechúr) je potrebné mať naplnený močový mechúr.

Vyšetrenie trvá obvykle 15 – 30 minút a pacient odchádza so správou z USG vyšetrenia.

Alternatívy USG metódy

Alternatívou USG metódy je takzvaný USG Doppler. Klasická ultrasonografia umožňuje získať informácie o rozmeroch statických tkanív, s USG Dopplerom je možné získať informácie o pohybe a o rýchlosti pohybu tkanív a obzvlášť o toku krvi.

Ďalšou možnosťou je trojrozmerný (3D) ultrazvuk, kde prostredníctvom série dvojrozmerných (2D) obrázkov je rekonštruovaný 3D obrázok. Nový spôsob 4D USG zobrazenia predstavuje najnovšiu technológiu, pri ktorej rýchlo snímané trojrozmerné obrázky umožňujú vyšetrenie plodu alebo jeho orgánov plasticky a v reálnom čase.

Ultrasonografia je bezpečná a bezbolestná metóda, ktorá sa môže často opakovať. Nemá vedľajšie účinky a nie je invazívna, preto nepredstavuje pre pacienta žiadne riziko.
 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9