Najrozšírenejšou diagnostickou metódou je RTG vyšetrenie

RTG metódou sa dajú zobrazovať tvrdé tkanivá, vzduch alebo cudzie predmety v ľudskom tele.
2012-12-11 11:49:12

RTG vyšetrenie je štandardná, základná a najrozšírenejšia neinvazívna diagnostická metóda, ktorá využíva fyzikálne vlastnosti takzvaných X-lúčov na vyhotovovanie statického aj dynamického obrazu ľudského tela a jeho častí. Röntgenologické žiarenie má veľkú schopnosť prenikať hmotou a používa sa od roku 1895.

Kedy sa používa?

RTG metódou sa dajú zobrazovať tvrdé tkanivá, vzduch  alebo cudzie predmety v tele (napríklad vzduchová bublina v žalúdku). Na zobrazovanie týchto štruktúr sa preto RTG metóda používa najčastejšie. Pri RTG vyšetrení X lúče tvrdými tkanivami ako kosti neprenikajú.

Táto metóda sa nesmie používať, ak je pacientka tehotná, alebo ak existuje podozrenie na možnú alergickú reakciu na kontrastnú látku.

Aké orgány sa vyšetrujú RTG metódou?

  • Hlava.
  • Hruď.
  • Brucho.
  • Kosti a kĺby.
  • Lebka.
  • Chrbtica.
  • Štítna žľaza.
  • Cievy.

Ako prebieha vyšetrenie?

O vyšetrenie RTG môžu žiadať praktickí lekári a špecialisti. Je rýchle a bezbolestné. Okrem odstránenia kovových a tvrdších predmetov na tele (šperky, odev) nie je potrebná špeciálna príprava na vyšetrenie. O pokynoch je možné sa informovať u daného lekára.

Na RTG vyšetrenie väčšinou nie je potrebné sa objednať. Ale v prípade vyšetrenia, kde sa predpokladá dlhšie trvanie alebo použitie kontrastnej látky, je dobré dohodnúť si termín vopred.

Röntgenové žiarenie ovplyvňuje pacienta najmä biologicky, pretože pri dopade na tkanivo vytvára nežiaduce ionizačné žiarenie.

Výsledky sa pacient dozvie najdlhšie do 3 pracovných dní od vykonania vyšetrenia. Snímky majú čierno – bielu farbu.

Aké kontrasné látky sa používajú?

Bárium, jód, hélium a iné látky sa používajú ako kontrastné látky, ktoré zabezpečujú lepší odraz RTG lúčov od snímaného tkaniva, čo má za následok lepšiu viditeľnosť a kvalitu výsledného snímku. Nie vždy sa používa pri vyšetrení kontrastná látka.

Negatívne účinky RTG žiarenia

Dlhotrvajúce silné aj slabé ionizačné žiarenie poškodzuje všetky živé organizmy, najmä ich DNA. Preto je potrebné informovať lekára o počte vykonaných RTG vyšetrení pacienta v danom roku, aby pre neho neznamenalo príliš veľkú radiačnú záťaž.

Ľudský organizmus si však vie poradiť so škodlivým účinkom ionizujúceho žiarenia vďaka svojej schopnosti obnovy a reparácie buniek, ale v obmedzenom množstve. 

Nevýhody RTG vyšetrenia:

  • Horšie zobrazenie mäkkých tkanív.
  • Skreslený alebo znehodnotený obraz, ak sa pacient pohne.
  • Plyny a obezita skresľujú výsledky.


Alternatívami RTG metódy sú niekedy napríklad MRI alebo CT metóda, či digitálne RTG zariadenie.

Cena RTG vyšetrenia

Ak vás lekár pošle na RTG vyšetrenie, hradí ho zdravotná poisťovňa. Ak sa vyberiete sami na vyšetrenie, stávate sa samoplatcom. Cena RTG vyšetrenia sa pohybuje podľa toho, čo si na tele chcete dať zröntgenovať. Pri zröntgenovaní krčnej chrbtice zaplatíte približne 12 eur, pri lebke, rebrách, kolenách či panvy je to 20 eur a pri rukách a nohách 22 eur.

Ďalšie využitie a výhody digitálnej RTG metódy

Skiaskopia a skiagrafia je röntgenové zobrazenie orgánov v pohybe – pohyby orgánov prenáša videokamera na obrazovku.

V súčasnosti sa používajú už aj digitálne RTG zariadenia. Výhodou je hlavne značne nižšie radiačné zaťaženie pacienta (cca o 30% až 50%) a kratšie trvanie. Mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ich majú, príkladom sú zubné ambulancie.

Zosnímaný obraz je po pár sekundách v digitálnej kvalite dostupný lekárovi, rádiológovi. Výhoda digitálneho obrazu spočíva aj v možnosti opakovane upravovať obraz podľa potreby, zmerať vzdialenosť, zväčšiť, zmenšiť, priblížiť alebo zaostriť.

2012-12-11 11:49:12  |  Text: pa   |  Foto: Flickr.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia