Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvrátená stránka kokosového oleja: Je naozaj pre všetkých zdravý a bezpečný?

(Zdroj: GettyImages)

Ospevovaný, no niekedy aj nebezpečný. Hoci je kokosový olej už nejaký čas propagovaný ako produkt s veľkými benefitmi, pravdou je, že pri jeho konzumácii treba byť opatrný. V niektorých prípadoch má aj svoju odvrátenú stránku.

Kokos je jedným z najuniverzálnejších produktov. Využíva sa ako vo výžive, tak aj v kozmetike. Mnohí kokosový olej vďaka jeho vlastnostiam radia do rebríčka známych superpotravín, uvádza sa na steptohealth.com. Používa sa napríklad ako zvlhčovač pokožky a vlasov. V zmesi s cukrom je zas dobrý exfoliant a je aj skvelou náhradou kondicionéru a depilačnej peny. V niektorých prípadoch sa používa aj ako odstraňovač make-upu. Väčšina predávaných kokosových olejov je však vyrobená z triglyceridov s dlhým reťazcom. Niektorí odborníci tvrdia, že pri ich použití dochádza k pomalšiemu vstrebávaniu a zvýšenému ukladaniu tuku. Podľa nich, kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov, môže byť ich pravidelný príjem škodlivý.

Kontraindikácie kokosového oleja

Neexistujú žiadne presvedčivé údaje o výhodách a škodlivých účinkoch spôsobených kokosovým olejom. Štúdia vykonaná doktorom Michaelom Mosleym v roku 2018  však ukázala, že tento produkt zvyšuje zlý cholesterol, ale zároveň aj ten dobrý. Vedci sa zhodujú, že na dosiahnutie definitívneho záveru je ešte potrebný ďalší výskum. Tí, ktorí majú problém s cholesterolom, by sa podľa lekárov a odborníkov na výživu mali tomuto produktu radšej vyhnúť oblúkom. Kedy ho radšej nekonzumovať?

1. Pri poruche trávenia

Tento druh oleja nie je práve najľahšie stráviteľný. Ak je niekto citlivý na potraviny, je lepšie tento produkt nekonzumovať, pretože môže dráždiť črevnú sliznicu.

2. Ochorenie srdca a hypertenzia

Nasýtené tuky sa ukladajú na stenách tepien. To spôsobuje prekážku prietoku krvi. Za týchto podmienok sa môže súčasne vyskytnúť aj vysoký krvný tlak, čím sa zvyšuje riziko srdcového zlyhania a infarktu.

3. Diabetes

Ľudia s cukrovkou by sa mali vyhýbať kokosovému oleju. Jeho používanie podporuje výrazné zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Môže byť ovplyvnená aj citlivosť na inzulín.

4. Kožné alergie

Kokosový olej môže spôsobiť alergickú reakciu pokožky. Príznakom je zápal, svrbenie a žihľavka. Ak je reakcia závažnejšia, môže sa objaviť zvracanie a dokonca problémy s dýchaním.

Najlepší je extra panenský kokosový olej

Ak sa ho rozhodnete použiť, najlepšie urobíte, ak zvolíte extra panenský kokosový olej. Vyhnúť by ste sa mali  rafinovanému a hydrogenovanému. Bohužiaľ, sú to najbežnejšie druhy v supermarketoch a sú najlacnejšie. Extra panenský kokosový olej sa vyrába extrakciou kokosového mlieka. Potom je ponechaný v prirodzenom, nerafinovanom stave. Preto jeho vzhľad nie je taký biely a lesklý ako tradičný komerčný kokosový olej. Je však oveľa zdravší. Mali by ste ho skladovať na suchom a tmavom mieste. Je vhodný pre teplú aj studenú kuchyňu. Môžete na ňom variť, piecť, pridať ho do šalátov, či smoothie.

Aké výhody ponúka?

- podporuje zdravie mozgu

- zdravšie srdce

- krajšie zuby a zdravá ústna dutina

- rýchlejšie hojenie rán

- chráni pred infekciou močových ciest

- má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti

- podporuje zdravé trávenie

- krásna pokožka a vlasy

- chráni pred vznikom rakoviny

 

Viac o téme: KokosKokosovy olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9