Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TÝMTO ľuďom ide v letných dňoch o ŽIVOT: ZNAMENIA, ktoré signalizujú problémy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dostatočný pitný režim by mal byť alfou a omegou zdravého fungovania každého dospelého človeka. V opačnom prípade prispieva k dehydratácii svojho tela, ktorá sa ozýva väčšinou v horúcich dňoch. Práve vtedy ide seniorom o život.

Prečo sa považujú za skupinu zvlášť citlivú na chýbajúce tekutiny?

Sme svedkami dlhoročného globálneho otepľovania, dôsledkom ktorého je stúpajúca priemerná teplota vzduchu a čoraz horúcejšie letá. Niet divu, že záchranky majú v tomto inak obľúbenom ročnom období plné ruky práce. Výjazdy bývajú zvyčajne k starším ľuďom, ktorí podcenili pitný režim. Keďže ich organizmus funguje odlišne ako u ľudí v produktívnom veku, o to väčšiu pozornosť by mali venovať príjmu tekutín.

Seniori rovnako ako deti nepociťujú smäd. V ich mozgových štruktúrach totiž vekom došlo k zmenám, ktoré spôsobujú, že telo nedostáva signály o nedostatku vody. Výsledkom býva odmietanie tekutín, keďže nie sú smädní, v skutočnosti však ich telo môže doslova prahnúť po zvýšenom množstve.

Nebezpečné dôsledky horúcich dní  

Starší ľudia sa na rozdiel od mladých potia menej a ich organizmus sa ľahšie prehreje. V ich neprospech hrá tiež slabšie srdce a krvný obeh. Ak nebudú mať zabezpečený dostatočný prísun tekutín, krv v ich tele zhustne, čím sa zvýši riziko vzniku embólie alebo trombózy.

„Ak sa k tomu pridajú horúčavy, hrozba kolapsu organizmu u staršieho človeka sa viac ako zdvojnásobí,“ varuje odborníčka zo zariadenia pre seniorov.

Predzvesťou je únava, podráždenosť, zmätenosť, bolesti hlavy a poruchy vedomia. To všetko môže spôsobiť nedostatok tekutín v spojení s vysokými teplotami.

TÝMTO ľuďom ide v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nedostatok tekutín vedie taktiež k nedostatočnej mineralizácii kostí, čo má za príčinu stratu ich hustoty, pevnosti a zvýšenia rizika vzniku osteoporózy a zlomenín. Môže tiež narušiť proces metabolizmu vápnika v tele a jeho reabsorpciu z kostí. Prichádzajúcu bolesť s tým súvisiacu môžete mať pod kontrolou krémami s analgetickým účinkom. Pri problémoch s kosťami je dostatok vody nielen počas horúcich dní stávkou na istotu.

Pozor na tepelný úpal

Nebezpečenstvo predstavuje aj úpal, na ktorý by si mali dávať pozor opäť aj starší ľudia. Ten nevzniká len pobytom na priamom slnku, ale existuje aj tzv. tepelný úpal, ku ktorému dochádza pri vysokej teplote vzduchu. Keďže veľa seniorov trpí srdcovo-cievnymi problémami a kožnými chorobami, možnosť vzniku úpalu sa u nich zvyšuje. Prispieva k tomu tiež užívanie niektorých liekov a diuretík, ktoré podporujú vylučovanie moču, a fakt, že termoregulačný systém sa vekom spomaľuje.

„S našimi seniormi vrchná sestra vždy začiatkom leta hovorí o liekoch, ktoré užívajú, pretože vysoké teploty účinky niektorých z nich znižujú či inak ovplyvňujú. Takéto poradenstvo sa určite hodí pre každého seniora, bez ohľadu na to, či žije v zariadení, s rodinou alebo sám. Výhodou telemedicíny je, že stačí lekárovi alebo lekárnikovi zavolať, netreba nutne absolvovať návštevu v ambulancii,“ pokračuje Adriana Škriniarová z Agapé Senior Park. 

TÝMTO ľuďom ide v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rizikové diagnózy  

S pribúdajúcimi rokmi dochádza k oslabeniu funkcie obličiek, ktoré nedokážu regulovať množstvo tekutín v tele. Mnohé neliečené choroby vrátane cukrovky či problémov s močovým mechúrom taktiež zapríčiňujú stratu vody v tele. Nepríjemná inkontinencia či strach z toho, že by nestihli dôjsť na toaletu, sú ďalšími príčinami, prečo majú slabý pitný režim. Okrem spomínaných zdravotných komplikácií môže mať dehydratácia za následok bolesti hlavy, vysušenú pokožku a zápchu. Dokonca hrozí aj zlyhanie orgánov, čo sa môže skončiť fatálne.

Koľko a čo?

„Väčšina seniorov si už zvykla na určitú rutinu, ktorej sa nechcú vzdať. O to ťažšie sa prispôsobujú zmenám, ktorých súčasťou môže byť vypitie väčšieho množstva tekutín,“ tvrdí Adriana Škriniarová.

Napriek tomu by mali denne vypiť aspoň liter tekutín, toto množstvo je pre nich optimálne. Ak čistú vodu, neperlivú minerálku alebo čaje doplnia polievkami, ovocím a zeleninou, postarajú sa o správny chod svojho organizmu. Vyhýbať by sa mali sladkým limonádam, ktoré pocit smädu ešte viac umocnia, alkoholu, fajčeniu cigariet, naopak, zelenú má napríklad vodový melón s obsahom vody až 95 %.

TÝMTO ľuďom ide v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako docieliť, aby senior vypil viac vody

  • Udržujte si vodu v dosahu: Mali by ste mať vždy pri sebe fľašu s vodou, aby ste si ju mohli kedykoľvek doplniť. Keď máte vodu v dosahu, budete si častejšie uvedomovať potrebu piť.
  • Vytvorte si rutinu: Vodu si môžete naplánovať do svojej každodennej rutiny. Napríklad, môžete si zvyknúť vypiť pohár vody po prebudení, pred každým jedlom a pred spaním. Takáto rutina vám pomôže udržať si stály príjem vody.
  • Skúste rôzne nápoje: Obyčajná voda po čase omrzí. Pridaním byliniek alebo kúskov ovocia, prípadne jeho odšťavením, sa zlepší chuť nápoja a zároveň dodá popíjaniu šmrnc.
  • Konzumujte potraviny s vysokým obsahom vody: Okrem pitia vody môžete získať hydratáciu aj z konzumácie potravín s vysokým obsahom vody, ako sú uhorky, melóny, pomaranče a paradajky.
  • Používajte pripomienky: Ak máte problém s pamäťou, môžete si nastaviť pripomienky na mobilnom telefóne alebo používať rôzne aplikácie, ktoré vás budú upozorňovať, aby ste si doplnili vodu.

Príznaky dehydratácie

Sucho v ústach a zvýšený pocit smädu: Dehydratácia vedie k zníženiu tvorby slín, takže seniori môžu pociťovať neutíchajúci smäd a mať sucho v ústach. 

Zmena farby moču: Dehydratácia môže spôsobiť koncentrovanie moču, čo znamená, že moč bude tmavší až žltý. Ak seniori nemajú dostatočný príjem vody, ich moč môže byť aj v menšom množstve.

Únava a ospalosť: Dehydratácia môže viesť k únave a ospalosti. Starší ľudia sú často náchylní k únave, ale ak sa táto únava prejavuje náhle a výrazne, môže to byť príznak dehydratácie.

Závraty a zhoršená kognitívna funkcia: Dehydratácia môže mať negatívny vplyv na mozog a spôsobiť závrat a zmätok. Seniori môžu mať ťažkosti s koncentráciou a pamäťou.

Zmena kože: Keď je telo dehydrované, koža môže stratiť pružnosť a elasticitu. Môže sa javiť suchá a matná. Pri stlačení kože sa tiež môže dlhšie držať v pozícii zvrásnenej.

Svalové kŕče: Dehydratácia môže spôsobiť svalové kŕče a nepríjemné zúženie svalov, čo môže byť bolestivé pre seniorov.

Viac o téme: LetoZdraviePitný režimPrevenciaSeniori
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9