Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký PREHĽAD: Kúpacia sezóna 2023 začala, TU sa podľa HYGIENIKOV bez obáv OKÚPETE

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pozrite sa na zoznam prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk pre tohtoročnú sezónu, kde sa budete môcť vyšantiť vo vode. Leto strávite pri týchto jazerách!

Ako sa uvádza v tlačovej správe od Úradu verejného zdravotníctva SR, počas kúpacej sezóny (ďalej len „KS“) 2023 budú pre rekreačné kúpanie verejnosti dostupné umelé kúpaliská, prírodné kúpaliská a prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou.

Na Slovensku je vo všeobecnosti považované za KS obdobie od 15. júna do 15. septembra, kedy sa očakáva najväčší počet kúpajúcich sa. Na začiatok skutočnej prevádzky kúpalísk s organizovanou rekreáciou má každoročne vplyv stav ich pripravenosti, aktuálne počasie a záujem verejnosti.

Kontrolu kvality vody budú počas KS na sezónnych umelých kúpaliskách a prírodných kúpaliskách zabezpečovať prevádzkovatelia; miestne príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“) budú vykonávať štátny zdravotný dozor. Na najviac využívaných prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou budú zabezpečovať kontrolu kvality vody miestne príslušné RÚVZ v pravidelných dvojtýždňových intervaloch. Menšie lokality, ktoré sú na kúpanie využívané len príležitostne počas horúcich dní a víkendov, budú RÚVZ monitorovať len orientačne (jedenkrát max. trikrát za KS, príp. podľa aktuálnej situácie).

Prírodné kúpaliská a prírodné vodné plochy

Celkovo bude počas KS 2023 monitorovaných viac ako 80 prírodných vodných plôch s rôznym štatútom a typom rekreácie.

Veľký PREHĽAD: Kúpacia sezóna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zoznam vôd určených na kúpanie (ďalej len „VUK“) pre KS 2023 (s vyhláseným štatútom) v jednotlivých krajoch je nasledovný:

  • BA kraj: Zlaté piesky, Vajnorské jazero, Ivanka pri Dunaji, Slnečné jazerá - Senec,
  • BB kraj: Teplý vrch - Pláž ORMET, Teplý vrch - Drieňok, Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Vindšachtské jazero, Veľké Richnavské jazero, Dolno Hodrušské jazero,
  • KE kraj: Pod Bukovcom, Ružín, Zemplínska šírava - Medvedia hora, Zemplínska šírava - Kamenec, Zemplínska šírava - Paľkov, Zemplínska šírava - Biela hora, Zemplínska šírava - Hôrka, Vinianske jazero,
  • PO kraj: Veľká Domaša - Tíšava, Veľká Domaša - Valkov, Veľká Domaša - Holčíkovce, Veľká Domaša - Poľany, Veľká Domaša - Dobrá, Veľká Domaša - Nová Kelča, Veľká Domaša - Nová Kelča - polostrov KRYM,
  • TN kraj: Zelená voda - Nové Mesto nad Váhom,
  • TT kraj: Šulianske jazero, Kunovská priehrada,
  • ZA kraj: Liptovská Mara - Liptovský Trnovec.

Kvôli napúšťaniu Vodnej nádrže (ďalej len „VN“) Ružiná z dôvodu jej rekonštrukcie, obe lokality (Ružiná - pri obci DivínRužiná - pri obci Ružiná) nebudú ani počas KS 2023 využívané verejnosťou na kúpanie.

K 16.6.2023 bola RÚVZ povolená prevádzka 4 prírodných kúpalísk (ďalej len „PK“): Slnečné jazerá - Senec, Zlaté Piesky – Bratislava, Teplý vrch - Pláž ORMET a Plážové kúpalisko - jazero v Banskej Bystrici. 

V príprave na prevádzku sú ďalšie PK: Teplý vrch - Drieňok, Zelená voda - Kurinec, Delňa, Veľká Domaša – Tíšava, VN Levoča – Žabia cesta a Liptovská Mara - Liptovský Trnovec.

Veľký PREHĽAD: Kúpacia sezóna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky predsezónnej kontroly potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie okrem schválených PK aj na ďalších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou:

  • BA kraj: Kuchajda, Vajnorské jazero, Čunovo, Rusovce-Candell, Veľký Draždiak, Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Hlboké jazero, Nové Košariská, Ivanka pri Dunaji,
  • KE kraj: Jazero Úhorná, Ružín (Gelnica), Ružín - prítoky (Gelnica), Turzovské jazero,
  • NR kraj: APÁLI - mŕtve rameno Váhu, Štrkoviskové jazero Kava.

Výsledky predsezónnej kontroly taktiež preukázali:

  • mierne zvýšenú hodnotu biologického ukazovateľa chlorofyl-na lokalite Zelená voda – Kurinec,
  • zníženú priehľadnosť vody vo VN Lipovina - Bátovce, pričom odporúčanú hodnotu nespĺňal aj ukazovateľ farba.

Farba a celkový dusík patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov.

Odbery vzoriek vôd na kúpanie boli vykonané aj na nasledujúcich lokalitách, pričom výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii:

  • BB kraj: Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Veľké Richnavské jazero, Vindšachtské jazero, Dolno Hodrušské jazero,
  • NR kraj: VN Duchonka,
  • TT kraj: RO Kunovská priehrada Sobotište,
  • ZA kraj: Vodné dielo Orava - ATC JAMI, ATC Slanica, Nábrežie - Námestovo, ATC Prístav, ATC Stará Hora.

Počas KS 2023 bude RÚVZ Prievidza so sídlom v Bojniciach vykonávať kontrolu kvality vody na novej lokalite – VN Veľké Uherce. Na PK Teplý vrch - Pláž ORMET došlo k zmene prevádzkovateľa.

Veľký PREHĽAD: Kúpacia sezóna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Umelé kúpaliská

V priebehu KS 2023 budú kontrolované letné kúpaliská (ďalej len „LK“) aj sezónne bazény, ktoré sú počas leta doplnkovou službou ubytovacích zariadení. Do monitorovania sú zahrnuté aj niektoré plavárne, ktoré v lete prevádzkujú vonkajšie sezónne priestory alebo sú využívané verejnosťou vo významnejšej miere vzhľadom na nedostatok iných možností v regióne.

Povolenie na prevádzku dostalo k 16.6.2023 zatiaľ len 258 bazénov. Na niektorých kúpaliskách zatiaľ nie sú v prevádzke všetky bazény, mnohé z nich sa budú otvárať iba postupne, predovšetkým podľa záujmu verejnosti.

Kúpaliská, ktoré majú povolenú prevádzku, vykazovali na základe výsledkov analýz v jednotlivých bazénoch vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie.

Na mnohých kúpaliskách v týchto dňoch stále ešte prebiehajú prípravné práce. Príslušné RÚVZ vykonávajú priebežne obhliadky pripravenosti kúpalísk a ukladajú podmienky pre zahájenie prevádzky.

Na niektorých kúpaliskách boli oproti KS 2022 vykonané zmeny, napr.:

  • v AVA Thermalpark Diakovce sa zvýšila kapacita návštevníkov z 2 000 na 3 000. V rámci areálu pribudol nový „Vitálny svet“ s dvoma vírivkami;
  • v Thermalpark Nitrava bol uvedený do prevádzky nový vstupný objekt do areálu s rozšírením počtu šatní a zariadení na osobnú hygienu;
  • nebude v prevádzke dopadový bazén toboganu na LK Topoľčany, vonkajší bazén pri rekreačnom zariadení Pstružné;
  • bolo kompletne zrekonštruované technologické zariadenie na úpravu vody v 25 m bazéne na Bazénoch Kurinec;
  • v rámci TK Topoľníky bol vybudovaný nový vlnový bazén.
Viac o téme: VodaKvalitaKúpaliskoKúpanieJazerá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 8