Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

O slinných KAMEŇOCH mnohí nevedia: Prečo ich NEPODCEŇOVAŤ a čo môže NAŠTARTOVAŤ ich proces!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vychutnávate si svoje obľúbené jedlo a zrazu máte pocit suchosti v ústach sprevádzaný nepríjemnou bolesťou v oblasti čeľuste. Žuvanie aj prehĺtanie pokrmu sa stáva komplikovanou súčasťou jedenia.

 

Ak tento pocit poznáte, možno trpíte sialolitiázou. Inak povedané - vo vašich slinných žľazách sa vytvorili kamene.

Čítajte tiež: ZÁHADA s názvom JAČMEŇ na oku: Na toto sa snaží telo UPOZORNIŤ jeho vznikom!

Napriek tomu, že mnohým z nás nepripadajú vábne, sú pre správne fungovanie nášho tela nenahraditeľné. Sliny plnia viacero dôležitých funkcií. Chránia nás pred mikroorganizmami, majú dezinfekčnú a anestetickú schopnosť, a nemenej dôležité sú aj pre správnu funkciu nášho trávenia. Umožňujú totiž lepšie spracovanie požitej potravy, slúžia na jej rozloženie a zmäknutie. Vďaka tomu je obľúbený pokrm lepšie stráviteľný. Sliny sa tvoria v niektorej z našich slinných žliaz. Máme malé aj veľké.  

„Z každej z nich sa cez anatomické vývody uvoľňujú sliny do ústnej dutiny, kde plnia svoju funkciu. V niektorých prípadoch sa tieto žľazy môžu upchať, a to v dôsledku slinných kameňov. Ide o podobné útvary, ktoré spôsobujú problémy pri žlčníkovom alebo obličkovom záchvate,” hovorí MUDr. Andrej Jenča, prednosta kliniky Akadémia Košice.

Príčina tvorby týchto kameňov nie je známa. Existujú však určité rizikové faktory, ktoré môžu proces ich vzniku naštartovať. Napríklad užívanie liekov na vysoký krvný tlak alebo antihistaminík. Pod ich výskyt sa môže podpísať aj zloženie potravy, zvýšený príjem minerálnych vôd či opakované zápaly slinných žliaz a tiež ochorenia pankreasu. O čom však máme viac informácií a poznatkov, je proces ich tvorby a aj fakt, že najčastejšie sa vyskytujú u ľudí starších než 40 rokov. Objaviť sa však môžu aj u dospievajúcich.

Zablokujú vývody žliaz

Naše sliny sú plné rozmanitých chemických látok, vrátane vápnika. Najmä ten zvykne pri vyššej koncentrácii kryštalizovať a prispievať tak ku tvorbe útvaru, ktorý je podobný kamienku. 

„Tie menšie sa zo slinnej žľazy dokážu uvoľniť do dutiny ústnej bez problémov, človek si ich prítomnosť často ani nevšimne. Tie väčšie však môžu vývody žliaz zablokovať. V takomto prípade vyprodukované sliny nemôžu ďalej putovať a vracajú sa späť. To spôsobuje opuch žľazy a následné bolesti. Počet kameňov je rôzny, rovnako aj ich veľkosť. Deväť z desiatich kameňov býva menších než 10 milimetrov,” pokračuje renomovaný stomatológ a maxilofaciálny chirurg.

O slinných KAMEŇOCH mnohí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nemali by sa podceňovať

Ak človek pociťuje bezprostredne po začiatku jedenia tupú bolesť a opuch v oblasti čeľuste, môže ísť práve o sialolitiázu. Odhaliť prítomnosť kameňov dokážu zobrazovacie testy tváre, teda RTG snímok, ultrazvuk, počítačová tomografia či špeciálne vyšetrenia známe ako sialografia alebo sialoendoskopia. Tie umožňujú podrobne sledovať štruktúru vo vnútri slinnej žľazy. Podceňovať tento problém neradno. Upchatá žľaza sa totiž môže zapáliť. Zápalové ložisko potom ovplyvňuje celý rad procesov. Človeka obmedzuje nevoľnosť, pocit únavy, objaviť sa môžu aj teploty. A aká prebieha liečba, prípadne odstránenie kamienkov?

V mnohých prípadoch postačí domáca liečba. Dôležité je dbať o dostatočné množstvo prijatých tekutín, ideálne čistej vody.

Do tej odporúčam nakvapkať pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy. Cieľom je zvýšiť produkciu slín, ktoré umožnia vyplaviť existujúce kamienky. Pomáha tiež teplo a jemné masírovanie postihnutej oblasti. Kamene väčších rozmerov je potrebné odstrániť chirurgicky, tu domáca liečba nezaberá,” vysvetľuje MUDr. Andrej Jenča z Akadémia Košice.

Keď je potrebný zákrok

Počas chirurgického zákroku sa používajú rázové vlny, ktoré kameň rozbijú na menšie časti. Rovnakým princípom sa odstraňujú aj obličkové kamene. Ak je v ústach pacienta prítomná infekcia, lekár mu predpíše antibiotiká. 

V prípade opakujúcich sa problémov je vhodné postihnutú slinnú žľazu chirurgicky odstrániť. Človek disponuje dostatočným množstvom slinných žliaz, takže nie je dôvod na obavy, že slín bude nedostatok,” dodáva na záver MUDr. Andrej Jenča.

Dobrou správou je, že predchádzať vzniku slinných kameňov sa dá. Vhodné je prijímať vyváženú stravu a dostatočné množstvo tekutín. Nemenej dôležité je predchádzať zraneniu slinných vývodov a dbať o dôkladnú ústnu hygienu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSlinné kamene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9