Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

ZÁHADA s názvom JAČMEŇ na oku: Na toto sa snaží telo UPOZORNIŤ jeho vznikom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Raz za čas bojovať s jačmeňom v oku síce nie je príjemné, no nič vážne nenaznačuje. Iné je to v prípade, ak sa objavuje pomerne často. Vtedy už za tým môže byť viac ako len estetický problém.

 

Jačmenné zrná sú bolestivé, červené, hnisom naplnené hrbolčeky, ktoré sa tvoria na vonkajšej strane očného viečka. Objavujú sa vtedy, keď dôjde k upchatiu žliaz vylučujúcich olej (nazývaných meibomské žľazy) na očnom viečku a následne sa infikujú, vysvetľuje Barrett Eubanks, MD, oftalmológ z Kalifornie.

Čítajte tiež: ZVONENIE v ušiach, ktoré vás DOŽENIE k lekárovi: Týchto 8 VINNÍKOV to má na svedomí!

Niekedy sa môžu vyvinúť náhodne, no určité stavy, ktorými trpí vaše telo, zvyšujú riziko vzniku opakujúcich sa jačmeňov v oku. Pozrite sa na najčastejších páchateľovpodľa livestrong.com, ktorí to majú na svedomí a čo robiť, aby ste sa tohto nepríjemného problému zbavili. 

1. Máte alergiu

Sezónne alebo environmentálne alergie na veci ako peľ, prach alebo plesne môžu zanechať vaše oči červené, opuchnuté a zapálené. Tento zápal môže zvýšiť pravdepodobnosť jačmeňa v oku.

"Najväčšími rizikovými faktormi sú zápalové stavy na očnom viečku alebo na povrchu oka," vysvetľuje doktor Eubanks.

​Riešenie:​ Ak budete mať alergie pod kontrolou, môžete tým pomôcť znížiť úroveň zápalu okolo očí. Snažte sa minimalizovať vystavenie sa spúšťačom alergénov a používajte umelé slzy, aby boli vaše oči dobre hydratované, odporúča American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI). Môžete sa tiež opýtať svojho lekára na očné kvapky na predpis.

ZÁHADA s názvom JAČMEŇ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Máš ružové oko

Infekcia, tiež nazývaná konjunktivitída, je ďalšou častou príčinou zápalu a môže vyvolať tvorbu jačmenných zŕn. Podľa Mayo Clinic je ružové oko poznačené začervenaním, svrbením, hlienom alebo výtokom a pocitom, že je v ňom cudzí predmer.

Riešenie:​ Väčšina prípadov ružového oka je vírusová. Aplikácia teplých obkladov a používanie umelých sĺz môže zmierniť nepohodlie a zvládnuť zápal, zatiaľ čo vaše telo bojuje proti infekcii (čo môže trvať dva až tri týždne), hovorí Mayo Clinic. Ak to trvá dlhšie, navštívte svojho lekára.

3. Máte blefaritídu

Ďalší zápalový stav oka, blefaritída, sa vyskytuje, keď je okolo kože očných viečok nadmerné množstvo baktérií. To môže spôsobiť začervenanie, opuch, svrbenie, slzenie očí a chrasty alebo šupinky podobné lupinám okolo očných viečok – a môže to zvýšiť riziko častých jačmeňov v oku.

Riešenie:​ Udržiavanie očných viečok čistých môže zabrániť hromadeniu baktérií a znížiť riziko. Národný očný inštitút (NEI) odporúča každodenné čistenie očných viečok teplou vodou a jemným čistiacim prostriedkom, ako je detský šampón.

4. Máte ochorenie suchého oka

Ochorenie suchého oka môže tiež zvýšiť úroveň zápalu v okolí oka, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť zaparenia. Stav, ku ktorému dochádza, keď oči neprodukujú dostatok sĺz, môže spôsobiť, že vaše oči budú mať pocit, že vás svrbia alebo pália. Môžete si tiež všimnúť veľa vláknitých, hlienu podobných kúskov v očiach.

​Riešenie:​ Voľne predajné umelé slzy alebo očné kvapky na predpis môžu udržať oči lepšie hydratované. V niektorých prípadoch môže byť potrebná aj operácia na zablokovanie slzných kanálikov oka. Procedúra, ktorá zahŕňa vloženie silikónových alebo gélových zátok do vašich slzných kanálikov, pomáha očiam udržať si svoje prirodzené slzy dlhšie.

5. Máte suchú pokožku

Rovnako ako zápalové očné stavy, suchá, šupinatá koža môže tiež zvýšiť úroveň zápalu.

"Ak sa táto suchosť a zápal vyskytne v blízkosti oka alebo očných viečok, môže to viesť k rozvoju zaparenín," hovorí Dr. Eubanks.

​Riešenie:​ Udržujte pleť čo najviac hydratovanú. Sprchujte sa kúpte sa čo najkratšie a používajte teplú vodu namiesto horúcej, odporúča Americká akadémia dermatológie (AAD). Pomôcť môže aj nanášanie hydratačného krému na báze masti alebo krému po kúpaní a počas dňa, vyhýbanie sa prípravkom na pokožku s pridanou vôňou a spustenie zvlhčovača, aby sa do vzduchu pridala vlhkosť.

ZÁHADA s názvom JAČMEŇ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Máte rosaceu

Rosacea je známa tým, že spôsobuje začervenanie tváre podobné akné, ale môže tiež spôsobiť opuch a upchatie mazových žliaz okolo očných viečok a viesť k opakujúcim sa zápalom, poznamenáva AAO. Tento stav môže tiež zvýšiť riziko infekcií očných viečok, čo môže tiež pripraviť "pôdu" pre vznik jačmenného zrna, hovorí Dr. Eubanks.

Riešenie: Steroidné očné kvapky alebo masti môžu znížiť opuch očí súvisiaci s rosaceou, zatiaľ čo umelé slzy môžu pomôcť udržať oči hydratované, hovorí AAO. Pomôcť môže aj jemné čistenie očí teplým obkladom a jemným čistiacim prostriedkom tým, že udržíte oblasť okolo očí bez baktérií.

7. Váš cholesterol je príliš vysoký

Dr. Eubanks poznamenáva, že vysoký cholesterol nie je najväčším vinníkom. Ale môže to byť faktor, pretože „zloženie olejov produkovaných v meibomských žľazách zahŕňa voľný cholesterol,“ vysvetľuje.

​Riešenie:​ Dosiahnutie hladiny cholesterolu na zdravú úroveň – pod 200 mg/dl – môže pomôcť znížiť riziko. To zahŕňa zdravú stravu s nízkym obsahom nasýtených tukov a pravidelné cvičenie, podľa Cleveland Clinic. Váš lekár vám môže tiež predpísať statín, ak zmeny životného štýlu nestačia.

8. Cukrovku nemáte pod kontrolou

Vysoká hladina cukru v krvi môže časom spôsobiť množstvo zdravotných komplikácií vrátane zvýšenej náchylnosti na infekcie. To by mohlo zahŕňať opakujúce sa očné infekcie, podľa lekárskej fakulty Duke University.

​Riešenie:​ Správa hladiny cukru v krvi môže znížiť príznaky cukrovky a minimalizovať šance na vedľajšie účinky a komplikácie vrátane jačmeňov v oku, podľa Mayo Clinic. Ak máte problémy s kontrolou cukrovky, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaJačmeň v okuJačmenné zrno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9