Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neskutočné, ČO našli odborníci na MYDLE: Dôvod, prečo by ho NEMALO používať VIACERO ľudí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tuhé, či tekuté? V čase pandémie, všetci dobre vieme, aké dôležité je, umývať si ruky. Predchádzame tým šíreniu chorôb, vírusov a baktérii. Ktoré je však to pravé? Každé má svoje pre i proti.

 

Umývanie rúk je jednou z najlepších obranných opatrení, pokiaľ ide o prenos chorôb. Mydliť by ste si ich mali minimálne 20 sekúnd a potom dôkladne opláchnuť vlažnou vodou a následne vysušiť. Aké mydlo použijete je v podstate jedno. Pri tom tuhom by ste však predsa len mali zvýšiť pozornosť.

Čítajte tiež: Jednoduchý TRIK, ako sa v priebehu pár SEKÚND zbaviť ZÁVRATOV: Toto spravte s NOHAMI!

Tekuté či tuhé?

Tekuté mydlá sú praktickejšie, nájdeme ich na väčšine verejných miest. Ich nevýhodou je, že sa rýchlejšie míňajú a viac stoja. Hoci nachádzajú svoje využitie najmä v domácnostiach, niektorí odborníci tvrdia, že by sa používať nemali, pretože sa na nich množia baktérie, ktoré sú zdraviu škodlivé. Podľa jednej štúdie sa na ňom dokonca nachádza dva až päť rozličných druhov baktérií, uvádza sa to na livestrong.com.

Iný výskum z nemocničného prostredia odhalil, že asi 62 percent tuhých mydiel, ktoré preskúmali, bolo kontaminovaných. Išlo najmä o baktérie E. coli, salmonely, ako aj o norovírusy, rotavírusy a stafylokoky. Môžu sa dostať do rán alebo škrabancov na koži, alebo sa šíria výkalmi.

„Preto na verejných toaletách nenájdete tuhé mydlá, ale tie v tekutej forme,“ konštatovala profesorka v oblasti verejného zdravia a environmentálnych vied Kelly Reynoldsová.

Neskutočné, ČO našli odborníci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Iná situácia však podľa nej nastáva doma, kde sa o neho delíte so svojimi najbližšími. Ako uviedla, aj na domácom tuhom mydle sa môžu usádzať baktérie, no dá sa tomu predísť, ak dodržujete isté pravidlá. 

„Ak už z nejakého dôvodu neradi používate tekuté mydlo, riaďte sa týmito radami, aby ste predišli kontaminácii toho tuhého,“ dodala.

Ako sa vyhnúť kontaminácii mydla? 

Vyčistite ho

Práve ste sa dosprchovali? Dôkladne opláchnite mydlo, s ktorým ste sa umyli. Nezabudnite tento krok zopakovať pred ďalším použitím ešte pred tým, ako ho priložíte na tvár či telo.

Namydlite sa

Na pene nie je nič zlé. 

Baktérie sa radi lepia na mydlové bubliny, no ľahko ich potom spláchnete prúdom čistej vody,“ konštatovala Reynoldsová.

Podľa nej by ste mali stráviť v sprche 20 až 30 sekúnd napenením tela.

Mydlo vyvetrajte

Vo vlhkom prostredí sa baktériám darí. Takže, keď je mydlo mokré, je živnou pôdou pre neželaných návštevníkov. Uistite sa, že má priestor na uschnutie, najlepšie pomocou odtokovej misky na mydlo.

„Keď vyschne, počet baktérií klesá a zníži sa aj riziko prenosu,“ tvrdí Reynoldsová.

Viac o téme: MydloZdravieUmývaniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9