FOTO Pitie kávy môže drasticky ZMENIŤ váš vzhľad: Takto sa prejaví obľúbený ZVYK na tele!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-25 06:00:00

Odborníci prezradili, ako by človek vyzeral o pár rokov, ak bude piť príliš veľa kávy. Mnohých zrejme nasledujúce fotografie donútia skoncovať s týmto zvykom alebo ho aspoň obmedzia. 

 

Milovníci kávy pozor – takto budete vyzerať, ak sa nevzdáte kofeínu! Tí, ktorí si neodpustia deň bez niekoľkých dávok čierneho moku, zrejme uvidia niečo, čo sa im nebude páčiť. Znepokojujúce fotografie pred a po sa objavili na internete s cieľom ukázať, ako veľmi prírodný stimulant ovplyvňuje pokožku, ako uvádza thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Jednoduchý TRIK, ako sa v priebehu pár SEKÚND zbaviť ZÁVRATOV: Toto spravte s NOHAMI!

Vedľajšie účinky kofeínu

Skonštruované obrázky ukazujú muža menom „Steve“, ktorý má okolo 40 rokov. Je na nich zobrazená jeho tvár, ako bude vyzerať, ak bude piť kofeín vo vysokej miere. Na prvej fotografii sa usmieva so svetlou a čistou pokožkou. Na druhej sa však Stevova tvár zmenila na matnú a sivú, jedno z jeho očí trpí glaukómom, má rozmazané videnie a tmavé škvrny pod oboma očami.

Okrem fyzických účinkov predstavuje väčšie množstvo kofeínu nočnú moru pre psychiku. Človek sa cíti podráždený, nervózny a taktiež trpí halucináciami. Hoci Steve nie je skutočný, vedľajšie účinky sú veľmi reálne pre ľudí, ktorí konzumujú veľa kofeínových nápojov, ako je káva, čaj, nealkoholické a energetické nápoje a iné.

Od infarktu až k slepote

Obrázky vytvorila spoločnosť Lenstore, ktorá sa špecializuje na zdravie očí, spolu so štúdiou toho, ako stimulant ovplyvňuje ľudské telo, pričom každý piaty človek vypije päť alebo viac šálok kávy denne. Výskum odhalil, že jeden z piatich (18 percent) ľudí priznáva, že kofeín im spôsobuje úzkosť a zvýšené dávky môžu spôsobiť zvýšenú hladinu stresu.

Kofeín spúšťa uvoľňovanie adrenalínu, čo môže spôsobiť zvýšenú hladinu energie. Avšak nadmerné pitie môže viesť k tomu, že sa cítime nervózni, úzkostliví a nervózni. Ďalšia tretina účastníkov uviedla, že kofeín im sťažuje zaspávanie v noci, pričom výskum ukázal, že môže zostať v tele až deväť hodín a môže prispieť k nespavosti. Symptómy zahŕňajú tiež suché oči, podráždenosť a problémy s pozornosťou.

Pokiaľ ide o fyzickú stránku, 26 percent účastníkov štúdie uviedlo, že kofeín zvýšil ich srdcovú frekvenciu. Aby toho nebolo málo, môže spôsobiť vysoký krvný tlak, vedúci k sčervenaniu tváre, nepravidelnému srdcovému tepu, silným bolestiam hlavy a problémom so zrakom. Ľudia, ktorí konzumujú veľa kofeínu, sú vystavení vyššiemu riziku srdcového infarktu alebo mŕtvice.

Vysoký krvný tlak poškodzuje krvné cievy vo vašich očiach a môže spôsobiť očné problémy, ako je retinopatia (poškodená sietnica spôsobujúca rozmazané videnie, krvácanie do oka a dokonca aj úplnú stratu zraku). Hrozí aj poškodenie nervov oka, čo môže viesť k ďalším problémom so zrakom, ako aj choroidopatii (nahromadenie tekutiny pod sietnicou). Rovnako ako Steve máte vyššie riziko glaukómu, ktorý môže spôsobiť slepotu, ak sa nelieči. 

Okrem toho výskum odhalil, že 49 percent Britov sa necíti schopných začať deň bez šálky kofeínu. Štúdia zistila, že ľudia pijú každý deň tri šálky kávy, tri šálky čaju, jeden energetický nápoj a dva nápoje na báze kofeínu - čo je výrazne nad odporúčané množstvo! Na porovnanie, podľa Mayo Clinic až 400 miligramov (mg) kofeínu denne „sa zdá byť bezpečné pre väčšinu zdravých dospelých“.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie kofeín

2022-02-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia