Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kedy si dať operovať šedý zákal?

(Zdroj: PR článok)

Obmedzuje človeka pri bežných denných aktivitách, spôsobuje zhoršené videnie, problémy so sústredenosťou aj častejšie bolesti hlavy. To je katarakta – očné ochorenie, ktoré je vo svete najčastejšou príčinou slepoty spomedzi všetkých očných chorôb.

Nemusíte sa jej vyhnúť ani pri vedení ukážkovo zdravého životného štýlu. Jedinou možnosťou ako sa jej zbaviť je operácia.

Slovíčko operácia miluje asi len málokto. A zároveň, veľmi ťažko je uveriť tomu, že v 21. storočí neexistuje liek na tak bežné ochorenie, akým je katarakta, známa tiež aj ako šedý či sivý zákal. Táto vekom podmienená očná choroba trápi ľudí na celom svete. Jej operácia je však vo vyspelých krajinách, medzi ktoré sa radí aj Slovensko, úplne bežná a je jednou z najbezpečnejších operácii vôbec.

V článku sa dočítate ako vzniká šedý zákal, aké sú jeho príznaky, ako sa mu vyhnúť aj kedy je vhodné si dať šedý zákal operovať.

Na vznik šedého zákalu môže vplývať niekoľko faktorov

Katarakta je očné ochorenie, pri ktorom dochádza k obmedzenému videniu či strate zraku následkom zakalenia šošovky. Zakalenie spôsobujú minerály, ktoré sa v šošovke hromadia následkom zníženej  funkcie jej metabolizmu. Napriek tomu, že vek je hlavným rizikovým faktorom a že šedý zákal postihuje najmä seniorov, vyskytnúť sa môže aj u mladších ročníkov.

U tých môže za vznikom stáť napríklad úraz či zápal oka, ale aj celkové ochorenie, napríklad cukrovka či nádorové, metabolické a autoimunitné ochorenia. Očnú šošovku poškodzuje tiež častý pobyt v zadymených priestoroch ako aj jej vystavovanie ultrafialovému a infračervenému svetlu.

Návštevu očného lekára neodkladajte

Aj pri katarakte platí to, čo pri iných ochoreniach. Čím skôr sa na ňu príde, tým skôr je možné opäť viesť pohodlný život bez obmedzeného videnia. Pravidelná návšteva očného lekára by tak mala byť samozrejmosťou nielen u seniorov. Preventívne prehliadky sú základnou formou prevencie v každom veku.

Vyšetrenie určite neodkladajte obzvlášť ak máte niektoré z nasledovných príznakov:

  • zahmlené a neostré videnie
  • viacnásobné videnie
  • znížená schopnosť rozoznávať farby a kontrasty
  • zhoršujúca sa krátkozrakosť
  • problematické videnie v tme či v šere
  • zvýšená citlivosť na svetlo

Operácia je jediným spôsobom odstránenia katarakty

Účinný liek na odstránenie katarakty sa vyvinúť zatiaľ nepodarilo a tak je jej liečba výlučne operačnou záležitosťou. Netreba sa jej však vôbec báť, v špecializovaných klinikách je úplne bežná. Existuje viacero metód operácie šedého zákalu. Niektoré sú hradené zdravotnými poisťovňami, iné si pacient platí sám. Podstatou je výmena poškodenej šošovky za novú – umelú.

Najmodernejšou metódou implementácie umelej šošovky súčasnosti je metóda FEMTO Z-Prelex, ktorá prináša úplne nový rozmer bezpečnosti a šetrnosti. Do oka je voperovaná vysokokvalitná trifokálna vnútroočná šošovka. Pri tradičnom chirurgickom zákroku je zakalená šošovka rozdelená a rozdrvená pomocou ultrazvukovej sondy. V najväčšej a najkomplexnejšej slovenskej siete očných kliník iClinic operujú špičkovým femtosekundovým laserom svetoznámej švajčiarskej značky Ziemer - FEMTO LDV Z8. Ten používa laserový lúč na fragmentáciu šošovky na malé segmenty, čo uľahčuje jej odstránenie a zabezpečuje kratšie pôsobenie nežiadúcej energie na vnútroočné tkanivá. 

FEMTO Z-Prelex je ideálna aj pre pacientov, ktorí majú strach z ostrých operačných nástrojov. Otvory na rohovke, ktoré sú potrebné pre vstúpenie do oka, sú pri tradičnej operácii šedého zákalu vytvárane manuálne - skalpelom. FEMTO LDV Z8 ich vytvára pomocou laserového lúča s maximálnou presnosťou.

V porovnaní s tradičnými metódami je FEMTO-Z Prelex rýchlejšia, bezpečnejšia, jemnejšia a presnejšia. Vyznačuje sa bezbolestnosťou, rýchlym hojením a minimálnym rizikom pooperačných komplikácií.

Tip na záver: zbavte sa katarakty ešte pred jej vznikom

V úvode sme písali, že šedému zákalu sa nemožno vyhnúť, ani ak dodržiavate všetky zásady správneho životného štýlu a stačiť nemusia ani pravidelné očné prehliadky. Jednoducho, ak máte kataraktu dostať, tak ju dostanete. Existuje však jeden spôsob ako sa rizika vzniku katarakty zbaviť v predstihu. A tým je práve absolvovanie operácie s výmenou šošovky. Presne toho zákroku, ktorý sme spomínali vyššie.

Metódy Prelex či FEMTO-Z Prelex sa prioritne využívajú na odstránenie presbyopie. To je očná vada, ktorá postihuje každého človeka medzi 40. – 45. rokom života. Následkom starnutia šošovka stráca svoju pružnosť a výsledkom je, že nedokážeme zaostriť na veľmi blízke predmety. Riešením sú tzv. okuliare na čítanie alebo výmena šošovky. Ak sa rozhodnete pre operáciu už v čase, keď vás začne trápiť zlé videnie na blízke vzdialenosti, vyriešite hneď niekoľko minulých, súčasných aj potenciálne budúcich problémov. Na umelej šošovke totiž nemôže vzniknú šedý zákal. Zároveň, ak sa rozhodnete pre trifokálnu šošovku, zbavíte sa problémov s videním do všetkých vzdialeností. Do konca života už nebudete potrebovať dioptrické okuliare do diaľky, do blízka ani okuliare na čítanie.

Viac o téme: OčiPR článokŠedý zákal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9