Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jeden z najbežnejších ZLOZVYKOV u dospelých, ktorý môže byť NEBEZPEČNÝ: Prečo s ním SKONCOVAŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Špáranie sa v nose je nielen odporné, obzvlášť vtedy, ak sa pozerajú iní, ale môže byť aj zdraviu škodlivé. Hoci sa týka hlavne detí, ide o jeden z najrozšírenejších zlozvykov medzi dospelými. Prsty do nosa nepatria!

Mnohí o tom vedia, napriek tomu majú ťažkosti sa toho úplne zbaviť. Podľa malej štúdie z roku 1995 sa priznalo k špáraniu sa v nose až 91 percent účastníkov štúdie. Vedci sa taktiež zároveň pokúšali zistiť, či tento zlozvyk považujú účastníci za nejakú psychiatrickú poruchu. Približne 75 percent ľudí si myslí, že ide o niečo normálne a bežné, čo robia ostatní. Odborníci vtedy štúdiu uzavreli s tvrdením, že ide o prax u dospelých.

Čítajte tiež: Z toho JEDLA sa vám ZNÍŽI krvný tlak a zbavíte sa brušného TUKU: Stačia TRI porcie denne!

Dalo by sa povedať, že ide o tzv. mukofágiu, čo je najľahšia forma autokanibalizmu, ak sa vezme do úvahy, že to, čo si mnohí vytiahnu z nosa, následne aj zjedia. Znie to strašne, ide teda o niečo dobré či zlé? Ide skôr o druhú možnosť, tento zvyk totiž môže byť zdraviu škodlivý.

Hrozí infekcia

Nielenže si po tom, čo si vytiahnete prsty z nosa, rozšírite vlastné baktérie a vírusy na všetko, čoho sa dotknete, ale môžete si prenášať choroboplodné zárodky z končekov prstov do svojho nosa, ako sa píše na iflsience.com. Upozornil na to špecialista na infekčné choroby Dr. Paul Pottinger, ktorý zároveň pôsobí ako profesor na lekárskej fakulte Univerzity vo Washingtone v Seattle.

Hoci nie všetky baktérie, ktoré sa dostanú do nosa, zakaždým vedú k infekcii, existuje riziko rozvinutia do srafylokokovej infekcie. Prvým znakom, že je zle, sú nepríjemné vriedky, pľuzgiere a bolestivé hrudky v nose.

Jeden z najbežnejších ZLOZVYKOV
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziko rán v nose

Ľudia, ktorí holdujú tomuto zvyku, tiež riskujú infekciu tým, že si vytvoria rany v nose. V jednom, obzvlášť strašnom prípade si 53-ročná žena, ktorá si od svojich desiatich rokov pravidelne dávala prsty do nosa, vytrhla dieru cez časť nosovej steny, ktorá oddeľuje nozdry. Pokožka vo vnútri nosa je veľmi jemná, takže špáranie v nose ju môžu ľahko poškodiť. Môžu vzniknúť jemné rezy v epiteliálnych výstelkách nosovej dutiny.

Dobré pre imunitu?

Zaujímavé je, že existujú tí, ktorí veria, že konzumácia toho, čo vytiahnete z nosu, je pre vás dobrá. Medzi nimi je doktor Friedrich Bischinger, ktorý tvrdí, že ide o dobrý spôsob, ako posilniť svoj imunitný systém. Z tohto dôvodu podporuje jedenie hlienu u detí. V skutočnosti však neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by toto tvrdenie podporoval.

Pred niekoľkými rokmi sa dokonca objavili správy o tom, že jedenie hlienu z nosa môže byť prospešné pre vaše zuby, pretože chráni povrch zubov pred zaplnením určitými baktériami. To však bolo založené na štúdii, ktorá sa zamerala na slinný hlien. Navyše, nie je isté, koľko hlienu by ste si museli natrieť na zuby, aby vznikol rovnaký ochranný účinok.

Napriek všetkému je záver jasný. Najlepšie je hlien vysmrkať do vreckovky, aj keď vás lákajú prsty a nikto sa momentálne nepozerá.

Viac o téme: ZdravieNosPrevenciaPrsty v nose
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9