Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedľajší efekt RÚŠKA na tvári: Účinné TIPY, ako ho odstrániť raz a navždy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je povinnosť nosiť tvárovú masku vždy už minulosťou, nasadiť si ju v určitých situáciách aj tak musíme. Ide o nákupné centrá, bežné obchody, mestskú dopravu, cestovanie, či akcie s väčším počtom ľudí.

Vysoké teploty v lete sú pre pokožku tváre pod rúškom ešte nepríjemnejšie, a o to horšie, ak máte pleť problematickú. Tak či onak, chce to zmenu v rutinnej starostlivosti o pleť. Viete ako sa o ňu správne starať?

Čítajte tiež: Hrozí z bežnej prílohy k jedlu OTRAVA? Odvrátená strana RYŽE, ktorú potvrdili vedci

Najnovšie výskumy sa prikláňajú k názoru, že nosenie rúšok jednoznačne znižuje riziko prenosu koronavírusu. A je teda lepšie sa ním chrániť, ako nenosiť nič. Či už ste si rúško vyrobili doma alebo ste ho kúpili, v čase vrcholu pandémie Covidu-19 ste po dlhšom nosení možno zistili, že má aj nepríjemný vedľajší efekt na vašu pokožku. Nepríjemné je, že s rastúcou teplotou sa vzniknuté kožné problémy môžu ešte viac zhoršovať.

Na jar, keď koronavírus v Európe najviac vyčíňal, sa u mnohých zdravotníckych pracovníkov v prvej línii vyskytli kožné problémy, vyplývajúce z dlhodobého nosenia tvárových masiek. Po skončení pracovných zmien a zložení rúška sa mnohým na tvárach objavila podráždená pokožka a vyrážky. Tí, ktorí už kožné problémy mali, zaznamenali ich zhoršenie.

Podľa MUDr. Sovu nosenie tvárovej masky a jej trenie o tvár môže spôsobovať kožné problémy, ako zvýšenú tvorbu vyrážok, akné alebo vznik ekzémov či svrbenia. 

Vedľajší efekt RÚŠKA na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ak sa ktorákoľvek časť masky dotkne napríklad akútneho akné, stav akné sa môže zhoršiť alebo zapáliť. To isté sa týka závažných ekzémov alebo psoriázy." 

V letnom období sa stav kože pod tvárovou maskou môže ešte zhoršiť. Problematická pokožka je vplyvom tepla viac dráždená, môžu vzniknúť nepríjemné boľavé miesta, či dokonca drobné ranky.

Nosenie rúšok v lete vedie k hromadeniu potu, čo môže zablokovať póry, s následným vznikom či zhoršením kožných problémov,“ dodáva MUDr. Oto Sova, CSc. z Reparexu.

Niektoré tkaniny sú na rúško vhodné viac, iné menej

V súvislosti so starostlivosťou o vašu pokožkou je dôležité, z akého materiálu je vaša tvárová maska vyrobená. Pokiaľ nie ste zdravotníckym pracovníkom, odporúča sa nosiť látkové rúško. V ideálnom prípade by mali byť rúška vyrobené z pevnej tkanej bavlny. Syntetická tkanina je menej vhodná. Nie je totiž taká mäkká a priedušná ako bavlna.

Látkové rúška by ste mali prať nielen z dôvodu, aby ste ich zbavili zachytených vírusov, ale taktiež preto, že rúško absorbuje kožný maz či mejkap, ktoré môžu oslabiť tkaninu rúška. Odporúča sa látkovú tvárovú masku vyprať v horúcej vode s trochou octu alebo alkoholu. Obidve látky sú výborným dezinfekčným prostriedkom. Po vysušení treba rúško ešte prežehliť.

Prevencia je lepšia ako liečba

Aby ste minimalizovali negatívne dopady nosenia rúška na pokožku, odporúča sa používanie vybraných krémov alebo mastí, ktoré ochránia citlivé miesta tváre. Krémy nanášajte na miesta, kde dochádza k najväčšiemu treniu, či odieraniu pokožky. 

„Prospešné pre pokožku môže byť použitie mastnejšieho krému alebo vazelíny na noc,“ hovorí doktor Sova.

Vedľajší efekt RÚŠKA na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vhodné sú krémy či maste, napríklad s obsahom saponínov, ktoré pôsobia antibakteriálne, protizápalovo a regenerujú drobné ranky.

V čase nosenia masiek budú osožné pre tých, ktorí majú problematickú pokožku, napr. ak sa u nich vyskytuje psoriáza, ekzém, kožné alergie, akné a vyrážky alebo ich trápi suchá pokožka a vrásky. Sú jedinečné vďaka špeciálne vyizolovaným terpénovým saponínom z rastliny Yucca Shidigera.

„Prírodné saponíny pôsobiace antibioticky prenikajú do najhlbších vrstiev pokožky. Z pokožky sa odstránia nečistoty, upraví sa prekrvenie, problematické miesto sa upokojí a hydratuje. Mastičky s obsahom saponínov treba aplikovať v tenkej vrstve,“ dodáva MUDr. Sova z Reparexu.

Zmeňte rutinu v starostlivosti o pleť

Prevláda všeobecná tendencia a mnohých to aj láka - čistiť si tvár vždy po zložení rúška. Odborníci radia obmedziť čistenie pleti ako v zime, tak aj v lete na dvakrát denne, ráno a večer, pretože akékoľvek ďalšie čistenie môže viesť k jej neželanému vysušeniu, podráždeniu i začervenaniu. Dôležité je to hlavne pri suchej, citlivej alebo zrelej pleti.

Ak máte normálny typ pokožky a vaša pleť je nosením masky podráždená a začervenaná, odborníci takisto odporúčajú prestať používať drsné alebo chemické peelingy, ktoré môžu stav pokožky ešte viac zhoršiť. Počas letného obdobia pri každodennej starostlivosti o pleť je dôležitá správna hydratácia pokožky, ktorá prispieva k zlepšeniu jej „bariérovej“ funkcie. Krémy by mali obsahovať látky podporujúcu hydratáciu pokožky a ochranu pred voľnými radikálmi.

Mejkap vytvára na tvári vlhké prostredie, čo môže viesť v lete pri nosení rúška k zvýšenej tvorbe kožného mazu na pokožke a k upchatiu pórov. Odborníci radia, že pri nosení rúška v lete nie je nutné úplne sa vyhýbať mejkapu. Odporúčajú ale používať ľahký mejkap, ideálne na vodnej báze. Vyhnete sa tak mastnej pleti a upchatiu pórov.

Keďže rúško v súčasnosti už nemusíme nosiť vždy, je rozumné ho mať uložené v kabelke alebo taške v špeciálnom obale. Zabránite tak prenosu neželaných nečistôt a baktérií z kabelky na tvár pri jeho opätovnom nasadení.

Viac o téme: ZdraviePleťPokožkaStarostlivosť o pokožku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9