Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Účinok ružovej TABLETKY, s ktorým nikto nerátal: Odborníci varujú, títo ľudia by mali byť opatrní!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Lieky proti bolesti ako je paracetamol, ibuprofen a aspirín, môžu v prípade chronickej bolesti spôsobiť viac škody ako úžitku, uviedli zdravotnícki úradníci. Nový návrh usmernenia Národného inštitútu pre zdravie a starostlivosť (Nice) vyzval lekárov, aby lieky nepredpisovali ľuďom trpiacim týmto ochorením.

Podľa inštitútu existujú „malé alebo žiadne dôkazy“ o tom, že bežne používané lieky ovplyvňujú zdravie pacienta, kvalitu života, bolesti alebo psychologické ťažkosti. Nové usmernenie uviedlo, že naopak, existujú dôkazy, že tieto lieky môžu mať negatívny dopad, napríklad vyvolávajú závislosť.

Nice sa odhaduje, že tretina až polovica populácie je postihnutá chronickou bolesťou. Takmer polovica ľudí s týmto ochorením má depresiu a dve tretiny z toho nie sú schopné pracovať.

Čítajte tiež: Vytriezvenie o ZUBNEJ paste, ktorá vybieli zuby: Takto to s ňou v skutočnosti je

Môžu byť neúčinné až škodlivé

V návrhu usmernenia sa uvádza, že paracetamol a lieky, ako sú aspirín a ibuprofén, benzodiazepíny alebo opioidy, by sa nemali ponúkať pacientom, pretože neexistuje žiadny dôkaz, že by im pomohli, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Nick Kosky, predseda poradného výboru, uviedol, že existuje „nesúlad“ medzi očakávaniami pacientov a liečbou, čo môže viesť k napätiu medzi ľuďmi, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť. Lekári tak môžu predpisovať pacientom neúčinné alebo potenciálne škodlivé lieky.

Kosky, konzultantský psychiater z Dorset HealthCare NHS University Foundation Trust upozorňuje: „Tento nesúlad medzi očakávaniami pacientov a výsledkami liečby môže ovplyvniť vzťah medzi zdravotníckymi pracovníkmi a pacientmi, ktorého možným dôsledkom je predpisovanie neúčinných, ale škodlivých liekov. Toto usmernenie prispeje k jasnejšiemu porozumeniu dôkazov o účinnosti liečby chronických bolestí a pomôže zvýšiť dôveru zdravotníckych pracovníkov pri rozhovoroch s pacientmi. Pomôže im to lepšie zvládnuť ich vlastné očakávania aj očakávania pacientov.“

Účinok ružovej TABLETKY, s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Návrh usmernenia odporúča, aby sa niektoré antidepresíva zvážili u ľudí s chronickou primárnou bolesťou. Taktiež by sa pacientom nemali ponúkať antiepileptiká vrátane gabapentinoidov, lokálnych anestetík, ketamínov, kortikosteroidov a antipsychotík. V pokynoch sa tiež uvádza, že neexistuje žiadny dôkaz, že fungujú, a mohli by spôsobiť škodu.

Dôležitá je starostlivosť o pacientov

Usmernenie taktiež navrhuje, aby lekári vysvetlili riziko všetkým pacientom, ktorí bežne užívajú lieky proti bolesti. Nalieha na všeobecných lekárov, aby vypracovali jedinečný plán starostlivosti o pacientov s chronickou bolesťou a vyvinuli „spoluprácu a podporný vzťah“.

 „Keď je veľa liečebných procedúr neúčinných alebo zle znášaných, je dôležité porozumieť tomu, ako bolesť ovplyvňuje život človeka a čo je dôležitým prvým krokom vo vývoji plánu efektívnej starostlivosti,“ dodal Paul Chrisp, riaditeľ Centra pre smernice v Nice. 

Minulý rok minister zdravotníctva Matt Hancock povedal, že je „neuveriteľne znepokojený“ rastúcim trendom lekárov predpisujúcich lieky proti bolesti, tabletky na spanie a antidepresíva.

Viac o téme: LiečbaParacetamolLieky proti bolesti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9