Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedľajší účinok VITAMÍNU, ktorý zaskočí: Namiesto pomoci spôsobí pravý OPAK

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aby mozog správne fungoval, potrebuje pravidelný prísun vitamínu B12. Tak, ako je nebezpečný, ak ho prijímate v malom množstve, rovnako aj vtedy, ak ho je priveľa. Čo sa vtedy môže stať?

Vitamín B12 je vo vode rozpustný vitamín, nevyhnutný pre fungovanie mozgu a nervového systému. Zohráva dôležitú úlohu v metabolizme buniek a množení červených krviniek. Jeho prírodnými zdrojmi sú okrem iného vegetariánska strava a rastlinné potraviny, ako sú ryby, mlieko, vajcia a hydina.

Čítajte tiež: Skryté zdroje KOFEÍNU, o ktorých by ste to nepovedali: Tieto POTRAVINY vás povzbudia

Hrozia zdravotné komplikácie

Nedostatok vitamínu B12 sa môže prejaviť depresiou, dezorientáciou, únavou, stratou chuti do jedla, stratou hmotnosti a potenciálnym poškodením mozgu a nervového systému. Ak ho človek neprijme zo stravy, odporúčajú sa doplnky výživy, no najlepším zdrojom vitamínu je však jedlo. 

Niektorí majú tendenciu, či už vedome alebo nevedome, užívať vysoké dávky vitamínu bez lekárskeho dohľadu. Príliš vysoká koncentrácia vitamínu B12 by však mohla viesť k zdravotným komplikáciám, ako sa uvádza v nedávnej štúdii. 

Štúdia publikovaná tento rok v januári v časopise JAMA Network Open analyzovala vplyv vitamínu na úmrtnosť. Už predchádzajúce výskumy zistili, že nadmerná koncentrácia vitamínu B12 nepriaznivo ovplyvňuje staršie osoby a zvyšuje ich úmrtnosť.

Vedľajší účinok VITAMÍNU, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci z University of Groningen v Holandsku skúmali údaje účastníkov zo štúdie Prevention of Renal and Vascular End-stage Disease Study(PREVEND), pretože mala širokú vekovú škálu účastníkov. Bolo hodnotených presne 5 571 zdravých holandských mužov a žien s priemerným vekom 54 rokov, ktorí neužívali doplnky. Priemerná doba sledovania bola osem rokov. 

Zvýšené riziko úmrtnosti

Bez toho, aby sa prihliadalo na faktory, ako sú cukrovka, rakovina, kardiovaskulárne ochorenia, funkcie pečene a obličiek a branie návykových látok, sa ukázalo, že nízka koncentrácia vitamínu B12 v krvnej plazme zvyšuje mieru úmrtnosti. Naopak, keď sa brali do úvahy faktory, pozoroval sa opačný účinok. Miera úmrtnosti však bola takmer dvakrát vyššia u ľudí, ktorí mali viac vitamínu B12.

„Vysoké množstvá vitamínu B12 sa často prijímajú bez lekárskej indikácie,“ uviedol Dr. Stephan J.L. Bakker, hlavný autor a profesor interného lekárstva v Univerzitnom lekárskom centre Groningen. "Môže to zmeniť črevnú mikrobiotiku spôsobmi, ktoré by mohli byť škodlivé. Tieto zistenia naznačujú, že vyššie hladiny plazmatických koncentrácií vitamínu B12 boli spojené so zvýšeným rizikom úmrtnosti po zvážení veku, pohlavia, funkcie obličiek a ďalších klinických a laboratórnych premenných,“ uzavreli vedci vo svojej práci.

Vedci však dodali, že je potrebné ďalšie preskúmanie, aby sa to s istotou potvrdilo.

Viac o téme: PotravinyZdravieVitamín B12
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9