Používate TELEFÓN pred spaním? Koledujete si o jednu z najsmrteľnejších chorôb

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-31 06:00:00

Ak zvyknete pred spaním používať mobilný telefón, zrejme to po tomto zistení nabudúce zvážite. Tento nevinný zvyk pred uložením sa do postele totiž zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Aby toho nebolo málo, na svedomí má aj iné zdravotné problémy.

Vedci dvíhajú varovný prst. Používanie telefónu v noci zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 60%! To však nie je všetko. Modré svetlo vyžarované zo zariadení môže tiež zvýšiť riziko ďalších zdravotných problémov, ako je obezita a poruchy spánku, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré vám za pár minút zväčšia BRUCHO: Najväčší vinníci plynatosti

Čo spôsobuje modré svetlo? 

Vedci z Barcelonského inštitútu pre globálne zdravie zistili, že zvýšená expozícia modrého svetla, ktoré vyžarujú obrazovky v noci, môže potlačiť hladiny melatonínu. Tento hormón pôsobí v tele ako silný antioxidant. Pomáha tiež regulovať denné a nočné cykly, no príliš veľká expozícia modrého svetla obmedzuje cirkadiánne rytmy tela. Výsledkom je vplyv na hladiny hormónov a niektoré druhy rakoviny, napr. rakovina prostaty a prsníka. 

Rakovina hrubého čreva je jednou z najčastejších príčin úmrtí na rakovinu. Výskumníci v Španielsku preskúmali 2 000 účastníkov, ktorí žili v Barcelone a Madride. Použili obrázky z Medzinárodnej vesmírnej stanice na pozorovanie úrovne modrého svetla počas noci v oboch mestách. Pracovníci nočnej smeny boli zo štúdie vylúčení. Odborníci zistili, že ľudia, ktorí žili v oblastiach s najvyššou expozíciou modrého svetla, mali o 60% vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva ako tí, ktorí boli menej vystavení tomuto svetlu. Z 2 000 opýtaných sa zistilo, že 650 z nich má túto rakovinu.

Koordinátor štúdie Dr. Manolis Kogevinas v časopise Epidemiology Journal uviedol, že modré svetlo najčastejšie vyžarujú obrazovky mobilných telefónov, tabliet a LED svetiel. Energia zo svetla, ako povedal odborník, môže potlačiť melatonín v tele po zvýšenej expozícii v priebehu času.

Na Twitteri uviedol: „Urobili sme štúdiu, pretože rakovina hrubého čreva a konečníka sa spája s nočnými smenami a narušením cirkadiánnych rytmov.“

Obavy narastajú

Už v roku 2018 skupina vedcov z Barcelonského inštitútu globálneho zdravia zistila súvislosť medzi vystavením sa silnému svetlu LED a rakovinou prostaty. Zo štúdie 4 000 ľudí v 11 regiónoch Španielska vedci odhalili, že riziko rakoviny prostaty sa zdvojnásobilo, a že u ľudí bolo 1,5-krát väčšie riziko rakoviny prsníka. Úradníci v Španielsku už predtým vyjadrili obavy v súvislosti s pouličnými LED svetlami.

Kogevinas povedal: „Použitím rovnakej metodológie ako v predchádzajúcej štúdii sme sa rozhodli analyzovať vzťah medzi vystavením umelému svetlu a rakovine hrubého čreva a konečníka, tretím najbežnejším typom rakoviny na svete po rakovine pľúc a prsníka.“

Dodal, že existujú „rastúce obavy“, pokiaľ ide o súvislosť medzi časom stráveným pred obrazovkou a mierou rakoviny.

„Nočné vystavenie svetlu, najmä modrému spektru, môže znížiť produkciu a sekréciu melatonínu v závislosti od intenzity a vlnovej dĺžky svetla. Narastajú tak obavy z účinkov svetla na ekosystémy a ľudské zdravie. Výskum potenciálnych účinkov vystavenia sa svetlu je ešte len v plienkach, preto je potrebné vyvinúť viac úsilia pri poskytovaní spoľahlivých odporúčaní založených na dôkazoch, aby sa zabránilo nepriaznivým dôsledkom,“ dodal na záver Dr. Kogevinas.

Fotogaléria


Tagy:
mobilný telefón zdravie rakovina modré svetlo LED svetlo

2020-07-31 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia