POTRAVINY, ktoré vám za pár minút zväčšia BRUCHO: Najväčší vinníci plynatosti

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-29 14:00:00

V spoločnosti je to tabulizovaná téma, no ide pritom o prirodzený jav ľudského organizmu. Plynatosť. Niektoré jedlá však spôsobujú, že dochádza k väčšiemu úniku plynu, teda vetrov. Ktoré potraviny treba radšej obmedziť?

Vypúšťanie plynov je zdravé, ba priam žiadané. Vedeli ste, že denne sa nám v črevách vytvorí 7 až 10 litrov plynu, o ktorých ani nevieme? Ak vám trávenie funguje ako hodinky, nemusíte mať žiadne príznaky.

Čítajte tiež: Tajomstvo dlhého ŽIVOTA bez chorôb: Jednoduchá RADA s veľkým účinkom

O plynatosti hovoríme vtedy, keď sa v tráviacom trakte nahromadí nadmerné množstvo plynu, ktorý musí von. Črevné baktérie v hrubom čreve rozkladajú škrob a vlákninu, ktoré sa neabsorbovali v tenkom čreve. V hrubom čreve tak začnú kvasiť a vznikne plyn. Ten je zložený z oxidu uhličitého, dusíka, kyslíka, vodíka a metánu. Dôvodov, prečo ľudia často trpia na plynatosť, je niekoľko. Najčastejšie ide o nesprávnu kombináciu jedál a nápojov, ktoré nadúvanie spôsobujú. Ako sa píše na menshealth.com, na tieto potraviny by ste si mali dať pozor.

Potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť:

Hlúbová zelenina

Hlúbová zelenina ako je brokolica, karfiol, kapusta či ružičkový kel sú mimoriadne bohaté na vlákninu, ktorú telo ale ťažšie trávi. Na rozdiel od ostatných zložiek potravín sa dostane do hrubého čreva nedotknutá. Väčšina baktérií v tráviacom trakte žije v hrubom čreve. Tie majú schopnosť využívať vlákninu na energiu, no vedľajším produktom ich metabolizmu je plyn.

Ovsené vločky a celozrnný chlieb

Celé zrná spôsobujú plynatosť z rovnakého dôvodu ako hlúbová zelenina a majú tiež vysoký obsah vlákniny. To však neznamená, že je škodlivá. Práve naopak. Je mimoriadne zdraviu prospešná. Chráni srdce, podporuje trávenie a pomáha pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Zasýti na dlhší čas. Aby ste predišli plynatosti, mali by ste piť dostatok tekutín. Ak konzumujete celozrnné pečivo, alebo jete ovsené vločky, vypite 2,5 až 3 litre vody denne.

Mlieko, syr, jogurt

Mlieko obsahuje druh cukru nazývaného laktóza, ktorú veľa ľudí nedokáže stráviť, pretože nemajú dostatočné množstvo enzýmu, nazývaného laktáza. To môže spôsobiť nadúvanie, plynatosť alebo dokonca zápchu. Podľa US National Library of Medicine má v skutočnosti asi 65 percent ľudí problémy s trávením mlieka a mliečnych výrobkov. To však nevyhnutne neznamená, že majú intoleranciu alebo alergiu na laktózu. Ak máte pocit, že vás z mlieka nadúva, alebo pociťujete plynatosť, vyskúšajte mlieko so zníženým obsahom laktózy. Na trhu je dostatok bezlaktózových výrobkov.

Jablká, banány, broskyne

Konzumácia ovocia je síce zdravá, no niekedy vás môže poriadne nafúknuť. Pravdepodobne je za tým opäť vláknina. Ak budete dostatočne piť, zbavíte sa nafúknutia, aj plynatosti. Ovocie má tiež vysoký obsah prírodného cukru, napríklad fruktózy. Aj keď je to menej bežné ako neznášanlivosť laktózy, niektorých ľudí nadúva z ovocia, pretože ich tráviaci systém nerozpúšťa všetky cukry v ovocí správne. Ľudia majú najviac problémov pri trávení jabĺk, broskýň, hrozna, banánov, marhúľ, sliviek a hrušiek.

Strukoviny

Strukoviny sú síce chutné a zdravé, no ich konzumácia spôsobuje nadúvanie a plynatosť. Majú totiž vysoký obsah vlákniny, ktorú spolu s cukrom, ako je rafinóza či stachyóza, nedokáže telo správne stráviť. Baktérie v črevách rozkladajú tieto cukry, čo vedie k plynatosti. Namáčanie a niekoľkonásobné preplachovanie strukovín pred varením by mohlo znížiť nadúvanie.

Sýtené nápoje

Sýtené nápoje môžu spôsobiť, že budete vypúšťať plyny, pretože pri ich pití prehltnete viac vzduchu, ktorý sa zachytí vo vašom tráviacom trakte. Ten sa nakoniec musí uvoľniť a jediný východiskový bod je vo forme plynu. Ak už neviete odolať sýteným nápojom, doprajte si sódu, či neochutenú minerálku.

Proteíny

Bielkoviny sú dôležité pre udržanie a budovanie svalov, ale príliš veľa týchto živín môže viesť k nadúvaniu. Dôvodom je to, že sa proteín rozpadá na aminokyseliny a vstrebáva sa do krvného obehu. Nadbytočné množstvo bielkovín ide priamo do hrubého čreva a telo začne produkovať plynný sírovodík. Proteínové tyčinky sa často vyrábajú z mliečnych bielkovín kazeínu a srvátky, ktorá je plná laktózy, čo je hlavný prispievateľ k plynatosti.

Umelé sladidlá

Výrobky, ktoré neobsahujú cukor, môžu tiež spôsobiť plynatosť. Je to preto, lebo umelé sladidlá, ako je sorbitol, erytritol a xylitol, sa do vášho čreva úplne nevstrebávajú. To znamená, že absorbujete menej kalórií, ale alkoholy sú namiesto toho fermentované baktériami, čo môže spôsobiť viac plynatosti, nadúvania alebo hnačku.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie plynatosť nadúvanie

2020-07-29 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia