Po pšenici a žite je ryža najdôležitejšou obilninou, ktorá je pre mnohých základom potravy. Považujeme ju za samozrejmosť a v špajzi má svoje stále miesto. Otázkou je, či sa niečo zmení po novom zistení vedcov...
Odborníci totiž potvrdili, že môže prispievať k dlhodobému vystaveniu arzénu nízkej úrovni, čo môže viesť k tisícom predčasných úmrtí ročne, ako sa uvádza na sciencedaily.com.
Čítajte tiež: Účinok ružovej TABLETKY, s ktorým nikto nerátal: Odborníci varujú, títo ľudia by mali byť opatrní!
Arzén je známy jed, ktorý môže prispievať k zdravotným problémom vrátane rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb, ak sa konzumuje v relatívne nízkych koncentráciách počas dlhého časového obdobia. V porovnaní s inými základnými potravinami má ryža tendenciu koncentrovať anorganický arzén.
Zvýšená kardiovaskulárna úmrtnosť
Na celom svete viac ako tri miliardy ľudí konzumuje ryžu ako základ potravy. Anorganický arzén v ryži podľa odhadov spôsobuje vyše 50 000 predčasných úmrtí ročne! Spolupracujúca skupina vedcov z University of Manchester a University of Salford uverejnila nový výskum, ktorý skúma vzťah medzi konzumáciou ryže a kardiovaskulárnymi chorobami spôsobenými expozíciou arzénu v Anglicku a vo Walese.
Ich zistenia, publikované v časopise Science of Total Environment ukazujú, že po zvážení hlavných faktorov, o ktorých je známe, že prispievajú ku kardiovaskulárnym chorobám (napríklad obezita, fajčenie, vek a pod), existuje významná súvislosť medzi zvýšenou kardiovaskulárnou úmrtnosťou zaznamenanou na lokálnej úrovni a spotrebou ryže obsahujúcej anorganický arzén.
„Typ uskutočnenej štúdie má veľa obmedzení, ale je to relatívne lacný spôsob, ako zistiť, či existuje reálna súvislosť medzi zvýšenou spotrebou ryže s obsahom anorganického arzénu a zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení,“ uviedol profesor David Polya z University of Manchester a pokračuje: „Štúdia naznačuje, že 25% spotrebiteľov ryže v Anglicku a vo Walese môže mať pravdepodobne vyššie riziko kardiovaskulárnej úmrtnosti v dôsledku expozície anorganickým arzénom.“
Konzumujte rôzne odrody
Zatiaľ čo na potvrdenie výsledku sú potrebné spoľahlivejšie typy štúdií, vzhľadom na mnohé priaznivé účinky konzumácie ryže z dôvodu jej vysokého obsahu vlákniny výskumný tím naznačuje, že by ľudia mohli konzumovať rôzne odrody ryže. Príkladom je basmati ryža alebo celozrnná, o ktorých je známe, že obsahujú menej anorganického arzénu.