Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MUDr. Adriana Šimková bola online: Pýtali ste sa na všetko o výbere kvalitných probiotík!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: PR článok)

Ako si vybrať kvalitné probiotiká? Pýtajte sa všeobecnej lekárky MUDr. Adriany Šimkovej, ktorá bola online v utorok 4. februára 2020 od 16:00-17:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Antibiotiká nedokážu rozoznať patogény od prospešných črevných baktérií, preto dochádza aj k ničeniu tých, ktoré sú za normálnych okolností súčasťou prirodzenej črevnej mikroflóry. Podľa štúdií nie je črevný mikrobióm, teda súhrn všetkých mikroorganizmov žijúcich v tráviacej sústave, znovu úplne obnovený ani po dvoch rokoch od užívania antibiotík. Kvalitné probiotické prípravky však môžu potrebný čas významne skrátiť.

Tejto témy a prospešnosti probiotík celkovo sa bude týkať online rozhovor so všeobecnou lekárkou MUDr. Adrianou Šimkovou, PhD, ktorý bol v utorok 4. februára 2020 od 16:00-17:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

V lekárni si vždy vyberajte výživové doplnky s garanciou vysokého počtu probiotických kmeňov až do dátumu spotreby prípravku. 

Niektoré výživové doplnky s probiotikami majú ohromujúce množstvo kmeňov garantované len v okamihu, keď boli vyrobené, postupne však odumierajú a po roku či viac môže byť ich počet diametrálne odlišný. Dôležitý je spôsob, akým sú tabletky alebo tobolky zabalené a tým chránené pred nepriaznivými vplyvmi prostredia, ako je hlavne vzdušná vlhkosť,“ vysvetľuje všeobecná lekárka MUDr. Adriana Šimková, PhD.

Aspoň miliarda probiotických kmeňov

Probiotický výrobok by mal obsahovať aspoň miliardu živých probiotických organizmov v jednej tabletke či tobolke. Hodnotu koncentrácie probiotických baktérií udáva tzv. CFU, teda Colony Forming Unit, ktorá by mala byť minimálne 109.

MUDr. Adriana Šimková bola
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR článok)

Čím viac zastúpených kmeňov, tým lepšie

Črevný mikrobióm vyskytujúci sa v tráviacom trakte je veľmi rozmanitý a u každého jedinečný. Jeho konkrétne zloženie je možné zistiť iba biopsiou čriev. 

Antibiotiká zničia okrem patogénov aj niektoré prospešné baktérie naokolo, preto čím bude mať doplnok stravy širšie spektrum kmeňov, tým skôr sa podarí doplniť a obnoviť rovnováhu mikrobiómu v črevách,“ hovorí Adriana Šimková. 

Ideálne je poobzerať sa v lekárňach po prípravkoch s obsahom aspoň 9 probiotických kmeňov. Jedným z takýchto prípravkov je Biopron9 Premium - obsahuje dobre vyváženú kombináciu 9 probiotických kmeňov v dennej dávke 20 miliárd CFU. Ide preto o najsilnejší produkt v rade prípravkov Biopron a je vhodný na podporu obnovy črevného mikrobiómu v priebehu a po ukončení užívania antibiotík. Vhodné je začať ho užívať hneď s predpísanými antibiotikami a pokračovať najmenej týždeň po ukončení antibiotickej liečby. Zakúpite ho v lekárňach za odporúčanú cenu 10,35 €.

MUDr. Adriana Šimková bola
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR článok)

Hliníkový obal je vhodnejší než plastová dóza

Aj obal je dôležitý, a to pre priepustnosť vzdušnej vlhkosti. Najvhodnejšie sú hliníkové obaly (vrecko, blister), najmenej vhodná je umelohmotná dóza. Pri nesprávnom uchovávaní môže dôjsť k predčasnej aktivácii „uspaných“ probiotík a ich znehodnoteniu.

Prebiotiká podporujú rozmnožovanie probiotík

Nápomocná je kombinácia probiotík a prebiotík, ktorá zaručí, že probiotiká budú mať dostatok potravy, než dorazia v čreve na miesto určenia (prebiotiká = nestráviteľná časť potravy, vláknina, ktorá pôsobí ako „potrava“ pre probiotiká).

INFO

  • Črevný mikrobióm pomáhajú obnoviť kvalitné probiotiká a prebiotiká na niekoľkých úrovniach. 
  • Mechanický účinok spočíva v tom, že probiotiká úspešne bojujú o miesto priľnutia na črevnú sliznicu. Pokiaľ ho získajú, patogénom chýba miesto a potrava.
  • Prebiotiká poskytujú potravu pre probiotické baktérie a tým podporujú ich rozmnožovanie.

MUDr. Adriana Šimková bola
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR článok)

Viac o téme: Online rozhovorProbiotikáPR článok
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

04.02.2020 17:07 - otázka od Anita
Dobrý deň, možno povedať, že čím viac kmeňov probiotiká obsahujú, tým sú účinejšie? A ešte ma zaujíma či je lepšie užívať probiotiká vo forme kvapiek alebo kapsúl? A čo probiotiká v kyslej kapuste a mliečnych výrobkov? Tie sa nezničia pri prechode tráviacou sústavou? Ďakujem pekne za odpoveď.
Dobrý deň, forma probiotika závisí od toho, kto akú formu uprednostňuje. Niekomu viac vyhovujú tablety, niekomu kvapky. V čreve sa vyskytuje viacero kmeňov baktérii a preto, ak volíme probiotikum (napr. pri ATB iečbe - tu je vysoká pravdepodobnosť že sa zníži počet viacerých baktérii) s bohatším spektrom probiotických kmeňov , tak ich aj v širšej forme nahradíme. Probiotiká, kt. sa užívajú majú takú formu, aby ich čo najviac prežilo pri prechode tráviacou sústavou a dostali sa tam, kam je treba.
04.02.2020 17:00 - otázka od Katka
Môžem sa opýtať na názor probiotík Probiofix a Linex,majú účinnosť keď ich vysypem dieťaťu na lyžičku a zapije ich vodou? Ďakujem
Dobrý deň, každý probiotický prípravok má uvedené, ako ho správne užívať.
04.02.2020 16:59 - otázka od Marcela Essenderová
Dobrý deň, mám 7 ročnú dcéru ktorá je každý mesiac chorá a má nasadené antibiotiká. Máva angíny, pričom na ORL jej povedal že mandle má v poriadku. Na posilnenie imunity som jej kúpila aj probiotiká ARCO DEFENSES. Dr.na ORL nám odporučil zakúpiť si ešte k tomu nejaké obyčajne probiotiká. Môžete mi prosím poradiť čo by bolo k tomu vhodné. Ďakujem
Pri lokálnej infekcii v dutine ústnej sú dostupné probiotiká ako napr. žuvacie tablety. Videla by som význam možno pridania v rámci lokálnej liečby, keďže probiotiká celkovo už dcérka užíva.
04.02.2020 16:56 - otázka od Andrea Bielikova
Dobrý deň pani doktorka. Dávam svojim deťom 4roky a 7rokov denne 1 cmuliacu tabletu probiotik od Dr. MAX - probio maxik. Sú postačujúce pre ne? Môžem ich dávať denne i keď neberú ATB? Neuškodí to? Bývali často choré a dopočula som sa, že probiotika sú vhodné i na podporu imunity. Ja som celiatik a ešte k tomu i na bezlaktozovej diéte. Pre mňa by boli aké probiotika vhodné? Ďakujem pekne za odpoveď. Andrea
Dobrý deň váž. p. Bielikova, pre Vás sú vhodné bezlaktózove a zároveň určené aj pre celiatikov. Vám neostáva nič iné, ako si pozorne prečítať príbalové letáčiky, kt. sú pri probiotickom prípravku. Probiotiká sú vhodné tak ako pre dospelých, tak i pre deti. Správne ste sa dopočuli, že zvyšujú imunitu.
04.02.2020 16:53 - otázka od Miriam Chudíková
Dobry den, syn mal hnisavu anginu. Uzival Penbene a 8 hod. 10 dni a Entizol a 12 hod. 6 dni. Na obnovenie crevnej mikroflory som mu davala Hylak. Cca 5-6 dni po douzivani sa zacal stazovat na svrbenie konecnika. Po natreti kremom Candibene sa mu to zmiernilo. Opomenula som silnejsie probiotika a ich dlhsie uzivanie? Treba ist k lekarke alebo do lekarne? Dakujem za odpoved.
Dobrý deň váž. p. Chudíkova, u vašeho syna sa po ATB objavila kvasinková infekcia. Nabudúce vyskúšajte pri užívaní ATB probiotikum, kt. obsahuje viacero kmeňov a vysoký počet živých baktérii a sú v kombinácii s prebiotikom. Hylak forte neobsahuje živé baktérie. Ak by ťažkosti u syna pretrvávali, treba vyhladať lekára.
04.02.2020 16:46 - otázka od Maria Bačova
Dobry deň.Chcela by som sa opytat či môžem uživať probiotika aj keď nie som chora a mam problem s travenim a ako dlho.
Dobrý deň, užívanie probiotík sa odporúča pri poruchách trávenia a to aj pri dlhodobejšom užívaní. Treba sa však aj poradiť s lekárom, aby sa prišlo na pôvod, prečo tie ťažkosti máte.
04.02.2020 16:41 - otázka od Svetlana
Dobrý deň. Hneď na úvod by som sa chcel a informovať aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami.Mozu sa užívať aj keď je človek zdravý alebo je chory ale neužíva antibiotiká. Som veľmi nachylna na chrípku,môžu mi pomôcť. Ďakujem
Dobrý deň, na vysvetlenie probiotiká sú živé baktérie, ktoré priaznivo vplývajú na celkovú funkciu organizmu. Prebiotikum je neživá zložka, ktorú črevné baktérie vedia rozložiť na zložky, ktoré sú výživou pre probiotiká a taktiež zabezpečujú správne fungovanie buniek nachádzajúcich sa v čreve. Spojenie týchto zložiek v jednom prípravku je teda rozumné. Nie nadarmo sa takémuto prípravku hovorí tzv. potencované probiotikum, resp. symbiotikum ( to znamená, že obe súčasti sa vzájomne pozitívne ovplyvňujú). Probiotika podporujú imunitu aj v boji proti vírusovým ochoreniam.
04.02.2020 16:38 - otázka od Elena Frzonová
Aké probiotika by ste odporučili pri kortikoidnej terapii?
Dobrý deň, liečba kortikoidmi neobmedzuje voľbu probiotika.
04.02.2020 16:37 - otázka od Jana
Dobrý deň, prosím Vás môžete mi poradiť aké probiotiká by boli pre mňa vhodné, keď mám alergiu na mlieko a mliečne výrobky ? Ďakujem za odpoveď
Dobrý deň, vo Vašom prípade musíte pozorne čítať príbalové letáky, resp. sa informovať u pracovníkov lekárne, ktorí Vám ochotne poradia. Výrobcovia upozorňujú, či je daný prípravok vhodný aj u pacientov s alergiou na bielkovinu kravského mlieka alebo aj u pacientov s laktózovou intoleranciou.
04.02.2020 16:32 - otázka od Marina Krskova
Moj 18.r.syn mal behom 2mes.trikrat atb.uz neviem ako mu pomoct aby sa infekty neopakovali,dych.cesty. myslite ze by mu dlhodobe uzivanie probiotik mohlo pomoct?co by ste mi odporucili?vdaka
Dobrý deň, z vhodných probiotických prípravkov môžete zvoliť, ktorý napr. obsahuje deväť probiotických kmeňov vo vysokej dávke ( napr. až 20 miliárd živých baktérii v dennej dávke ) s pridaním prebiotika . Táto kombinácia účinne obnovuje črevnú mikroflóre pri a aj po užívaní ATB.
04.02.2020 16:27 - otázka od Irena Hatalova
Dobry vecer.Mám otázku.Môžem.stále užívat probiotikum som.liecena na ul.kolitidu. ďakujem.
Aj pri vašom ochorení, môžete do liečby zaradiť probiotiká. Z ich užívania budete mať prospech. Štúdie hovoria najmä o užívaní probiotík a to zo skupiny bifidobaktérii.
04.02.2020 16:26 - otázka od Gitka
Dobrý deň, Tesim sa ze sa tomuto niekto venuje. Užívam probiotiká, sama som si nasadila ale chcela by som vedieť ci existuje vyšetrenie ktoré by určilo ktoré probiotika brať. Ja beriem uz asi tri roky niekedy si dam mesiac pauzu, neviem ako dlho ich mam brat, ale cítim sa s probiotikum lepsie vsetko mi funguje lepsie, len sa bojím dokedy a ci spravne užívam jednu tabletku denne mala som swiss5 a teraz som zmenila je to dobre meniť? Dakujem
Dobrý deň, na určenie presného druhu probiotika, ktoré máte užívať, špecifické vyšetrenie zatiaľ nie je dostupné. Ak ho užívate dlhodobo a cítite sa lepšie, tak probiotikum funguje. Vyberajte si tie, kt. obsahujú živé probiotické kultúry (aspoň miliardu živých probiotických organizmov) a zároveň aj širšie spektrum bakteriálnych kmeňov. Neviem, aké momentálne probiotikum užívate. Dobré by si bolo porovnať príbalové letáčiky oboch produktov. Možno obsahujú to isté, len sa inak volajú. Veď sama odsledujete , ako sa budete cítiť...
04.02.2020 16:24 - otázka od Roman
Aké probiotiká sú najlepšie pri syndróme dráždivého čreva? Gastroenterológ mi odporučil Vivomixx granulát. Našiel som ešte tekuté Symprove, ktoré sú podľa výrobcu aj podľa recenzií najlepšie. Ďakujem.
Dobrý deň, pán doktor Vám správna odporučil, že máte užívať probiotiká pri Vašich ťažkostiach. Je dokázené, že zmierňujú bolesť a upravuje sa vyprázdňavanie. P
04.02.2020 16:23 - otázka od Anna
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, aké probiotika sú najvhodnejšie pri liečbe helokobaktera. Dakujem
Dobrý deň, ďakujem za otázku. Popisuje sa, že pri infekcii H. pylori dokážu probiotiká hojiť sliznicu žalúdka tým, že zmierňujú zápal, baktéria sa nevie množiť (najmä z radov Lactobacilov a bifidobaktérii). A zas na druhej strane, táto baktéria sa lieči ATB a to aj dvoma súčasne. Ak Vám už lekár predpísal ATB, siahnite po „silnejšom“ prípravku (na vysvetlenie - viac ako 20 miliárd živých baktérii a najmenej 9 kmeňov) , ktorý je obohatený aj prebiotikom. V liečbe infekcie H. pylori je vysoko účinná aj kvasinka Saccharomyces boulardii.
04.02.2020 16:20 - otázka od Miroslav Šatka
Ako vplýva na probiotické baktérie ich "pobyt" v silne kyslom prostredí žalúdka ? - prežívajú probiotiká cestu celým zažívacím traktom až do hrubého čreva ? Lactobacillus Bulgricus je údajné jediné probiotikum odolné aj žalúdočným kyselinám - je toto tvrdenie pravdivé ?
Dobrý dnes, ďakujem za otázku. Dnes už sa používajú pri výrobe probiotík také postupy, ktoré zabezpečia ochranu živých prospešných baktérii tak, že prežijú aj cestu kyslým prostredím žalúdka.
04.02.2020 16:16 - otázka od Lenka
Dobrý deň, prosím,môžu sa probiotiká užívať dlhodobo? Pomáhajú na zníženú imunitu a chronický zápal dutín?(sú rôzne názory).Ktoré sú prosím najvhodnejšie? Ďakujem
Dobrý deň, probiotiká môžete užívať dlhodobo. Samozrejme, názory si môžete prečítať rôzne. Ale jedno je isté, že pozitívne ovplyvňujú bunky imunitného systému na boju proti pôvodcovi zápalu a to dvoma spôsobami: priamou aktiváciou buniek, ktoré pôvodcu zneškodnia alebo cez tvorbu tzv. protilátok. Nedá sa presne určiť, že pre Vás budú najvhodnejšie tie, či druhé. Každý z nás je individuálny a niekedy len odkúšaním zistíme, kt. nám vyhovujú.
04.02.2020 16:11 - otázka od Jana Cibulkova
Uz rok a pol kazde rano uzivam 1 kapsulu probiotik Probio-fix. Mala som problemy s imunitou a vyprazdnovanim. Vsetko sa upravilo. Chcem sa spytat,ze ci mi taketo dlhodobe uzivanie nemoze uskodit? Velmi pekne dakujem za odpoved a prajem vsetko dobre. J.
Dobrý deň váž. p. Cibulková, som rada, že sa Vám Váš zdravotný problém vyriešil. Čo je najdôležitejšie, že ste efekt z pravidleného užívania probiotík pocítila aj sama na sebe a môžete svoje pozitívne skúsenosti šíriť vo svojom okolí. Probiotiká sú vo všeobecnosti bezpečné a obavy z dlhodobejšej liečby v takomto prípade nemusíte mať.
04.02.2020 16:07 - otázka od Jana
Dobrý den,chcem sa spýtať či je možné užívať probiotiká pri gynekologických ťažkostiach,ako dlho sa možu užívať aj keď neberiem antibiotiká a akè sù vhodnè.
Pri ženských ochoreniach (najmä pri lokálnych infekciach v pošve) sa používajú probiotické kmene najmä z rodu Lactobacilov, ktoré sú prirodzenou súčasťou flóry v pošve. Máme rôzne formy a to napr. čípky , tampóny ktoré obsahujú probiotikum a žena ich môže používať buď ako súčasť sprievodnej liečby (napr. pri užívaní ATB) alebo ako prevenciu infekcií (bežne problémy po kúpaní v bazéne). Taktiež môžeme pri gynekologických ťažkostiach užiť probiotiká celkovo – t.j. v tabletkovej či inej forme a to aj dlhší čas.
04.02.2020 16:03 - otázka od Nika
Odporúčate užívať probiotiká aj pri infúzne podávaných antibiotikách? Majú rovnaké nežiaduce účinky na črevný mikrobióm ako perorálne užívané antibiotiká?
Dobrý deň, či užívate ATB perorálne alebo Vám ich dávajú do žily, učinok na baktérie žijúce v čreve je rovnaký. ATB nerozlišuje, či usmrcuje dobré alebo zlé baktérie. V obidvoch prípadoch je odporučené probiotiká užívať.
04.02.2020 16:01 - otázka od Anna
Dobry den beriem AB ako často mam užit probiotika dakujem
Dobrý deň, pri každom probiotickom prípravku máte príbalový leták, kde je uvedené ako často sa daná forma prípravku (tobolky, kvapky..) užíva. Nedá sa to teda povedať všeobecne. Ale čo je dôležité, že nemáte užívať probiotikum zároveň s antibiotikom. Odstup musí byť minimálne 2 – 4 hodiny od užitia ATB, aby neprišlo k usmrteniu prospešných baktérii v prípravku. Pokračujte v užívaní probiotík minimálne 2 -3 týždne po doužívaní ATB.
04.02.2020 15:58 - otázka od Andrea Burdejová
Dobrý deň prajem. Chcela by som sa spýtať, zrovna 2 týždne som užívala antibiotiká Dalacin ,počas užívania som nezabudla užívať aj Hylak Forte 2 x denne 30 kv.No už 4 deň mám žalúdočné ťažkosti.Kŕče,nepríjemný pocit na žalúdku občas vracanie,nechutenstvo.Hylak užívaj naďalej no ak Vás môžem poprosiť o radu,akou stravou a samozrejme, ktoré probiotika by ste mi odporučili užiť ,aby som sa dala opäť doporiadku.Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, môžete si kúpiť napr. probiotický prípravok s prebiotikami. Vhodnou voľbou resp. uprednostniť by ste mali výrobok obsahujúci viac kmeňov probiotických kultúr a je aj v kombinácii s prebiotikom. Súčasne môžete užívať aj vitamíny skupiny B. Tie zvyšujú efekt probiotík. Hylak neobsahuje živé baktérie a preto nie je probiotikum Jeho zložkami sú metabolity probiotických baktérii.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9