Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príznaky rakoviny pankreasu sú nenápadné: Čo si všímať?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

November je mesiac venovaný osvete o karcinóme pankreasu - najviac smrtiacej onkologickej diagnóze. Po šiestykrát v histórii je vyhlásený za Svetový deň boja s rakovinou pankreasu 21. november.

„Ak by sme nič neurobili, a tejto chorobe ďalej nevenovali pozornosť, do roku 2030 bude rakovina pankreasu druhou najčastejšou príčinou smrti na onkologické ochorenia,“ vyzývajú zakladatelia aliancie NIE RAKOVINE a združenia Europacolon Slovensko - Jana Pifflová Španková, Patrik Herman a Bibiana Ondrejková. 

Rakovina pankreasu stále patrí medzi onkologické diagnózy s najnižšou mieru prežívania. Náročná diagnostika zapríčiňuje, že priemerný čas prežitia pacientov s metastázujúcim nádorom pankreasu je 4,6 mesiacov Až 95% pacientov, ktorým je diagnostikovaná, jej podľahne aj preto, že len málo ľudí pozná rizikové faktory a keďže nie sú špecifické jej prvé symptómy a odborníci pri nich nemyslia aj na pankreas, diagnostika sa tak posúva do pokročilých štádií.  Len asi 20 percent všetkých odhalených prípadov je možné riešiť chirurgicky. Každoročná kampaň “Svetový deň rakoviny pankreasu” na Slovensku  je iniciatívou pacientskej aliancie NIE RAKOVINE a o.z. Europacolon Slovensko, člena  Svetovej koalície pre rakovinu pankreasu (WPCC), ktorá spája  viac ako 80 organizácií z 30 krajín a 6-tich kontinentov sveta.

Včasnejšia diagnóza môže pomôcť zvýšiť šance na prežitie

Kľúčom k včasnej detekcii je znalosť prvých symptómov, ktoré sú často nejasné a nešpecifické a tak sú nesprávne pripisované iným menej závažným a bežným diagnózam. Vo Svetový deň rakoviny pankreasu (WPCD), vo štvrtok 21. novembra 2019, sa spájajú pacientske organizácie a odborníci z celého sveta so spoločným cieľom zvýšiť povedomie o najčastejších príznakoch tejto zákernej choroby.  Častými príznakmi sú: bolesti strednej časti chrbta, nevysvetliteľné chudnutie, žltačka a bolesť v oblasti žalúdka.

Príznaky rakoviny pankreasu sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príčina rakoviny pankreasu je zatiaľ síce neznáma, ale boli definované rizikové faktory ako fajčenie, obezita pozitívna rodinná anamnéza a chronická pankreatitída, ktoré môžu zvýšiť individuálne riziko vzniku ochorenia. Pretože v súčasnosti neexistuje žiadny skríningový test na rakovinu pankreasu, každý kto má pretrvávajúci jeden alebo viac symptómov, by mal spomenúť rakovinu pankreasu svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Výskum ukazuje, že pacienti diagnostikovaní včas a urgentne operovaní majú väčšiu pravdepodobnosť, že prežijú kritických päť rokov a budú mať šancu na pokojný život.

Rakovina pankreasu

Prínos činnosti aliancie NIE RAKOVINE a Europacolon za 6 rokov WPCD a komunikácie s odborníkmi, rezortom zdravotníctva, verejnosťou a pacientmi:

  • AKTÍVNE ZAPOJENIE inštitúcií a osobnostíDO našej VÝZVY sa v minulosti zapojilo takmer 100 známych osobností a podpísalo výzvu „POVEDZTE NIE RAKOVIINE PANKREASU  - Urobme všetko preto aby sme nestrácali svojich blízkych. Medzi nimi aj Karel GOTT Meky Žbirka, Juraj Kukura, Adela Banášová, Jane Kocianová, Helena Vondráčková, Stanislav Sčepka a ďalší. Získali sme a vyše 12 tisícov našich občanov, ktorí jasne povedali svoje NIE RAKOVINE
  • NOVÉ DAGNOSTICKÉ PRISTROJE PRE NAŠE NEMOCNICE: po tom čo sme v rámci Týždňa osvety o karcinóme pankreasu 2017 osobne informovali pani docentku Andreu Kalavskú, v súčasnosti ministerku zdravotníctva o nedostatočnej diagnostickej technike (mali sme vtedy na SLOVENSKU iba JEDEN funkčný diagnostický endosonograf)  boli jej rozhodnutím slovenské nemocnice dovybavené  diagnostickou endosonografickou technikou v tomto  uplynulom roku, čo výrazne zlepšuje diagnostiku a šance ľudí aj  s ochoreniami pankreasu: FN Trnava, UNB Bratislava  NOÚ Bratislava, UNLP Košice, Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy,  FNsP Banská bystrica, FN Trnava – dokúpenie radiálneho ultrazvukového videogastroskopu
  • VEĽKÉ SPOLOČNOSTI VZDELÁVAJÚ A ŠÍRIA OSVETU: V tomto roku sa k fialovej výzve WPCD pridávajú CELGENE Slovensko, HYUNDAI Slovensko, IBM Slovensko. Významný zamestnávateľ Slovnaft a.s. dňa 3.12.2019 spolu s o.z. NIE RAKOVINE organizuje zamestnancom veľké vzdelávacie podujatie, kde vystúpia popredný onkológ MUDr. Štefan PORSOK, PhD., onkochirurg MUDr. Jozef Dolník, PhD. a osobnosti  aliancie NIE RAKOVINE  a združenia Europacolon Slovensko - Jana Pifflová Španková, Patrik Herman a Bibiana Ondrejková. Prizvané sú aj médiá.
  • LEPŠIA DOSTUPNOSŤ INOVATÍVNEJ LIEČBY KARCINÓMU PANKREASU: už aj slovenskí pacienti majú rovnako,  ako v iných okolitých a rozvinutých krajinách, dostupnú inovatívnu medikamentóznu liečbu karcinómu pankreasu nanopartikulovaým paclitaxelom, ktorá dokázala v štúdiách predĺžiť prežívanie aj pri takom závažnom a ťažko liečiteľnom ochorení, ako je adenokarcinóm pankreasu
  • SPÁJANIE S VEDCAMI: v našej misii sa nám darí spájať verejnosť, lekárov, pacientov, vedcov a vládne inštitúcie. NOVINKOU JE SPOLUPRACA aliancie NIE RAKOVINE S VÝSKUMNÍKMI v BIOMEDICÍNSKOM  CENTRE SAV, ktorí vedú zaujímavé projekty  aj o karcinóme pankreasu pod vedením Prof. RNDr. Silvie Pastorekovej  a Mgr. Boženy Smolkovej, PhD.
  • ZRÝCHLENIE od DIAGNOSTIKY k LIEČBE: zrýchlenie toku pacientov k chirurgickým intervenciám, tam kde je to možné – výsledok osvety a expertných pracovných  skupín  a aj vychytávanie pacientov  s príznakmi na BEZPATNEJ INFOLINKE NIE RAKOVINE 0800 800 183 a v poradniach
  • MAPA POMOCI NIE RAKOVINE http://www.nierakovine.sk/najdigastroenterologa prináša MAPU gastroenterologických center - podrobný, rozsiahly zoznam odborných pracovísk podľa regiónov s menami gastroenterológov a telefonickými kontaktmi na ambulancie, kde pacienti s podozrením či  s príznakmi rakoviny pankreasu nájdu dostupnú odbornú pomoc, po poukázaní od všeobecného praktického lekára.
  • POMOC A PODORA PACIENTOM S KARCINÓMOM PANKREASU: Na poradenskú infolinku 0800 800 183 a v pacientskych poradniach v NOU V Bratislave a vo VOU Košice sa ozývajú noví a noví pacienti. Často hľadajú duševnú podporu ako spracovať informáciu, keď im oznámili diagnózu, na čo sme odborne aj ľudsky pripravení. Sú dezorientovaní v systéme zdravotnej starostlivosti, nevedia, kde získať kvalitnú diagnostiku,  kde nájsť špecialistu na liečbu či náročný operačný  zákrok pankreasu, ktorý v chirurgii predstavuje jeden z najťažších vôbec.  

Fialová a prúžkovaná Výzva aliancie NIE RAKOVINE

Na  znak podpory chorým s karcinómom pankreasu  a na počesť jeho obetiam sa Slovensko pripája k svetovým a európskym aktivitám prostredníctvom pacientskej organizácie aliancie NIE RAKOVINE a Europacolon Slovensko - naša krajina je vo výskyte rakoviny pankreasu druhá na svete!

pankreas

Tí, ktorí chcú vyjadriť podporu chorým na rakovinu, sa dnes obliekajú do prúžkov alebo do fialovej - je to nielen prejav spolupatričnosti  tým, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou, ale aj vyjadrenie piety a úcty tým, ktorí jej podľahli. Prúžkové  oblečenie mal rád aj spevák a autor  kapely HEX Peter „ĎUĎO“ Dudák, ktorý prehral boj s karcinómom pankreasu v mladom veku iba 46 rokov. 

Dnes budú fialovou žiariť slovenské  dominanty:

  • Most SNP s reštauráciou UFO v Bratislave (vďaka Magistratu hl. mesta SR Bratislava a spol. Siemens)
  • Twin City Tower (ďakujeme HB Reavis)
  • Europa Business Center v Banskej Bystrici
  • Župný dom v Prešove

 

 

Viac o téme: Pankreas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9