Dôkazy, že šalátovú uhorku vôbec nepoznáte: Brzdí rakovinu i starnutie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-05 12:00:00

Tak bežná potravina, no v skutočnosti ju pozná málokto! Šalátová uhorka je taká obyčajná, až výnimočná. Myslíte si, že ide o zeleninu? Omyl! Ide o ovocie, ktoré v sebe skrýva nepoznané zdravotné účinky. Zistite, čo vlastne skladujete v chladničke!

Uhorku tvorí z prevažnej väčšiny voda – až 95 percent. Okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje fytonutrienty, čo sú rastlinné chemikálie, ktoré majú ochranné vlastnosti proti chorobám. Nájdeme v nej flavonoidy, lignany a triterpény, ktoré vynikajú antioxidačnými, protizápalovými a protinádorovými účinkami. Obzvlášť šupka a semená sú najzdravšími časťami uhorky. Okrem toho, že sú zdrojom vlákniny a betakaroténu, semená navyše obsahujú aj vlákninu a minerály.

Čítajte tiež: Parazity na našej tvári: VIDEO, čo sa deje v pokožke, zatiaľ čo spíme!

Na krásu a proti rakovine

Zaujímavosťou je, že uhorka je najsilnejším zásaditým ovocím, takže jej konzumáciou zabránite prekysleniu tela. Nájdeme v nich protizápalové zlúčeniny, vďaka ktorým sa zbavíte odpadu z tela. Príjemným plusom je zníženie podráždenia kože a taktiež priaznivý účinok pri spomalení tvorby vrások. Uhorka je skvelá proti starnutiu a postará sa o vašu krásu. 

Čo však stojí za zmienku sú dve fytonutrientové zlúčeniny nachádzajúce sa v uhorke. Ide o lignany a cucurbitacíny, ktoré majú protinádorové účinky. Pomáhajú blokovať signalizačné cesty, dôležité na prežitie rakovinových buniek. Aby toho nebolo málo, ich úžasné účinky pokračujú. Cukurbitacíny taktiež blokujú rast buniek rakoviny pankreasu! 

Na srdce

Aj srdce sa poteší tejto obyčajnej potravine. Stačí si dopriať jednu šálku ovocia a prijmete 4% dennej potreby draslíka, ktorý je základnou súčasťou zdravia srdca. Uhorka má aj silu v znižovaní vysokého krvného tlaku. Upravuje hypertenziu, keďže podporuje rozšírenie krvných ciev, tzv. vazodilatáciu. 

Na ústnu hygienu

Skvelá je kombinácia uhorkovej šťavy a mrkvy. Takto dokáže účinne pôsobiť ako prevencia proti artritíde a zmierňuje bolesti u ľudí s artritickými problémami. Uhorková šťava je nápomocná aj v boji s bolestivými či zapálenými ďasnami. Je úžasná proti nepríjemnému dychu! Stačí plátok uhorky na pol minúty pritlačiť jazykom na podnebie. Látky obsiahnuté v uhorke pomáhajú zlikvidovať baktérie, spôsobujúce nepríjemný dych. 

Recept na uhorkový šalát

Ingrediencie: 1 ks šalátovej uhorky, 100 g bieleho jogurtu, korenie tzatziky, štipka čierneho mletého korenia, štipka morskej soli

Postup: Uhorku umyte, očistite a nastrúhajte na plátky. Vložte do väčšej misy. Následne pridajte biely jogurt, čierne korenie, tzatziky a morskú soľ. Dobre premiešajte a prílohu k hlavnému jedlu máíte hotovú! 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina potraviny ovocie uhorka

2019-06-05 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia