Odborníci hovoria o neúnosnom stave slovenskej menšiny: Fakty, ktoré sú na zaplakanie

Ilustračné foto: TASR/Branislav Račko
Zdroj: TASR/Branislav Račko
2018-12-20 18:00:00

Kardiovaskulárnymi ochorenia trpia 2,5-krát častejšie než väčšinová populácia. Narodiť sa na Slovensku ako Róm znamená vyššie riziko infekcií a ochorení, kratšiu dĺžku života či sťažený prístup k hygiene. Odborníci preto apelujú na alarmujúcu potrebu zlepšenia životnej úrovne rómskej populácie.

 

Rómovia na Slovensku nemajú práve najlepšie zdravotné vyhliadky. Podľa najnovšej správy Inštitútu finančnej politiky (IFP) s názvom Inklúzia Rómov je potrebná aj v zdravotníctve je ich zdravotný stav v porovnaní s majoritnou populáciou výrazne horší.

Čítajte viac: Ministerstvo chce znížiť úmrtnosť na rakovinu: Hrozivé čísla o počte chorých na Slovensku

Rómovia u nás žijú v zlých životných podmienkach a majú tiež horší prístup k zdravotnej starostlivosti. Častejšie čelia infekčným a chronických chorobám, pričom kardiovaskulárnymi chorobami trpia najmenej dvakrát častejšie oproti zvyšnej populácii. Podľa odborníkov tvoria až vyše polovicu nakazených vírusom hepatitídy typu A a 80 percent nakazených tuberkulózou.

Ako z polovici 20. storočia

Zdravotné okolnosti plynúce zo zlých životných pomerov konzekventne vedú k zníženej dĺžke života: v rokoch 2006 až 2015 bola očakávaná dĺžka života Rómov o šesť rokov kratšia v porovnaní s ostatnou populáciou (dosiahla 70 rokov oproti 76), čo je dĺžka života porovnateľná s 50. rokmi 20. storočia. Vyššia je aj dojčenská úmrtnosť – v rómskej populácii je až trikrát vyššia (12,3 živonarodených detí z 1000 umrie do jedného roka). V rámci Slovenska sa podľa správy Rómovia dožívajú najmenej v okrese Trebišov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nízky hygienický štandard

Odborníci prízvukujú, že Rómovia často nemajú prístup ku kanalizácii a vode, viac ako polovica rómskych domácností nemá sprchu ani kúpeľňu, z čoho vyplýva nedostatočný hygienický štandard. Ďalšou z príčin horšieho zdravotného stavu je nižšia frekvencia využívania zdravotníckych služieb, a to aj napriek tomu, že sú všeobecne dostupné aj pre Rómov. Väčšina z nich má zdravotné poistenie, no odhady hovoria, že zhruba polovica ľudí z rómskych komunít nevyhľadá lekára ani vtedy, keď ho potrebuje. S tým súvisí aj nižšia zaočkovanosť a účasť na preventívnych prehliadkach.

Zdravotné služby využívajú Rómovia o tretinu menej v porovnaní s majoritou, čo znamená, že aj výdavky na zdravotnú starostlivosť na jednotlivca sú v prípade Rómov o tretinu nižšie. Jednou z ciest zlepšenia zdravia Rómov je program zdravotných asistentov v teréne, v rámci ktorých šíria osvetu špeciálne vyškolení obyvatelia priamo z komunít. Ich úlohou je šíriť zdravotnú osvetu, uvádza sa v správe.

Fotogaléria


Tagy:
zdravotný stav Rómovia

2018-12-20 18:00:00  |  Foto: TASR/Branislav Račko, Oliver Ondráš  |  Zdroj: OECD, zh, IFP

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík