Ministerstvo chce znížiť úmrtnosť na rakovinu: Hrozivé čísla o počte chorých na Slovensku

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-20 22:00:00

Vláda bude po niekoľkotýždňovej prestávke opäť rokovať. V stredu 22. augusta bude na programe aj Národný onkologický program (NOP) SR, ktorý predložilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Podľa prekladacej správy má znížiť výskyt nádorových ochorení a úmrtnosť, ako aj zlepšiť kvalitu života onkologických pacientov.

 

Ministerstvo to chce docieliť prevenciou, skríningom, včasnou diagnostikou a optimálnou liečbou. Dôležité je aj sledovanie po liečbe, paliatívne sprevádzanie a starostlivosť o pacienta na konci života. Keď vláda prijme NOP, Slovensko bude mať podľa ministerstva ucelený program pre preventívne aktivity, kontroly chorobnosti a úmernosti a do roku 2020 bude porovnateľný s aktivitami v ostatných krajinách EÚ.

Čítajte viac: Najlepšia prírodná zbraň proti rakovine: Účinky tejto zeleniny prekonávajú očakávania!

„Nádorové ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou úmrtia v SR. Vznik nových nádorových ochorení v SR medziročne kontinuálne stúpa, pričom mierny pokles mortality je zaznamenaný len pri niektorých nádorových ochoreniach. Problematike nádorových ochorení je preto nevyhnutné venovať komplexnú pozornosť, pretože má vplyv na všetkých obyvateľov SR,“ uvádza sa v predkladacej správe.

Jedným z cieľov je zníženie užívania tabaku vo všetkých vekových kategóriách prostredníctvom programu „Slovensko nefajčí“ a vytvorenie mechanizmu úhrad z verejného zdravotného poistenia pri kúre, ktorú absolvuje fajčiar pri odvykaní. NOP chce ďalej obmedziť fajčenie na verejných miestach a podporovať opatrenia proti fajčeniu na pracoviskách.

Prevencia má zahŕňať aj vírus žltačky a HPV

Program sa týka aj nádorových ochorení, ktoré sú spôsobené vírusmi hepatitídy VHB a VHC. Ľudia, ktorí užívajú intravenózne drogy, aj tí, čo žijú bez domova, ale aj profesionáli, ktorí s nimi pracujú, majú vyššie riziko nákazy. Je potrebné ich lepšie informovať a uľahčiť im prístup k diagnostike. Pri VHB je podľa predkladaného dokumentu najúčinnejšou metódou očkovanie.

Aj ľudský papilomavírus, t. j. HPV je bežnou pohlavne prenosnou infekciou a spôsobuje rakovinu krčka maternice, análne a vaginálne nádory, ale aj rakovinu nosohltana. Prevencia musí byť zakotvená legislatívne formou povinného očkovania s plnou úhradou zo zdravotného poistenia

NOP vychádza z hodnotenia rôznych spôsobov kontroly nádorových ochorení a program zahŕňa a podporuje využitie tých opatrení, ktoré sú považované za nákladovo najefektívnejšie a najvýhodnejšie pre celú populáciu. Má zmenšiť rozdiely medzi SR a vyspelými krajinami EÚ.


Tagy:
rakovina

2018-08-20 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia