Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mobily, rakovina a mozog: Odborníci preverili najväčší mýtus, toto je výsledok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Bezpečnosť používania mobilných telefónov bola dlhé roky predmetom pochybností. Uvažovalo sa o tom, či mobilné telefóny nezvyšujú riziko vzniku nádorov na mozgu. Na základe výsledkov novej štúdie si môžeme s úľavou vydýchnuť všetci, ktorí si bez mobilných telefónov nevieme predstaviť deň.

 

Americká správa potravín a liečiv (FDA) sa v nových štúdiách zamerala na účinky vysokých dávok rádiových vĺn na bunky. Z ich zistení vyplýva, že mobilné telefóny bežne dostupné na trhu sú bezpečné.

Čítajte viac: Nečakané zistenie o rakovine hrubého čreva: Skrytá príčina, o ktorej nemusíte vedieť!

Testovanie vedci realizovali na myšiach a potkanoch. Hlodavce boli dva roky každý deň minimálne deväť hodín vystavené pôsobeniu vysokých dávok rádiových vĺn. Na niektoré skupiny zvierat pôsobili rádiové vlny dokonca 18,5 hodiny denne. Hoci sa výskumníkom nepodarilo nájsť jedinú súvislosť s výskytom mozgových nádorov, všimli si niečo nezvyčajné. U potkaních samcov došlo k malému zvýšeniu srdcových nádorov, ktoré ovplyvňujú nervové tkanivo okolo srdca. Ide však o veľmi zriedkavý typ nádoru, ktorý sa u človeka nemusí objavovať v rovnakej súvislosti.

Môže žiarenie predlžovať život?

Počas výskumu vedci narazili aj na inú zaujímavú vec: hlodavce vystavené žiareniu z telefónov žili v priemere dlhšie ako bežne. Prečo je to tak, odborníci netušia. Predpokladajú však, že by mohli rádiové vlny teoreticky znižovať potenciál zápalových procesov u hlodavcov a udržiavať choroby v zárodku. U niektorých z testovaných potkanov síce bolo zistené poškodenie DNA, ale vedci nenašli dôkazy, ktoré by z tohto javu usvedčovali rádiové vlny.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa slov Jeffreyho Shurena, riaditeľa Centra pre zariadenia a rádiologické zdravie FDA poskytuje výskum komplexnejší pohľad na zdravotný vplyv rádiofrekvenčnej energie. Vyplýva z neho, že súčasné bezpečnostné limity vzťahujúce sa na používanie mobilných telefónov a ich elektromagnetické žiarenie sú v norme, ktorá nepredstavuje zdravotné riziko. Súvislosť medzi nádormi na mozgu a používaním mobilných telefónov nebola dokázaná. Kto má aj napriek tomuto zisteniu obavy, môže sa vyhnúť prikladaniu telefónu k uchu písaním textových správ alebo používaním slúchadiel s mikrofónom, resp. handsfree sady. 

Viac o téme: Mobilný telefónMozogRakovinaNádorElektromagnetické žiarenieRádiové vlny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9