Modré svetlo z mobilu nie je až také zlé: Skrytý prínos, o ktorom nikto nevie

Modré svetlo z elektronických zariadení má svoju výhodu!
2017-12-10 06:00:00

Narúša spánkový cyklus a spôsobuje množstvo iných problémov. Reč je o modrom svetle, ktoré vyžaruje z mobilných telefónov a iných elektronických zariadení. O to viac prekvapí zistenie, že má i svoju pozitívnu stránku!

Nová štúdia odhalila skrytý benefit vyžarujúceho modrého svetla! Môže zlepšiť nielen vás celkový pocit blahobytu, ale aj vaše vzťahy.

Čítajte tiež: Ako rozoznať kvalitné mäso? Najdôležitejšie faktory, ktoré ho prezradia

Modré svetlo je typ svetla, ktoré vyžarujú smartfóny, tablety, prenosné počítače a mnoho ďalších elektronických zariadení. Doteraz sa o ňom hovorilo skôr v negatívnom zmysle. Odborníci neustále upozorňujú na jeho škodlivosť, pričom upozorňujú, aby ním človek nebol vystavený hlavne vo večerných hodinách. Bolo vedecky dokázané, že modré svetlo potláča melatonín, ktorý podporuje spánok. Odborníci na spánok preto navrhujú, aby ste sa vyhli pohľade na tieto zariadenia niekoľko hodín pred spaním. Ako uvádza nová štúdia v časopise PLOS One, dvakrát si rozmyslite, či sa chcete skutočne vyhnúť modrému svetlu.

Uvoľnenie po strese

Konkrétne štúdia, ktorá sa realizovala v laboratóriu Brain-Computer Interface na univerzite v Granade naznačuje, že modré svetlo vám môže pomôcť uvoľniť sa po tom zažití akútneho psychologického stresu, ako sa uvádza na rd.com. Toto zistenie je pritom presvedčivé, keďže je založené na objektívne merateľných fyziologických odpovediach na stres, zatiaľ čo predchádzajúci výskum týkajúci sa spôsobu, akým modré svetlo ovplyvňuje emócie, zahŕňa len subjektívne vnímanie emócií.

Súčasťou výskumu bolo 12 zdravých dospelých vo veku od 18 do 37 rokov. Všetci 12 boli podrobení akútnemu psychickému stresu (metódou známa ako Montreal Imaging Stress Task, podobne ako MIST, ktorá zahŕňa matematické výpočty za sociálne stresujúcich okolností ). Následne sa uskutočnila relaxačná časť v "miestnosti s chromatografiou" (s využitím svetla). Šesť ľudí bolo vystavených modrým svetlom a ďalších šesť bielym.

Počas výskumu sa merali rôzne biologické signály, ako napríklad srdcová frekvencia a aktivita mozgu (pomocou elektrokardiogramu a elektroencefalogramu). To, čo zistili výskumníci, bolo, že tí v skupine s modrým svetlom sa uvoľnili trikrát rýchlejšie ako tí v skupine s bielym svetlom (jedna minúta oproti trom a pol). Hoci sa môže zdať, že ide o veľmi krátku dobu, podľa autorov štúdie môžu byť tieto zistenia užitočné v klinickom prostredí.

"Psychológovia a ďalší odborníci, ktorí používajú osvetlenie v ich terapii, by z toho mohli ťažiť."

Okrem toho môžu byť zistenia užitočné vo vzdelávacom prostredí a v každodennom živote, aj keď je ešte potrebný ďalší výskum vo väčšom rozsahu.

2017-12-10 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia