Bežná vec, na ktorú každý zabúda: Riskujú ochorenie z telefónu!

Nezabúdajte na pravidelné čistenie svojho telefónu!
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-01 11:30:00

Od svojho telefónu sa nepohnete ani na krok a je s vami všade. Berieme ho so sebou na toaletu a každý večer s ním zalezieme až do postele. Mnohí si však neuvedomujú, koľko mikróbov sa na obrazovke ich telefónu nachádza a zabúdajú na jeho pravidelné čistenie.


Toto je 5 dôvodov, ktoré vás rozhodne donútia si svoj telefón dezinfikovať pravidelne.

1. Váš smartfón má 18-krát viac baktérií ako verejné toalety. Čistíte si horlivo záchodovú dosku pred každým použitím verejnej toalety a kľučku na dverách otvárate zásadne jednorazovou vreckovou, pretože veríte, že verejné toalety sú to najnehygienickejšie miesto? Omyl. Na obrazovke vášho telefónu žije 18-krát viac baktérií.

2. Baktérie na telefóne sa rozmnožujú extrémne rýchlo. Tak schválne. Kde si najčastejšie nechávate svoj mobil? Vo vrecku nohavíc? V kabelke? V práci hneď vedľa počítača? To sú samé teplučké miestečka, vďaka ktorým sa baktériám na vašom mobile mimoriadne darí a rozmnožujú sa extrémnou rýchlosťou. Napokon, aj samotný mobil vyžaruje teplo, čo je pre baktérie hotový raj.

3. Spôsobuje akné. Len si predstavte, že si ten špinavý, baktériami preplnený mobil priložíte k svojej tvári. Niet divu, že sa neviete zbaviť akné a hnisavé vyrážky sa vám hoja dlhšie než obyčajne. Na vine môže byť práve váš znečistený smartfón.

4. Infekcie. Akné je však najmenší problém, ktorý vám zo znečisteného telefónu hrozí. Zakaždým, keď si svoj smarfón priložíte k ústam, uchu a blízko očí, hrozí, že v týchto miestach dostanete infekciu. Nezabúdajte, že na svojom telefóne prenášate všetky bacily, ktoré ste nachytali za celý deň – z podávania si rúk, z verejnej dopravy, z chytaní peňazí a pod.


Čo sa stane, keď si nebudete meniť podprsenku často? Risk, ktorý vás môže stáť veľa!


5. Môže sa vám pokaziť mobil. Keď začne váš dotykový telefón zle reagovať a spomalí sa, skôr ako ho zanesiete do opravy či vyhodíte peniaze za nový model, skúste si vyčistiť obrazovku. Spojenie mastnoty, špiny a mikróbov môže na obrazovke a v záhyboch telefónu vytvoriť neviditeľný povlak, ktorý spôsobí, že váš mobil nebude reagovať na dotyk.

Ako správne čistiť telefón?

Odborníci upozorňujú, že mobilný telefón by sme mali dezinfikovať každý deň, ideálne večer. Viete však, ako svoj telefón vyčistiť správne a tak, aby ste ho nepoškodili?

  • Nepoužívajte handru navlhčenú vodou. Svoj mobil tým nevydenzifikujete.
  • Nepoužívajte žiadne iné chemikálie okrem na to určených prípravkov.
  • Na čistenie používajte výlučne mikrofázovú handričku. Tá zaručí, že drobnými nečistotami na telefóne nepoškriabete obrazovku.
  • Na dezifenkciu telefónov a elektroniky existuje množstvo prípravkov, no ak žiadny nemáte, poslúžia vám aj lieh zmiešaný s destilovanou či prevarenou vodou. Nalejte pár kvapiek liehu na handričku a pretrite ním niekoľkokrát mobil.
  • Na malé priestory medzi telefónom použite vatové tyčinky.

Čítajte tiež: Pitný režim môže váš zdravotný stav skomplikovať: Toto pri chorobe už nerobte!

2017-02-01 11:30:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: buzzfeed.com, forbes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia