Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežné ochorenie, ktoré môže zabiť: Temná stránka chrípky, ktorú mnohí nepoznajú!

Chrípka by sa nemala podceňovať!
Chrípka by sa nemala podceňovať! (Zdroj: thinkstock.com)

Chrípka je je vysokonákazlivé, rýchlo sa šíriace ochorenie, vyvolané vírusom chrípky. Aj keď je chrípka stále často podceňovaným ochorením, zamieňaným s bežným prechladnutím, môže mať fatálne dôsledky.

Aká je prevencia pred chrípkou? 

Každoročne je na Slovensku spôsobených niekoľko desiatok úmrtí zapríčinených priamo vírusom chrípky a niekoľko stoviek úmrtí, ktoré sú zapríčinené sekundárnymi komplikáciami chrípky (komplikácie postihujúce pľúca, srdce, mozog, pečeň a obličky).

Najúčinnejšou prevenciou je podanie očkovacej látky pred začiatkom chrípkovej sezóny, a to optimálne v priebehu októbra až novembra.

„Očkovanie predstavuje podávanie častí usmrteného vírusu, ktoré nie sú schopné vyvolať ochorenie, ale sú schopné vyvolať tvorbu protilátok. Protilátky ničia živý vírus v prípade, že sa očkovaná osoba infikuje vírusom chrípky,“ vysvetľuje princíp ochrany očkovaním doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., epidemiologička z Fakulty verejného zdravotníctva  Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Očkovanie – možný nástroj na boj proti nadmernej spotrebe antibiotík?

Podpora očkovania je aj s ohľadom na súčasný trend antivakcinačných kampaní jednou z nosných tém Predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ. Očkovanie môže predstavovať efektívny nástroj boja proti nadmernej spotrebe antibiotík a s tým súvisiacej rozširujúcej sa odolnosti baktérií voči týmto liekom. Aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) predstavuje zvyšujúca sa rezistencia na antibiotiká vážnu hrozbu pre globálne verejné zdravie, ktorá vyžaduje opatrenia naprieč všetkými vládnymi zložkami a spoločnosťou.

Častým problémom v súvislosti s nadmernou spotrebou antibiotík je ich nesprávne predpisovanie zo strany lekárov. Predpokladá sa, že napríklad v USA je až tretina antibiotík predpísaná neopodstatnene.

Práve chrípka je ochorením, pri ktorom často dochádza k neodôvodnenému predpisovaniu antibiotík. Chrípku spôsobuje vírus a antibiotiká na vírusy neúčinkujú. Ak ochorenie na chrípku prebieha bez komplikácii, nie je dôvod predpisovať antibiotiká. Často sa to však nedodržuje. Antibiotikami sa liečia až tzv. sekundárne  komplikácie chrípky. Vírusy chrípky môžu oslabiť sliznicu nosohltanu, ktorá sa stáva vstupnou bránou pre baktérie. Dochádza tak ku vzniku bakteriálneho zápalu prínosových dutín, stredného ucha, alebo až k zápalu pľúc. Očkovaním proti chrípke predchádzame nielen vzniku  chrípky, ale aj sekundárnych bakteriálnych komplikácií. Znižujeme tým spotrebu antibiotík,“ uzatvára doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD.

Čítajte tiež: Každý deň zjedla jednu uhorku a potom sa to stalo: Zmeny v tele!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9